"Eljön az idő, amikor egy hétköznapi torokgyulladásba is bele lehet halni" - Ezért nem szabad mindenre antibiotikumot szedni, véli a szakember

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Budapesten tartott előadást nemrég az angol királyi család orvosa, aki meghökkentő kijelentéseket tett az antibiotikumról. A jövőkép, amit elénk festett, sajnos nem túl biztató - már ami az antibiotikum-rezisztenciát illeti. Ezek után laikus betegként még inkább elbizonytalanodunk abban, hogy visszatérjünk-e nagyanyáink gyógyfüveihez, vagy bízzunk az orvostudomány vívmányaiban. Budapesten tartott előadást nemrégiben Dr. Peter Fisher, az angol királyi család orvosa, a Royal London Hospital for Integrated Medicine kutatási igazgatója, aki előadásában többek között sejtetni engedte, hogy hamarosan egy új korszakba lépünk - amikor annyira rezisztensek leszünk az antibiotikumokra, hogy egy egyszerű térdsérülés akár halálos kimenetelű is lehet.


"Eljön az idő, amikor a gyerek lehorzsolt térde vagy egy streptococcusos torokgyulladás ismét halálos betegséggé válhat"


Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) - a baktériumok, paraziták, vírusok és gombák antimikrobiális szerekkel szembeni növekvő ellenállóképessége már az egész világra kiterjedő súlyos közegészségügyi veszélyt jelent.

A becslések szerint világszerte évente 10 millió ember hal meg antibiotikum rezisztens fertőzések következtében. Ennek költsége 2050-re évi 100 trillió USD-ra emelkedik.

- Eljön az idő, amikor olyan hétköznapi betegségek, mint egy gyerek lehorzsolt térde vagy a streptococcusos torokgyulladás ismét gyilkos kórrá válhatnak - mondta el Dr. Margaret Chan, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) főigazgatója.

A WHO ezt a problémát nagyon komolyan veszi: az összes érdekelt fél sürgős és összehangolt fellépése nélkül egy poszt-antibiotikum korszakba lép a világ, amelyben a korábban kezelhető fertőzések és kisebb sérülések néhány évtized múlva ismét komoly problémává válhatnak.


Antibiotikumos kezelés vagy alternatív gyógymódok?


Dr. Peter Fisher szerint a megoldás a szükségtelenül felírt antimikrobiális szerek mennyiségének csökkentése, mely a rezisztencia kialakulásának elsődleges oka.  

Csak akkor, ha szükséges
„Az antibiotikumok csodálatos gyógyszerek”, mondta, de alkalmazzuk őket akkor és olyankor, amikor nagy szükség van rájuk. Kiemelte, hogy a háziorvosi alapellátásban a felső-légúti fertőzésekre és a mezőgazdaságban-állattenyésztésben rutinszerűen alkalmazott antibiotikumok mennyiségének csökkentése a megoldás egyik eleme.

A másik az integratív szemlélet, azaz komplementer, hatékony gyógymódok alkalmazása. Ez a WHO genfi ajánlásának is egyik kulcspontja. Az antimikrobiális gyógyszereknek számos, vizsgálatokkal is bizonyított hatású gyógynövény alapanyagú gyógyszer alternatívája van, melyek serkentik az immunfolyamatokat, gyulladásgátló és közvetlen antivirális hatással is rendelkeznek. A lehetséges komplementer megoldások közül kiemelte a homeopátiát is.

A homeopátiás orvosok kevesebb fájdalomcsillapítót és antibiotikumot írnak fel a betegeiknek
Az EPI 3 vizsgálatban 800 francia háziorvosi praxisban hasonlították össze nagyszámú betegen a gyakori diagnózisok (például felső légúti fertőzések, szorongás, ízületi gyulladások) esetén a homeopátiás és standard kezelést kapott betegek gyógyulási és gyógyszerszedési arányát. Betegségcsoportokban vizsgálták az egyes praxisokban felírt hagyományos gyógyszerek mennyiségét: a mozgásszervi betegségekben a gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók, felső légúti fertőzésekben az antibiotikumok, szorongás, depresszió és alvászavarok során a pszichotróp szereket.

