Fejlesztő játékok gyerekeknek - egyszerű, de szuper hatékony játékok

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Fejlesztő játékok gyerekeknek - egyszerű, de szuper hatékony játékok 10 közismert játékot mutatunk, amivel játszva fejlesztheted az unokád koncentrációs képességét, akár Te magad is. A gyerekek figyelmének fejlesztése fontos, ha azt szeretnéd, hogy jól teljesítsen majd az iskolában. A figyelem egy olyan képesség, amire minden gyereknek szüksége van, a kisbabától egészen az iskolásig. A babák utánzással tanulnak és fejlődnek, az iskolás gyerekek esetében pedig a tanulás feltétele az órai odafigyelés.
Mint nagyszülő, rengeteget tehetsz azért, hogy az unokád koncentrációs képességét időről-időre fejleszd, illetve karbantartsd - legyen bármilyen életkorban is a kisunokád.


Az alábbiakban 10 játékot sorolunk fel, amivel játszva és könnyedén fejleszthető a gyerekek megfigyelőképessége. A lenti játékok analógiáján további játékok találhatók ki, aminek csak a nagyszülői fantázi szab határt.

1. Memóriakártyázás
Amikor a koncentráció képességre, illetve emlékező képességre gondolunk, akkor ez az első játék, ami az eszünkbe jut.
A szabályokat akár mi magunk is alakíthatjuk attól függően, hogy mekkora gyerekkel játsszuk a memória játékot.
Eleinte rávezetésként le sem kell fordítanunk a kártyalapokat, hanem megkérjük a kisgyereket, hogy párosítsa össze a két egyforma lapot. Majd fokozatosan nehezítjük a szabályokat. Később már fejjel lefelé tesszük ki a kártyákat, és fokozatosan egyre több párt keverünk bele a pakliba. A szabályokat lehetőleg úgy nehezítsük, hogy a gyereknek kellő sikerélménye maradjon.

Ha még nem játszottunk a kisgyerekekkel memóriakártya-játékot, akkor kezdetnek válasszunk olyan témájú kártyákat, amik a kisunoka számára nem csak ismerősek, hanem a kedvenc témáit ábrázolják.

A legegyszerűbbektől a legbonyolultabb kártyajátékokig >> mind-mind a memóriát, az odafigyelést és a kombinációs készséget fejlesztik.

2. Utánozd, és tégy hozzá!
Az utánzós játékot nagyobb gyerekkel már kitűnően lehet játszani például vonaton. A kezdő játékos mutat egy mozdulatot (taps), a következő játékos tapsol, és hozzátesz egy következő mozdulatot (puszit dob), a harmadik játékos tapsol, puszit dob, majd hozzátesz egy harmadik cselekvést, például kopog…. – és ez így folytatódik tovább.
Nem csak szórakoztató játék, ami alatt nagyokat lehet nevetni, hanem észrevétlenül fejleszti a gyerekek koncentrációját.
Nehezítésképpen megkérhetjük a gyerekeket, hogy egy olyan új mozdulatot hozzanak be a láncjátékba, ami eddig még nem fordult elő.

3-6. Szójátékok utazáshoz

Szólánc
Az első játékos mond egy szót (palacsinta), a következő hozzátesz egy következőt: palacsinta, galacsin. A harmadik folytatja a sort: palacsinta, galacsin, Papkeszi… - mindez addig folytatódik, amíg valaki el nem rontja.
Itt elmagyarázhatjuk a gyerekeknek azt, hogy úgy lehet könnyen megjegyezni egy sokadik szót, ha egy lehetőleg szokatlan képet is társítunk az adott szóhoz, mert egy furcsa kép jobban megmarad az emlékezetünkben, mint egy halott szó. (Például: a gyerek elképzeli, hogy a portás bácsi palacsintát süt az iskola portáján – a szokatlan képtársítás könnyebben megmarad az agyunkban.)

Szófűzés
Mondasz egy szót, a következő játékosnak pedig a szó utolsó betűjével kell mondani a következőt. Nehezítésképpen lehet tematizálni. Pl.: csak állatok neveit, vagy csak városok neveit lehet továbbfűzni.
Nagyobb gyerek feladvány lehet az, hogy az adott szó utolsó szótagjával mondjon egy következő szót. (Székesfehérvár – városháza – zamat – matek, stb.)

Fekete-fehér-igen-nem
A játékosok egymásnak tesznek fel kérdéseket, az esik ki, aki a „tabu-szavakat” véletlenül kimondja. A tabuszavakat mi magunk is kiválaszthatjuk.

Barkóba
Ki kell találni, hogy mire gondoltam. (Idegen nyelvet tanuló iskolás gyerekkel játszhatjuk idegen nyelven is, és ezzel egy újabb agyterületet bekapcsoltunk.)

7-9. Mi hiányzik?
Az asztalra kiteszünk 5-10-15 különféle tárgyat. Majd az unoka elfordul – ez idő alatt mi elveszünk 1db tárgyat.

Verzió óvodás gyerekeknek
Ki kell találni melyik a hiányzó tárgy.

Verzió kisiskolás gyerekeknek
A gyerek nem fordul vissza, hanem az a feladat, hogy fel kell sorolnia annyi tárgyat, amennyire csak vissza tud emlékezni.

Mi hiányzik a spájzból?
Ez pont az a „játék”, amivel egy szusszanásnyi időt tudsz nyerni magadnak, amikor egy picit elfáradtál.

10. Rakd ki a mintasort!
Ha van éppen kéznél, akkor legóból, ha nincs, akkor apró tárgyakból gyerek életkorának megfelelő mintasort alkotunk. Például: gomb, bab, kupak, gyufa, rágó, kavics, stb.
A gyereknek egy rövidke időt hagyunk, hogy megfigyelje a sorrendet, majd megkérjük, hogy rakja ki ugyanabban a sorrendben, mint ahogy az az előbb volt. (Segítségképpen lefényképezheted a telefonoddal, hogy legalább Te ne felejtsd el.)

Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2015.05.26