Három jól bevált gesztenyés süteményreceptet ajánlunk, aminek az elkészítésébe az is bátran belevághat, aki még csak kezdőnek számít süteménysütés terén.
1. Csokoládémázas gesztenye alagút
Hozzávalók 1 rúd (10 szelet) elkészítéséhez:
Piskóta:4db tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1dkg kakaó
Gesztenyekéreg töltelék és csokimáz
40 dkg gesztenyemassza
0,1 dl rum
2 dkg porcukor
1 dkg zselatin
0,6 dl víz
1 dkg porcukor
1dkg vaníliás cukor
3 dl tejszínhab
0,1 cl étolaj
10 dkg étcsokoládé
Piskóta elkészítése a gesztenye alagúthoz
A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan összekeverjük a sárgájával, majd lazán hozzáadjuk a kakaós lisztet úgy, hogy ne törjön össze a tojáshab. Sütőpapírra felkenjük a piskótamasszát nem túl vastagra. A piskótaalap mérete körülbelül az őzgerinc forma tetejével egyezzen meg.
Előmelegített sütőben 200 fokon 5-6 percig sütjük.
Gesztenyekéreg elkészítése a gesztenye alagúthoz
A gesztenyemasszát a rummal és a porcukorral összekeverjük és formázhatóvá gyúrjuk. Az őzgerincformánk belső ívét celofánnal kibéleljük, mert erre oszlatjuk el a beízesített gesztenyemasszát.
Töltelék elkészítése a gesztenye alagúthoz
A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, és miután megduzzadt, felmelegítjük, majd
kéz melegre (!) visszahűtjük. A langyos zselatint a cukorral és a vaníliás cukorral óvatosan a felvert tejszínhabhoz csorgatjuk. Az így kapott krémet a gesztenyekéregre rétegezzük, majd a piskótával lezárjuk. Alapos hűtés vagy fagyasztás után a formából kiborítjuk és a celofánt is eltávolítjuk. Az összetört, majd vízfürdőn az olajjal együtt megolvasztott csokoládéval (csokimáz) bevonjuk. Dermedés után forró vizes késsel szeleteljük.
2. Tejszínhabos gesztenyeszelet
Hozzávalók a tésztához:
6 egész tojás,
6 kanál cukor
5 dkg áttört gesztenye
10 dkg liszt .
Hozzávalók a töltelékhez:
60 dkg kész gesztenyemassza (cukrozott, rumos)
1 csomag vaníliás cukor
1 l tejszín - hozzá esetleg 2 csomag habfixáló
2 evőkanál barack lekvár
1 evőkanál rum
Nagyon könnyű piskóta alapot készítünk, amit egy kisebb méretű tepsiben sütünk meg.
Töltelék elkészítése gesztenyeszelethez
A gesztenyemassza 2/3 részét krumplinyomón áttörjük. A tejszínből a vaníliás cukorral kemény habot verünk (ha biztosra szeretnénk menni, akkor habfixálót is adhatunk hozzá). A felvert hab egyik felét a gesztenyemassza 2/3-ad részével nagyon óvatosan összekeverjük.
A piskóta lapot 2 részre vágjuk. Az egyik lapot finom mozdulatokkal megkenjük a tejszínhabos gesztenyekrémmel, ráhelyezzük a másik piskótalapot (nem nyomkodjuk, nem lapogatjuk), amit vékonyan megkenünk a lekvár és rum keverékével, valamint a megmaradt tejszínhabbal - erre reszeljük rá a szintén megmaradt gesztenyét (a gesztenyemassza 1/3-át).
3. Gesztenyés kifli
1 csomag mirelit félkész élesztős tészta
25 dkg cukrozott rumos gesztenyemassza
Ízlés szerinti mennyiségben ribizli lekvár (ez lehet szeder vagy barack lekvár is)
Gesztenyés kifli elkészítése
A kész tésztát a csomagolásból kivéve kitekerjük, majd három egyenlő csíkra vágjuk fel, és egyenlő szárú háromszögekre szabjuk.
A gesztenyét jól eldolgozzuk a lekvárral és minden háromszög alapjára
teszünk egy teáskanálnyit. Föltekerjük úgy, hogy közben kiflit formázunk a háromszögekből.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük a kiflik tetejét, hogy szép barnára süljenek, és 190 fokos sütőben körülbelül fél órán át sütjük.
Fotók: www.tastespotting.com, www.the36thavenue.com