Így lehetsz csodálatos nagyszülő! 10 fontos dolog, amit tarts szem előtt, bármekkora is az unokád

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Így lehetsz csodálatos nagyszülő! 10 fontos dolog, amit tarts szem előtt, bármekkora is az unokád Nagyszülőnek lenni fantasztikus dolog, de ez nem csupán egy állapot, tenni kell érte. Jelen kell lenni az unokánk életében, hogy mi legyünk a bizalmasa, akihez bármikor fordulhat. Adunk néhány tippet, hogyan csináld. Nagyszülőnek lenni fantasztikus dolog, de ez nem csupán egy állapot, tenni kell érte. Jelen kell lenni az unokánk életében, hogy mi legyünk a bizalmasa, akihez bármikor fordulhat. Adunk néhány tippet, hogyan csináld.

1. Inkább kérdezz, ne oktass!
Sok mindet átéltél, sokat tapasztaltál, sok mindent jobban tudsz, mint a gyermeked, aki most vált szülővé. Mégsem jó ötlet folyamatosan tanácsokkal nyomasztanod, még ha jó szándékkal adnád is őket. Inkább érdeklődj, mit csinál az unokád, milyen új dolgot tud, minden rendben-e vele? Kérdezd meg, miben tudsz segíteni.

- Nehéz, de tudomásul kell venni, hogy most már a gyermekednek kell meghoznia a szülői döntéseket. A nagyszülőknek félre kell állniuk - állítja Sharon O’Neill, New York-i családterapeuta.

2. Légy bolondos!
Nagyszülőnek lenni csodás dolog, hiszen újra gyermekké válhatsz egy kicsit anélkül, hogy a következmények miatt kellene aggódnod. Úgyhogy élvezd! Ülj le a földre (ha tudsz) az unokád mellé, építsetek, játsszatok. Vágj grimaszokat, bábozz az ujjaddal. Találjatok ki titkos közös nyelvet az unokáddal, amit még a szülők sem értenek meg. A nagyobbakkal készíts youtube-videókat, meglátod, milyen jó móka!


Nagyszülőnek lenni csodás dolog, hiszen újra gyermekké válhatsz egy kicsit
Fotó: pixabay.com


3. Ne rivalizálj!
Ne foglalkozz vele, hogy más nagyszülők hogyan és mennyit találkoznak az unokáikkal, mert nem ez a lényeg. A nagyszülő-unoka kapcsolat mélységét csak a szeretet határozza meg. Tartsd szem előtt az unokád igényeit, vágyait és kívánságait, akkor nem tévedhetsz.

4. Ne stresszelj a rendetlenség miatt!
A gyerekek rendetlenséget csinálnak, a tieid is azt csináltak, csak már elfelejtetted, mekkorát. Egy kis kosz senkinek nem árt, felesleges idegeskedned néhány sárfolt és morzsaszem miatt. Kijelölhetsz gyerek-barát és nagyi-barát területeket, előbbiben mindent szabad, a másikban viszont nem – az unokáid ezt tiszteletben fogják tartani, ha következetesen viselkedsz. Az ő területükön használj nyugodtan könnyen mosható lepedőket, lemosható viaszosvásznat, így a takarítás is könnyebbé válik.

5. Élményt adj, ne játékot!
Csábítóak a boltok polcain megjelenő legújabb játékok, de ne csábulj el folyton (néha persze szabad). Töltsetek inkább együtt több időt, ez az, ami életre szóló emlékeket ad.

- Mindkét unokám imádja a vonatokat, ezért karácsonyra vonatjegyeket vettünk nekik. Több helyre is elutaztunk, mindent lefotóztunk, dokumentáltunk, aztán készítettünk egy nagy albumot a kalandokból - mesélte egy nagymama.

6. Ne légy teher!
- Sok újdonsült nagyszülőtől hallom, hogy csalódott, mert a gyerekek keveset hívják, pedig ő csak segíteni akar. Nagyszülőként észre kell venni, hogy olykor feleslegesek vagyunk, és csak plusz szervezést jelentünk a gyerekeknek. Olyan programokat találjunk ki, amivel kicsit tehermentesítjük a szülőket – például aludjon nálunk az unoka, vigyük ki a parkba néhány órára - mondja Amy Goyer családterapeuta.

7. Ne legyen kedvenced!
Sok nagyszülő elköveti a hibát, hogy gügyög az újszülöttnek, miközben észre sem veszi a háromévest. Minden gyereknek vannak könnyebb és nehezebb időszakai, nem szabad csak akkor szeretni őket, amikor épp nincs baj velük. Jó ötlet lehet, ha minden unoka kap saját nagyi-időt, amikor csak vele foglalkozunk, és nem a másikkal.

8. Légy kezdeményező!
Ne várj arra, hogy az unokáid keresnek téged, főként, amíg nem elég nagyok. Keresd őket te magad, és ne csak a születésnapokon, hanem rendszeresen (persze ne legyen nyomasztó a közeledésed). Légy ott minden nagy pillanatnál, sportversenyen szurkolj az első sorban, nézd meg az iskolai előadáson, így tudja majd, hogy mindig számíthat rád.

9. Légy az unokád bizalmasa!
Az unokádnak olykor-olykor szüksége van egy másik véleményre is a szülein kívül, jó lenne, ha te lehetnél a bizalmasa. Ezért fontos, hogy jelen légy az életében, hogy rendszeresen találkozzatok, ha lehetséges, néha elhozd az iskolából, ismerd a barátait, tudd a kedvenc dolgainak nevét. Ha jól ismered őt, nagy az esély rá, hogy megnyílik neked.

10. Oszd meg a családi emlékeket!
A család története minden tag számára fontos, légy te az, aki ezt megosztja a legkisebbekkel. Persze ne mesélj hosszan, unalmasan, visszasírva a régi időket, hanem legyél rövid, humoros, izgalmas. Mesélj a saját életedről, a szüleid életéről, de azokról az évekről is, amikor az unokád kicsi volt.

Fotó: pixabay.com
Forrás: babycenter.com

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2017.03.24