Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát Hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek - derült ki egy friss brit tanulmányból. Mennyi idősnek érzed magad?
A kutatók egy öregedésről szóló tanulmány adatait elemezték, melyben 6489 résztvevőt vizsgáltak, átlagéletkoruk 65,8 év volt - idézte a JAMA Internal Medicine aktuális számát a Medicalpress egészségügyi portál.
 
Többségük (69,6 százalék) úgy érezte, három-négy évvel fiatalabb a koránál, 25,6 százalék tartotta magát annyinak, amennyi valójában, és 4,8 százaléknak volt az a benyomása, hogy idősebb, mint az évei száma.

A magukat - a valós koruknál - idősebbnek érzők nagyobb százalékban hunytak el
Az átlagosan 99 hónapos követési időszakban a magukat fiatalabbnak érzők 14,3 százaléka hunyt el, a valós korukkal egyetértők 18,5 százaléka, a magukat idősebbnek érzők 24,6 százaléka.

Az életkor szubjektív érzése és a szív- és érrendszeri eredetű halálozások közötti kapcsolat igen erősnek bizonyult, a rákos halálozással azonban nem állt fenn az összefüggés - írták a kutatók.

További vizsgálatokra van szükség, hogy az összefüggéseket feltárják
- Az összefüggés hátterében működő folyamatok további tanulmányozást érdemelnek. A vizsgálatot ki kellene terjeszteni a magukat fiatalabbnak érzők más egészséges szokásaira és tulajdonságára is: többek közt az ideális testsúly megtartására, az orvosi utasítások követésére, a nagyobb rugalmasságra, az önuralomra és az élni akarásra - vélték a szerzők, Isla Rippon és Andrew Steptoe, a londoni University College kutatói.

Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.05.11