Félmillió magyar nem is tud arról, hogy cukorbeteg! - Hogyan derítheted ki, hogy érintett vagy-e? Milyen szövődményekkel járhat a diabétesz?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Félmillió magyar nem is tud arról, hogy cukorbeteg! - Hogyan derítheted ki, hogy érintett vagy-e? Milyen szövődményekkel járhat a diabétesz? Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánja felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete november 14., a cukorbetegek világnapja alkalmából. Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánja felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.

Mi a legfontosabb cukorbetegség esetén?
Az egyesület szerint a legfontosabb az, hogy az egyébként igen súlyos szövődményekkel járó betegség minél előbb kiderüljön, és az, hogy rossz diagnózis esetén is sokféle eszköz áll a beteg rendelkezésére, illetve hogyan védekezzünk a diabétesz romboló hatásaival szemben.

Félmillió azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla
Magyarországon jelenleg több mint hétszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül félmillió azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. A becslések szerint tíz év múlva a 20-70 év közötti korosztályban már minden tizedik ember cukorbeteg lesz Magyarországon.

Hogyan derítheted ki, hogy cukorbeteg vagy-e?
Hogy ki cukorbeteg és ki nem, az vérvizsgálattal deríthető ki, melyre beutalót a háziorvos adhat. Ha a vércukorszint egy random vérvizsgálatnál 11,1 mmol/l vagy ennél magasabb, akkor az már cukorbetegségre utal, de ilyenkor szükség van egy második, éhgyomorra végzett vizsgálatra, hogy megerősítsék a diagnózist. Az éhgyomri vérvétel előtt 12 óráig már nem szabad enni (ezért általában reggel szokták elvégezni) - ha itt a vércukorérték 7 mmol/l vagy magasabb, akkor szintén erős a gyanú a cukorbetegségre. Természetesen ezeken felül még többféle vizsgálat létezik, erről a háziorvos adhat tájékoztatást.

A cukorbetegséggel együtt lehet élni
Az MTI-hez eljuttatott közlemény idézi Füzesi Brigittát, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnökét, aki szerint a cukorbetegséggel lehet, de eleinte nem könnyű együtt élni, hiszen ez gyakran teljesen új életmód kialakítását jelenti, miközben az élet más területein változatlanul helyt kell állnia a betegnek.
Valamennyi érintettnek, beleértve a családtagokat is, sok segítségre és türelemre van szüksége a megfelelő ismeretek elsajátításához - tette hozzá.

Tartsa kézben diabéteszét!
Az egyesület hétvégi rendezvényének mottója volt: "Tartsa kézben diabéteszét!", és a program során az elhangzó előadásokon szó esett a valójában egészséges étkezést jelentő diétáról, de az érdeklődők megtudhatták a több százezer embert érintő inzulinrezisztencia helyes étrendjének feltételeit, a cukorbetegség és a lisztérzékenység kettős diétájának módszerét, a rendszeres mérések és vizsgálatok fontosságát.

November 14. a cukorbetegek világnapja
A cukorbetegek világnapját, november 14-ét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében tartják 1991 óta az inzulin felfedezője, Sir Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ által hivatalosan 2007-ben elismert világnapon a cukorbetegség rohamos terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

Milyen szövődményei lehetnek a cukorbetegségnek?
Hosszabb távon egyebek közt szív- és érrendszeri betegségek, vesekárosodás, idegkárosodás, szemkárosodás, bőr- és szájbetegségek, csontritkulás, lábkárosodás.

Tudtad, hogy a tartós stressz is okozhat cukorbetegséget? Korábbi cikkünkben erről olvashatsz »

Magyarországon évente több ezer cukorbeteg lábát kell amputálni - Megelőzhető lenne? Kiderül a cikkből! »

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.11.14