Gyógyszerek és gyógyteák, amiket tilos együtt fogyasztani! A gyógyszerész 6 esetre hívja fel a figyelmet

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Gyógyszerek és gyógyteák, amiket tilos együtt fogyasztani! A gyógyszerész 6 esetre hívja fel a figyelmet Egyes gyógyteák felerősíthetik, legyengíthetik vagy éppen semlegesíthetik az adott gyógyszer hatását. Melyik gyógyszert milyen gyógyteával nem szabad együtt fogyasztani? Gyógyszerészt kérdeztünk. Melyek a legismertebb tea-gyógyszerkombinációk, melyek akár veszélyesek is tudnak lenni? Erről kérdeztük dr. Szabó Júlia gyógyszerész szakértőnket.


Veszélyes gyógyszer-gyógytea kombinációk

 
1. Citromfű, komló, macskagyökér
Aki altatót, nyugtatót vagy antidepresszánst szed, ne fogyasszon hasonló hatású gyógynövényből készült teát (például citromfű, komló, macskagyökér, orbáncfű), mert azok erősítik egymás hatását.

2. Vízhajtó-típusú teák
Akinek magas/kezeletlen a vérnyomása, ne igyon vízhajtó hatású teát, mert az felborítja a vérnyomást.

3. Ginzeng
A ginzeng készítmények alkalmazása ellenjavallt várandósoknak, szoptatós anyukáknak, azoknak, akik magas vérnyomásban vagy szívritmuszavarban szenvednek, illetve asztmás betegeknek is.

4. Grapefruit
A grapefruit nagyon sok gyógyszerrel nem szedhető együtt, ezért arra külön ügyelni kell! A grapefruit felszívódás növeléssel és a kiválasztás gátlásával is képes a gyógyszerszinteket módosítani.

5. Gyógynövények – véralvadásgátlók együtt
Aki véralvadásgátlót szed, annak különösen vigyáznia kell a gyógynövényekkel, mert akár életveszélyes állapot is kialakulhat, attól függően, hogy a gyógynövény milyen irányban befolyásolja a gyógyszer hatását. Extrém esetben akár trombózist vagy vérzékenységet is kiválthat.
Az orbáncfű és a ginzeng például csökkenti a warfarin hatását, a Ginkgo biloba vérzést okozhat. A fokhagyma és a gyömbér pedig megnyújtja a véralvadási időt, trombocita aggregáció gátlása révén fokozza a véralvadásgátlók hatását.

6. Orbáncfű
Az orbáncfű nagyon sok gyógyszerrel interakcióba lép: hormonális fogamzásgátlók, pszichiátriai szerek-SSRI, egyes szívgyógyszerek hatását csökkenti – ezért ezt a kombinációt inkább kerüljük!

Hormonális fogamzásgátlók és orbáncfű együttes szedése vérzéshez, nem kívánt terhességhez vezethet. Nem adható együtt bizonyos immunszupresszív szerekkel (például ciklosporin), egyes daganatellenes szerekkel, mert szintén csökkentik a gyógyszer hatását, veszélyeztetve ezzel a terápia sikerességét.

Allergiás tünetek kialakulásakor (enyhébb esetben viszketés, kipirosodott bőr, kiütések) adhatunk allergia elleni (antihisztamin) gyógyszert, ezáltal visszafogva a szervezet gyógynövényre adott védekező reakcióját.

Bár a gyógynövényekre nem jellemző, hogy anafilaxiát váltanak, ki, de ha azt tapasztaljuk, hogy bőrpír, ajak, nyelv vagy kötőhártya duzzanat, alacsony vagy magas pulzusszám, vérnyomásesés, ájulás, nehézlégzés, zavartság alakul ki, mindenképp forduljuk azonnal orvoshoz.

Szerző: Szabó Júlia gyógyszerész
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.01.14