Az ünnepek elteltével könnyen 3-4 kilót is felszedhetünk magunkra
A karácsony az egyik legszebb keresztyén ünnep, amikor Jézus születését ünnepeljük. Ennek az eseménynek a tiszteletére egymást ajándékkal lepjük meg, és ünnepi lakoma kerül az asztalokra. Nincs is ezzel semmi baj, amíg mértéket tudunk tartani. Ha azonban ez nem sikerül, akár 3-4 kiló is felszaladhat ránk ez alatt a három nap alatt. Hogy ez ne így legyen, adok néhány ötletet, és pár receptet is megosztok az olvasóval.
Tippek mértéktartáshoz:
A karácsonynak az a buktatója, hogy általában nem egy fajta ételt készítünk, és mindet meg kell kóstolni. Próbáld ki, hogy:
- a levest csészében szervírozod (kifejezetten csészébe tálalható leveseket tálalsz)
- a főételt kisebb tányérra halmozod fel, mint szoktad, és
- kizárólag 1 desszertet engedélyezel magadnak.
Egészséges karácsonyi receptek
Két leves-ötlettel kezdeném. Az igazság az, hogy nem tudtam dönteni, melyiket mutassam be. Mindkettő egyszerű, alacsony kalóriatartalmú és különleges. Azoknak ajánlom, akiknek elege van a klasszikus halászléből, és mégis valami különlegesre vágynak, esetleg húsmentesen szeretnének finomat enni az ünnepek alatt is.
Zsályás erdei gombakrémleves
Hozzávalók 2 főre:
2,5 deka szárított erdeigomba-keverék
15 deka rókagomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
5 levél zsálya
Só, frissen őrölt bors
2 teáskanál frissen facsart citromlé
Elkészítés
A szárított gombát szűrőbe rakva átmossuk, majd fél liter forró vízben áztatjuk 3 percig. A hagymát megpucoljuk, és finomra vágjuk. Az olívaolajat felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, amit kevergetve megfonnyasztunk. Az erdei gombát a lével együtt ráöntünk a hagymára. A fokhagymát megtisztítjuk és hozzáreszeljük a leveshez. Felfőzzük, 20 percig forraljuk, majd leturmixoljuk. Utána beletesszük a zsályát és a rókagombát. Még 10 percig főzzük a levest, a végén sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
Kókusztejes édesköményleves
Hozzávalók 2 főre:
1 nagyobb édeskömény
2,5 deka vaj
Fél fej saláta
Fél fej vöröshagyma
Só, bors
1 deci kókusztej
Pár csepp lime-lé
Elkészítés
Daraboljuk fel az édesköményt, vágjunk belőle 2 szép vékony szeletet, ezeket süssük ropogósra a vaj felével. A többi édesköményt daraboljuk kisebbre, adjuk hozzá a hagymát és a maradék vajon pároljuk meg. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezzük be, majd 25 percig főzzük. Turmixoljuk le, majd adjuk hozzá a kókusztejet (ha veszünk egy dobozzal, a többit gyümölcsleveshez, vagy desszertekhez el tudjuk használni.). Ízesítsük lime-lével. Forraljuk össze. Tálaláskor apróra vágott mandulával vagy fűszerlevelekkel is díszíthetjük. Zöld, piros vagy fekete tányérban mutat a legszebben. (Fehér színű a leves).
Lazacfilé parajos burgonyával
Hozzávalók 4 főre:
4 szelet lazac (kb. 60 deka)
30 gramm vaj
Só
A körethez:
40 deka burgonya
30 deka parajlevél
2 tojás
2 deci zsírszegény (10%-os) tejszín
Csipet só és szerecsendió
Kevés vaj és zsemlemorzsa a formához
Elkészítés
A lazacot beletesszük a tepsibe, megsózzuk, és egy vajdarabkát helyezünk a tetejére. A vajba ízlésünk szerint keverhetünk különböző fűszereket. Akár rozmaringot, chilit vagy bármit, amit szeretünk. A lazac natúr ízéhez szinte minden jól illik. Ha nem szeretnénk a receptet variálni, akkor maradhatunk a natúr verziónál.
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük (így több értékes tápanyagot megőrizhetünk), majd meghámozzuk és vékonyan felkarikázzuk. A spenótleveleket kevés vajon megpároljuk, majd óvatosan összeforgatjuk a krumplival.
A tejszínt a tojással és a fűszerekkel összekeverjük, majd a burgonya tetejére öntjük. Keverjük össze, majd egy tetszőleges kikent, morzsázott formába merjük bele, ami lehet akár szilikonos karácsonyi forma is! 160 fokon 20 percig sütjük. Ezután betesszük mellé a halat is és még 20 percig sütjük. Így gyorsan, és egyszerre lesz kész a teljes fogásunk.
Ha szeretjük, a krumplihoz reszelhetünk egy kevés kecskesajtot; a parajhoz jól illik a ricotta vagy a mozzarella.
Bazsalikomos panna cotta piros gyümölcszselével
Hozzávalók 4 főre:
1 marék friss bazsalikom
3 deci zsírszegény tej
3 deci zsírszegény tejszín
1 db citrom
4 lap zselatin
3 evőkanál xilit
Gyümölcszseléhez:
Gyümölcs édességétől függően xilit (kb. 1-2 evőkanál)
1 deci víz
2 lap zselatin
300 g gyümölcs (málna, ribizli, gránátalma, szeder)
Elkészítés
Forrásban lévő vízbe dobjuk a bazsalikomleveleket pár másodpercre, majd hideg víz alatt lehűtjük. Rakjuk turmixgépbe a tejjel együtt, és turmixoljuk le, majd szűrjük át. A tejszínt, a xilitet és a citrom lereszelt héját adjuk hozzá. Áztassuk hideg vízbe, majd facsarjuk ki a lapzselatinokat. A bazsalikomos krémet melegítsük forráspontig, és ekkor keverjük hozzá a zselatinokat. Amíg kihűl, néha keverjük meg, majd töltsük átlátszó kelyhekbe. Szép zöld színe lesz.
Ezután készítsük el a zselét. A vizet forraljuk fel a xilittel, keverjük bele a kiválasztott gyümölcsöt (én azért választottam piros színűeket, mert így a kész desszert igazi karácsonyi díszekben fog pompázni). Forraljuk fel, majd keverjük hozzá, a beáztatott zselélapokat, Öntsük a bazsalikomos panna cotta tetejére, majd tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
Minden kedves olvasónak Békés, boldog karácsonyt kívánok!
Szerző: Kovács Judit dietetikus
Fotó: Facebook