A cukkini igazi nyári idényzöldség, a legfinomabb darabokat májustól nyár végéig tudod levadászni. Van belőle sárga, világos, illetve sötétzöld, hosszúkás vagy kerekded, számtalan változata közismert. De nézzük, miért érdemes bevenni a cukkinit az étrendünkbe!
A cukkini 5 bámulatos hatása egészségünkre
Rendkívül sokféleképp elkészíthető, grillezheted, megtöltheted, lehet köret vagy akár sütemény alapanyaga. Isteni krémleves és tésztafeltét készülhet belőle, de akár magát a tésztát is helyettesítheted vele.
1. Magas vitamintartalma segít egészségünk megőrzésében
A - vitamintartalma jó hatással van a szemre, a benne található C-vitamin, B-vitaminok, mangán, niacin, folsav, réz, nátrium, foszfor, béta-karotin és fehérje pedig védőbástyát emel számos betegséggel szemben.
2. Igazi fogyókúrás csodaszer
Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, azonban gazdag rostokban, kevés zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz, így számos diétás étrendbe kiválóan beilleszthető.
3. Vízhajtó hatású
Magas víztartalmának köszönhetően - az uborkához hasonlóan - vízhajtó hatása kimagasló. Kismamák és idősebb emberek körében ezen tulajdonságáért különösen kedvelt növény.
Ezt olvastad már? 12 jó ok, amiért egyél gyakran uborkát »
4. Bőrvédő
Béta-karotin, cink és C-vitamintartalma óvvja a bőrt és segít a regenerálódásában, védi a sejteket a káros anyagoktól, valamint gyulladáscsökkentő hatása is jelentős.
5. Védi a szív- és érrendszert
Káliumban és magnéziumban gazdag, és ezzel jelentősen csökkenti a stroke- és szívroham kockázatát, segít a vérnyomás csökkentésében. Rosttartalma a koleszterincsökkentésre van jó hatással.
Olvasd el ezt is!
Cukkinireceptek egyszerűen - 5 fenséges étel cukkiniból, amíg tart a szezon »
Forrás: organicfacts.net
Fotó: Pixabay