A homeopátiás orvosok kevesebb fájdalomcsillapítót (-66%), NSAID-t (-50%), antibiotikumot (-46%) és pszichotróp gyógyszert (-46%) írtak fel. A gyógyulási arány megegyezett a hagyományos és homeopátiás praxisokban.  

A neves orvos előadó szerint ma még mindig lebecsülik az alternatív gyógymódokat
A főigazgató megállapítja, hogy a Tradicionális & Komplementer orvoslás fontos, de alábecsült része az egészségügynek és szükség van egy átfogó és integratív szemléletre, mely lehetővé teszi, hogy a kormányok, szakemberek és betegek tiszteletben tartsák, és biztonságosan, költséghatékonyan alkalmazhassák ezeket a gyógymódokat.


Dr. Peter Fisher, az angol királyi család orvosa, a Royal London Hospital for Integrated Medicine kutatási igazgatója a MOTESZ (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) és az MHOE (Magyar Homeopata Orvosi Egyesület) közös konferenciáján szeptember 9-én, valamint az Európai Integratív Medicina Konferencián 2016. szeptember 10-én tartott előadást a témában.

Hivatkozások
1.      WHO www.who.int/medicines/publications/traditional/trm_strategy14_23/en
2.      CAMbrella projekt (2012) www.cambrella.eu
3.      Sinha MN et al Randomized controlled pilot study to compare homeopathy to conventional therapy in acute otitis media. Homeopathy 2012
4.      Timmer A et al. Pelargonium sidoides extract for treating acute respiratory tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2013 :CD006323.
5.      Lissiman E et al. Garlic for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012: CD006206.
6.      Zakay-Rones Z et al. Randomised study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections
7.      Grimaldi-Bensouda L, Bégaud B, Rossignol M et al. Management of upper respiratory tract infections by different medical practices, including homeopathy, and consumption of antibiotics in primary care: the EPI3 cohort study in France 2007-2008. PLoS One. 2014 19;e89990. doi: 10.1371/journal.pone.0089990
8.      F Lert, L Grimaldi-Bensouda, F Rouillon, J Massol, D Guillemot, B Avouac, et al. for the EPI3-LA-SER Group: Characteristics of patients consulting their regular primary care physician according to their prescribing preferences for homeopathy and complementary medicine. Homeopathy (2014) 103:51–7 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24439455
9.      HP Studer, A Busato: Comparison of Swiss basic health insurance costs of complementary and conventional medicine. Forsch Komplementmed (2011) 18(6):315-20.
10.    PM Herman, BL Poindexter, CM Witt, DM Eisenberg: Are complementary therapies and integrative care cost-effective? A systematic review of economic evaluations. (2012) http://bmjopen.bmj.com/content/2/5/e001046.full?rss=1#aff-1
11.    P Kooreman, EW Baars: Patients whose GP knows complementary medicine tend to have lower costs and live longer. Eur J Health Econ (2012) 13:769–776 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21695547
12.    B Bégaud: Conventional medicines versus homeopathy: the EPI3 Study www.comb.cat/cat/colegi/seccions/homeopates/pdf/01Conventional_medicines_versus_homeopathy_the_epi3_strudy_begaud.pdf
13.    EW Baars, P Kooreman: A 6-year comparative economic evaluation of healthcare costs and mortality rates of Dutch patients from conventional and CAM GPs. BMJ Open (2014);4:e005332 doi:10.1136/bmjopen-2014-005332
14.    A Colas, K Danno, C Tabar, J Ehreth, G Duru: Economic impact of homeopathic practice in general medicine in France. Health Economics Review (2015) 5:18 www.healtheconomicsreview.com/content/pdf/s13561-015-0055-5.pdf

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.01.30