Egy egyszerű tréninggel javítható a látás - Ezt mondja a szemészorvos szakértő

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Egy egyszerű tréninggel javítható a látás - Ezt mondja a szemészorvos szakértő Bár a szemorvosoknak úgy tanítják, hogy a látás nem tud megjavulni, csak romlani tud, dr. Ungváry Lilla szemész mégis számos olyan emberrel találkozott már, akinek megjavult a látása! A módszer egyszerű, a kivitelezés még inkább az. Szemészorvos szakértőnket kérdeztük. Bizonyára sokak számára ismerős a helyzet, amikor olvasáskor egyszer csak elkezd rövidülni a karunk, és összefolynak előttünk a betűk. Hogy mi ilyenkor a teendő? A kérdéssel dr. Ungváry Lilla szemészorvost kerestük meg, aki egy - a megszokottól teljesen eltérő - módszerrel javítja a látást, kifejezetten jó eredménnyel. A doktornő által javasolt módszert azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek már régóta van olvasószemüvegük, és azoknak is, akiknek még csak mostanában kezdett el rövidülni a karjuk.

Nagyszülők Lapja (Nszl): 40 éves kor után sokan panaszkodnak arra, hogy elromlott a látásuk, ami addig tökéletes volt. A szemromlást általában olvasás közben vesszük először észre. Ez vajon mitől van?

Dr. Ungváry Lilla szemész (Ungváry): Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne venné észre látásának megváltozását 40 éves kora körül. A betűk elkezdenek homályosabbá válni, ezért egyre távolabb tartjuk a szöveget magunktól. Csakhogy ennek van egy határa: a karunk hossza. Ezt az állapotot mi szemészek presbyopiának, magyarul öregszeműségnek hívjuk. Elég csúnya szó ez, amit senki sem szeret hallani, főleg nem 40 évesen, amikor még nem is öreg.

Nszl: Ha valaki felismeri magán az öregszeműséget, akkor mi a teendő? Azonnal írasson fel szemüveget magának?

Ungváry: A leggyakoribb reakció az, hogy elszaladunk az optikushoz vagy az orvoshoz, aki felír számunkra egy olvasó szemüveget. Nagy az öröm, ismét minden élessé vált, tudunk olvasni! Eltelik néhány év, és egyszer csak megint nem látunk a szemüveggel sem. Ismét kapunk egy szemüveget, ami erősebb. Ez így megy tovább, lassan már a távoli látás is elromlik.

Nszl: Ilyenkor a szemüveggel végleg meg kell barátkoznunk, annak viselése elkerülhetetlen?

Ungváry: Bár vannak sokfókuszú szemüvegek, vannak kontakt lencsék és vannak műtétek is erre a helyzetre, mégis ezúttal egy egészen más megközelítésről és megoldásról mesélek. Szemészként sokszor találkoztam a munkám során olyanokkal, akik megjavították a látásukat. Ezen eleinte nagyon elcsodálkoztam, mert nekünk azt tanították, hogy a látás nem tud megjavulni, az csak romlani tud. Így aztán elgondolkoztam a dolgon, kinek is van itt igaza. Arra jutottam, hogy ha más betegségekből meg lehet gyógyulni, olyanokból is, amikre az orvostudomány azt mondja, hogy gyógyíthatatlan, akkor miért ne lehetne javítani a látáson is? És elkezdtem keresgélni. Így találtam rá a látástréningre, ami nem egyetlen konkrét módszer, hanem inkább egy másfajta gondolkozás a látásról, másfajta gyógyítása a látásnak.

Nszl: Nagyon érdekesnek hangzik ez a más szemléletű megközelítése a szemgyógyításnak. Hogyan működik az Ön által említett látásinger javítás?

Ungváry: Ennek megközelítésnek az a lényege, hogy a látást nem a szemhez köti, hanem az agy, a képzelet, a belső látás minőségéhez. Ami pedig leginkább attól függ, mennyire vagyunk tele stresszel, feszültséggel. Ha ugyanis az érzéseink félelemmel, szorongással teliek, a gondolkozásunk negatív lesz és beszűkül, és ettől romlik a látás is. A szem körüli izmok ugyanúgy megmutatják belső feszültségünket, mint a fájdalmas csomók a vállban, a gyomor-szívpanaszok, vagy bármilyen más hasonló eredetű elváltozás, betegség. A látástréning tehát relaxál, belső képekkel és megerősítő mondatokkal dolgozik.

Nszl: Ezek szerint lehet trenírozni a szemet, ugyanúgy, mint amikor kondicionáló tornát végzünk?

Ungváry: Igen, a gyakorlatokat rendszeresen kell végezni, hogy áthangoljuk idegrendszerünket egy másfajta üzemmódra. Aki tudja, hogy egy jó gerinctorna, gyógytorna mennyit ér ha gerincpanasza van, aki tudja, hogy egy logopédus nemcsak a beszédre, de még a fogszabályozásra is milyen jó hatással van, az könnyen el tudja képzelni a látástréning helyét és szerepét a gyógyításban.

Nszl: A szemtornagyakorlatok más agyi területeket is érintenek?

Ungváry: Pontosan. Fejlesztő módszerként kell elképzelni a gyakorlatokat, ami nemcsak a szemmel foglalkozik, hanem a látás idegrendszeri, agyi folyamatát harmonizálja.

Nszl: Mikor és hol  lehet kipróbálni ezt a látásjavító tréninget?

Ungváry: A legközelebbi látástréning, amely nem csak öregszeműség tanfolyam lesz, hanem bármilyen szemproblémával is érkezhetnek az érdeklődők: 2016. október 8-9-én 10 órakor lesz, ahova minden érdeklődőt várok. Megéri eljönni a 2 napos tanfolyamra, mert a tréningen elsajátítható módszerrel havonta akár 1 dioptriát is lehet javítani a látáson.

Nszl: A „Gyémánt-szem” egy komplex, többféle öngyógyító technikát ötvöző módszer, amit Fedor Simonov 2008 óta sikeresen használ és tanít másoknak. Az előadást fordítják majd?

Ungváry: A két napos előadást szinkrontolmácsként én magam fordítom, és szakmai segítséget is szívesen nyújtok, ha szükséges.

Nszl: Hol lesz a következő látástréning?

Ungváry: Helyszín: Budapest VIII. Baross utca 3. 1.emelet 12. Jelentkezés: szemlelek@gmail.com
Fontos tudnivaló, hogy a részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Részletek - azoknak is, akik lemaradnak a mostani alkalomról -, továbbá bővebb információ az alábbi weboldalon »

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.07.10