Hogyan kell helyesen vérnyomást mérni? - Szakember mutatja meg a videóban

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Hogyan kell helyesen vérnyomást mérni? - Szakember mutatja meg a videóban

A vérnyomás mérése a magas vérnyomás felismerésének és megfelelő kezelésének alapja. A SOTE oktatóvideója abban nyújt segítséget, hogy otthonunkban milyen eszközzel, milyen mérési technikával juthatunk a lehető legpontosabb eredményhez. A videóban Dr. Torzsa Péter tanszékvezető egyetemi tanár beszél a magas vérnyomás kiváltó okairól és következményeiről, a vérnyomásmérés kevésbé ismert részleteiről, és arról, mit tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Fontos tudni, hogy a vérnyomás egészséges embereknél is mutat némi ingadozást. Panasz hiányában elegendő évente elvégezni a mérést. Tünetek - szédülés, fejfájás, rossz közérzet - esetén azonban feltétlenül mérni, valamint az értékeket naplózni szükséges, és mielőbb orvoshoz kell fordulni. 
 

Mivel mérjünk?

Eszköz tekintetében megbízható gyártótól származó, automata, felkar méretének megfelelő, felhelyezhető mandzsettával rendelkező eszközt ajánlott használni. A felhelyezést a mandzsettán található jelzések segítik.
 

A mérés előtt és alatt

Mérés előtt fontos a nyugodt fizikai állapot és lehetőség szerint ülő testhelyzet, a kényelmes, sehol nem szoros ruházat. A vizsgálatot megelőzően javasolt a vizeletűrítés, valamint lényeges, hogy a mérés előtti fél órán belül ne dohányozzunk és ne igyunk alkoholt. Nyugodt testhelyzetben várjuk meg az érték megjelenését, a vizsgálat ideje alatt pedig lehetőleg ne beszéljünk.

 

Mi számít normál értéknek?

Az első érték (SYS) 120-129 Hgmm közt megfelelő, 65 év felett a 130-139 Hgmm is normálisnak számít. A második (DIA) minden életkorban 70-79 Hgmm közt megfelelő, még a 65 év felettiek esetében is. A harmadik érték a pulzusérték, azaz a szív percenkénti összehúzódásainak száma, mely 80/perc alatti eredménynél normális. Három mérést érdemes végezni, és az utolsó két érték átlageredménye számít.
 

A vérnyomásméréssel kapcsolatos további fontos kérdésekben a SOTE oktatóvideója segít eligazodni:
 

 

Forrás: semmelweis.hu
Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2024.06.13