Évekkel rövidebb ideig fogsz élni, ha minden étkezéskor megsózod az ételt - Miért káros a túlzott sófogyasztás?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Évekkel rövidebb ideig fogsz élni, ha minden étkezéskor megsózod az ételt - Miért káros a túlzott sófogyasztás? Az asztalra került ételek rendszeres sózása a férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot egy tanulmány szerint. Évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza az étkezésnél az elkészült ételt - ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány.

Férfiaknál több mint 2 évvel, nőknél 1,5 évvel rövidíti meg az életet a sózás
Az asztalra került ételek rendszeres sózása a férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot. A tanulmányban csak a kész étel sózását vizsgálták, azt nem, hogy a főzés közben mennyi fűszer került az ételbe - írta a The Guardian.

Évekkel rövidebb ideig fogsz élni, ha minden étkezéskor megsózod az ételt - Miért káros a túlzott sófogyasztás?

A tanulmány nem zárta ki véglegesen az egyéb tényezőket, köztük azt, hogy a sófogyasztás általában a kevésbé egészséges életmódra jellemző, de a szerzők szerint eredményeik igazolják, hogy érdemes elgondolkodni a sózás visszafogásán.

Az első ilyen tanulmány
A kutatást vezető Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora kiemelte, hogy kutatásuk az első, amely az ételek sózása és a korai halálozás közötti kapcsolatot vizsgálta.

Hangsúlyozta: véleményük szerint már az is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, különösen társadalmi méretekben, ha az emberek legalább csekély mértékben csökkentik a nátriumbevitelt, például azzal, hogy az asztalra került ételt már nem vagy csak nagyon kicsit sózzák meg.

A kutatáshoz több mint 500 ezer brit résztvevő egészségi állapotát követték átlagosan kilenc éven át. A 2006 és 2010 között a UK Biobank vizsgálathoz csatlakozott résztvevőktől a kutatás kezdetén azt kérdezték, hogy sózzák-e az ételeiket, és ha igen, azt milyen gyakran teszik.

A plusz sózást vizsgálták
A világ nyugati részén élő népesség nátriumbevitele körülbelül 70 százalékban a feldolgozott és elkészített élelmiszerekből származik, 8-20 százaléka pedig az étkezéskor hozzáadott sóból. A plusz sózás jól jelzi, hogy mennyire kedveli valaki a sós ételeket, ezért a kutatócsoport ezt állította az elemzése középpontjába.

Azokhoz képest, akik soha sem vagy csak ritkán sózták meg az ételüket, 28 százalékkal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azoknál, akik mindig megsózták az ételt. Az 50 évesen az ételüket étkezéskor mindig megsózó férfiak és nők várható élettartama 2,3 évvel, illetve 1,5 évvel volt rövidebb.

Évekkel rövidebb ideig fogsz élni, ha minden étkezéskor megsózod az ételt - Miért káros a túlzott sófogyasztás?

Nem kell elhagyni a sót, csak mértékkel használni
Annika Rosengren professzor, a Göteborgi Egyetem vezető kutatója - aki nem vett részt a kutatásban - azonban hangsúlyozta, hogy a sót nem lehet teljesen elhagyni az étrendből.

A normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitelük miatt. A szívbetegeknek azonban valószínűleg csökkenteniük kell a sófogyasztásukat, például azzal, hogy a kész ételt már ne sózzák meg - tette hozzá.

Túl sok sót fogyasztunk
A WHO egyébként napi 5 grammban határozta meg az egészséges sóbevitelt, ez egy kávéskanálnyi sónak felel meg naponta, és ebben már benne van a készételekben található só is.

A valóságban ennek minimum a dupláját fogyasztják az emberek világszerte, az OGYÉI 2014-es felméréséből kiderül, Magyarországon körülbelül 2,5 szerese a sófogyasztás az ajánlottnak. Ehhez jön még hozzá a mozgásszegény életmód, a kevés gabona-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás, viszont sok húst, zsiradékot, finomított pékárút eszünk, ami hozzájárul az elhízáshoz és az ezzel járó betegségek - diabétesz, magas vérnyomás, stroke, egyes rákfajták - kialakulásához.

A sófogyasztás tudatosan csökkenthető, ha fokozatosan főzéskor kevesebb sót teszünk az ételbe és étkezéskor nem sózunk, akkor egy hónap alatt hozzászokik a nyelvünk és az ízérzékelésünk a változáshoz, és nem fogjuk sótlannak érezni az ételt.

Forrás: MTI
Fotók: Freepik/8photo, Pexels/Julia Filirovska

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2022.07.12