Javítja a memóriát, erősíti az immunrendszert, jobb lesz tőle a közérzeted - Ezt edd reggelire minél többször

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Javítja a memóriát, erősíti az immunrendszert, jobb lesz tőle a közérzeted - Ezt edd reggelire minél többször Érdemes a reggelire odafigyelni, mert fokozza a koncentrációt, javítja a memóriát, a zöldségeknek köszönhetően garantálja a vitamin- és rostbevitelt, így egész nap élvezheted a pozitív hatását. Sokszor halljuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, hiszen elindítja a napot és hatással van a teljesítményünkre, egész napi közérzetünkre. Tavasszal még ennél is többet várhatunk egy alaposan átgondolt zöldséges reggelitől, hiszen hozzájárul a szervezet feltöltődéséhez és az immunrendszer működéséhez is.

Ráadásul az első tavaszi zöldségek nemcsak színükben, hanem ízükben is igazán frissek. Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja és még egészségesebbé teheti a reggelijét!.

zöldségek

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa szerint a napi ajánlott 5 adag zöldségből 1-2 adagot érdemes már reggelire elfogyasztani.

Egy-egy adag friss tavaszi zöldség lehet például
- 2 közepes paradicsom,
- 10 darab kisebb koktélparadicsom,
- 1 nagyobb paprika,
- 10 hónapos retek,
- 1/3 kígyóuborka

A lényeg, hogy érdemes a napindító főétkezésre odafigyelni, mert a reggelizés fokozza a koncentrációt, javítja a memóriát, a zöldségeknek köszönhetően garantálja a vitamin- és rostbevitelt, így a gyerekek az iskolapadban, a felnőttek pedig a munkahelyükön élvezhetik ennek minden pozitív hatását.

Néhány tipp, hogyan lehetnek a friss hajtatott zöldségek a tavaszi családi reggelik rendszeres részei.
 

8 szuper tipp a zöldség tálalására


1. Tojásos reggelik zöldségekkel: A reggeli tojásételek könnyen kiegészíthetőek friss tavaszi zöldségekkel. A tükörtojástól a rántottán át bármelyik kedvelt tojásos fogás mellé szeletelhetünk fel paprikát, paradicsomot, újhagymát, hónapos retket vagy uborkát.

2. A gyerekek kedvéért ezeket formázhatjuk is, például a retekből aranyos egérke lehet, a paradicsomból pedig kis virág. A zöldségeket be is építhetjük a tojásos fogásokba, hiszen sok tavaszi zöldség vitamintartalma nem vész el a főzés és a sütés hatására (pl. paradicsom).

3. Bátran tehetünk akár reszelve a rántottához vagy az omletthez uborkát, paprikát, újhagymát vagy sárgarépát.

4. A tojásmuffinba is süthetünk paprikát, újhagymát a sajt és a sonka mellé. Ezek a reggeli fogások ugyan már önmagukban is tartalmaznak zöldséget, de ettől még fogyaszthatunk melléjük friss zöldségeket is: koktélparadicsomot vagy retket.5. A zöldségek a zabhoz is passzolnak: A zabételek is elkészíthetőek sósan: a tojásoknál emlegetett zöldségek így egy klasszikusan édes alapanyagot is érdekessé tehetnek. Zabból készíthető uborkával, sárgarépával sós kása vagy épp lepény, de ezek a zöldségek még az édes változatba is becsempészhetők, mert nem teszik sóssá az ételünket.

6. Nincs szendvics zöldség nélkül: A friss tavaszi zöldségek elmaradhatatlan kiegészítői a szendvicses reggeliknek. Nincs olyan szendvics, amit ne lehetne feldobni zöldségekkel! Ha a gyerekeket nehéz rávenni, hogy a zöldséget is megegyék, vonjuk be őket a tálalási folyamatokba.

Például a felszeletelt zöldségekből, sajtból, esetleg sonkából fogpiszkálók segítségével készítsenek ők falatkákat, amelyeket aztán a szendvicsekhez vagy a vajaskenyérhez meg tudnak enni. Szendvicsek esetében ne akarjuk elrejteni a zöldségeket, inkább tálaljuk őket kreatívan - ehhez mutatunk 21 ötletet »

7. Ha nem eszi meg, lehet, hogy megissza: Igazi vitaminbomba a reggeli mellé elfogyasztott smoothie vagy préslé is, amelynek szintén nagyszerű alapja lehet az uborka és a paradicsom.

zöldségek

8. Zöldségekből kenyérre való krém is készülhet, amellyel a vajat, a margarint válthatjuk ki, természetesen és egészségesen.

A kápiapaprika-krémet könnyű elkészíteni, gyönyörű a színe, fantasztikus az íze, így hamar az egész család kedvenc kencéjévé válhat. Érdemes egy tepsinyi mennyiséggel kezdeni, mert gyorsan fogy! Itt találod a kápiapaprika-krém receptet »

Pro tipp szülőknek, nagyszülőknek: Este szeleteld fel, reggel csak enni kell
A reggeli mellé kínált tavaszi zöldségek nagy része már korábban, akár előző este is előkészíthető, előre felszeletelhető és egy jól záródó dobozban tárolva sokáig friss és roppanós marad, így reggel ezzel már nem megy az idő.

Forrás, fotók: Európai Friss Csapat, Freepik/gpointstudio

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2023.04.14