Jó hatással van az agyra, javítja a memóriát és a koncentrációképességet - Ezért ajánlja a ginkgo bilobát a neurológus

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Jó hatással van az agyra, javítja a memóriát és a koncentrációképességet - Ezért ajánlja a ginkgo bilobát a neurológus Bár a ginkgo biloba az egyik legrégebbi gyógynövényünk, mégis sokan nem ismerik, pedig kitűnően javítja az agyi vérellátást, fokozza a szellemi teljesítőképességet, javítja a memóriát és a koncentrációképességet, és még a tanulási készségre is kiválóan hat! A ginkgo biloba az egyik legrégebbi időkből fennmaradt gyógynövényünk, mégis kevesen ismerik a jótékony hatásait. Pedig érdemes lenne tisztában lenni ezekkel, mert ma hazánkban vészesen növekszik azoknak a száma, akik mentális kimerültségre, ingerlékenységre, gyengülő memóriára panaszkodnak.

Ennek ellenére a lakosság mindössze 5%-a használ valamilyen agyi vérkeringést karban tartó készítményt, például ginkgo bilobát ezen tünetek enyhítésére, pedig a páfrányfenyő levelének kivonata remek ellenszere a fenti panaszoknak, emellett oldja a szorongást is - mondja dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus.

5 tény a ginkgo bilobáról - miért ajánlja a neurológus?


1. Kiváló stresszoldó hatása van
Egy friss felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 86%-a tapasztalja, hogy ingerlékeny, mentális kimerültségről pedig 74% panaszkodik.

- Ezek a tünetek az agyi vérellátás zavaraira, az agy oxigénhiányos állapotára, hanyatló agyi egészségre is utalhatnak. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a ginkgo biloba az idegsejtek működésére gyakorolt jótékony hatásai által sikeresen oldja a szorongásos tüneteket, csökkenti a különféle mutatókkal mért stresszválaszt is - magyarázza a doktornő.

2. Egyedülálló hatóanyagai vannak
A páfrányfenyő leveleinek kivonata, vagyis a ginkgo biloba hatóanyagai közé tartoznak a flavonoidok, amelyek hozzájárulnak a keringési rendszer normális működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához. A terpének közül pedig kiemelkedik a Ginkgolid- és a Bilobalid-tartalma, amelyek kizárólag a ginkgo bilobában fordulnak elő.3. Az agyi egészség őrzője
Terpéntartalma által gátolja a vérlemezkék összetapadását, megakadályozza a vérrögképződést, ugyanakkor növeli a sejtek oxigénfelvevő képességét. Ezen hatásai javítják az agyi véráramlást és az idegsejtek működését, így a ginkgo biloba fokozza a szellemi teljesítőképességet, koncentráló- és tanulókészséget, valamint javítja a memóriát is.

4. Jó értágító
- A flavonoidoknak köszönhetően a ginkgo bizonyítottan jó értágító, biztosítja a bőr és az izmok jó vérellátását, javítja a véredények anyagcseréjét is. Különösen a mélyebben fekvő kis és közepes artériák keringési zavarai esetén hatásos - magyarázza a szakértő.

5. Lassítja a szellemi hanyatlást
- A legfrissebb felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság 92%-a fontosnak tartja, hogy megőrizze a szellemi teljesítőképességet, ám sokan nem tudják, hogyan tehetnék ezt meg. A ginkgo biloba hasznosnak bizonyulhat, hiszen kiváló antioxidáns tulajdonsága és az érrendszerre kifejtett jótékony hatása miatt javítja az agyi vérellátást, csökkenti az idegsejtek károsodását és pusztulását, így hatékonyan veszi fel a harcot a demenciával és a szellemi hanyatlással. Egyes kutatások szerint akár az Alzheimer-kór enyhe és középsúlyos eseteiben is hatásos lehet - árulta el a doktornő, aki hozzátette: a panaszok enyhítéséhez érdemes mindig gyógyszer minőségű, a ginkgo biloba tisztított és beállított kivonatát tartalmazó terméket keresni.

Mely tünetek esetén érdemes a gyógynövényt szedni?
A ginkgo biloba levél száraz kivonatának hatékonyságát klinikai vizsgálatokban bizonyították demenciában, a demencia tüneteinek kezelésére, melyek csökkent koncentrálóképességben és intellektuális kapacitásban, szédülésben, fülzúgásban, látászavarban, indiszponáltságban, fejfájásban és alvási zavarokban manifesztálódnak; agyi keringési zavarokban; a perifériás artériák elzáródásos betegségében; neuro-szenzoros kórképekben, mint például szédülés, fülcsengés. Az agyi vérkeringés romlásából fakadó kezdeti tünetek esetén (mentális kimerültség, feledékenység, ingerlékenység), az agyi vérkeringés serkentésére és karbantartására kifejezetten ajánlott - mondja dr. Vida Zsuzsanna.

Gyógyszer vagy a természetes ginkgo biloba?
Nem akkor lehet és kell elkezdeni szedni, amikor már kialakult és diagnosztizálva lett a demencia, hanem az első memóriazavarra, figyelmetlenségre utaló jelnél megkezdhető - ellentétben a demenciára való gyógyszerekkel, melyek csak szigorú feltételek mellett és orvosi kivizsgálást követően szedhetőek és már egy jelentősebb memóriadeficitnek, mentális deficitnek jelen kell lenni, hogy hozzájusson a beteg. Ezt az állapotot minél később kellene elérni. Ebben segíthet a ginkgo biloba!

Hogyan kell fogyasztani a ginkgo bilobát?
A ginkgo levél száraz kivonatának átlagos napi adagja 120-240 mg, folyamatosan szedhető.
A klinikai vizsgálatok a ginkgo biloba hatékonyságát annak tisztított és beállított kivonata esetén igazolták, ezért érdemes ilyen készítményt keresni. A ginkgo biloba a patikákban általában kapszula formájában kapható. Kúraszerűen is alkalmazható - mondta el a Nagyszülők Lapja kérdésére a szakértő.

Szakértő a témában: dr. Vida Zsuzsanna neurológus PhD.
Kezdőfotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.10.21