Év gyerekkönyve díj 2018: ezekkel a gyerekkönyvekkel biztosan nem fogsz mellé! - Melyik könyveket díjazta a zsűri?

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Év gyerekkönyve díj 2018: ezekkel a gyerekkönyvekkel biztosan nem fogsz mellé! - Melyik könyveket díjazta a zsűri? Átadták Az év gyerekkönyve díjakat a budapesti Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából. Tudd meg, melyik könyveket találta a zsűri a legjobbnak. Átadták Az év gyerekkönyve díjakat a budapesti Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából. Az elismerést immáron harmadik alkalommal, öt kategóriában, független szakmai zsűri döntése alapján ítélték oda a 2017-es megjelenéseket díjazva - olvasható a Hubby - Magyar Gyerekkönyv Fórum MTI-hez eljutatott pénteki közleményében.

Gyerekkönyv-írók, illusztrátorok, fordítók
Az év gyerekkönyv írójának Gimesi Dórát választották A Macskaherceg kilencedik élete című kötetéért (Pozsonyi Pagony). Az év legjobb ifjúsági könyve szerzője Sepsi László lett az Ördögcsapás című kötetért (Tilos az Á Könyvek).

Az év illusztrátora Hans Christian Andersen: A vadhattyúk című kötetének (Scolar Kiadó) illusztrálásért Békés Rozi lett, míg az év fordítójának Molnár Zsófiát választották Christelle Dabos: A tél jegyesei - A tükörjáró című kötet magyarra átültetéséért (Kolibri Gyerekkönyvkiadó). A zsűri szerint 2017 leginnovatívabb könyve a Szívlapát című fiataloknak szóló kortárs versantológia volt, amelyért Péczely Dóra szerkesztőt díjazták (Tilos az Á Könyvek).Kik voltak a zsűri tagjai?
Az idei zsűri tagjai Bacsó Péter magyartanár, Hermann Zoltán irodalomtörténész, Pálfi Zsuzsanna könyvtáros tanár, Orosz Ildikó újságíró, szerkesztő és Varga Emőke irodalomtörténész, főiskolai tanár voltak.

Idén először egy kilenctagú diákzsűri is segítette a legjobb könyvek kiválasztását a közel 100 pályázott könyv közül. A diákzsűri tagjai kilenc iskola tanulói közül kerültek ki. Az iskolák különböző projektmódszerek keretében dolgozták fel a díjra jelölt könyveket.

A diákzsűri összesített pontszámai alapján Schmidt Cecília: Egyik kutya, másik eb című képeskönyve (Csimota Könyvkiadó) bizonyult a mezőny legjobbjának - olvasható a közleményben.

Különdíjasok
Mint írják, a HUBBY, folytatva az elmúlt évek gyakorlatát, idén is különdíjat ítélt oda egy-egy hosszú ideje magas színvonalon alkotó gyerekkönyv szerzőnek és illusztrátornak. A különdíjat idén Mészöly Ágnes író és Herbszt László illusztrátor kapta.

Az év gyerekkönyve díjakat összesen 500 ezer forint értékben adják át, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásának köszönhetően - írja a közlemény.

Összefoglalva, az Év Gyerekkönyve 2018 díjazottjai
- Az Év gyerekkönyvírója (12 év alatti kategória): Gimesi Dóra - A Macskaherceg kilencedik élete (Pozsonyi Pagony Kft.)
- Az Év ifjúsági könyv szerzője (12 év feletti kategória): Sepsi László - Ördögcsapás (Tilos az Á Könyvek)
- Az Év illusztrátora: Békés Rozi; Hans Christian Andersen: A vadhattyúk illusztrálásáért (Scolar Kiadó)
- Az Év fordítója: Molnár Zsófia; Christelle Dabos: A tél jegyesei – A tükörjáró című könyvéért (Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft.)
- Az Év leginnovatívabb könyve: Péczely Dóra szerkesztő (Tilos az Á Könyvek) a Szívlapát című kortárs versantológiáért
- A Diákzsűri díjazottja: Schmidt Cecília - Egyik kutya, másik eb c. képeskönyve
- Szerzői díj: Mészöly Ágnes, az elmúlt évek kiemelkedő írói tevékenységéért
- Illusztrátori díj: Herbszt László, az elmúlt évek kiemelkedő illusztrátori tevékenységéért

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2018.06.11