Jót tesz a szívnek a csokoládé! - Ezért érdemes heti egyszer egy kis csokit enni, mondják a kutatók

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Jót tesz a szívnek a csokoládé! - Ezért érdemes heti egyszer egy kis csokit enni, mondják a kutatók Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint. Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint.

- Tanulmányunk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív erei egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára - idézte Chayakrit Krittanawongot, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportál. Mint a kutató hozzátette, azt akarta látni, hogy a csokoládé a szívkoszorúerekre hatással van-e, és ha igen, akkor jó vagy káros hatással.

50 év adatait elemezték
A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás a szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálta.

Kilenc évet átfogó követéses vizsgálat szerint a résztvevők közül 14 043-nál mutattak ki szívkoszorúér betegséget és 4667-nak volt szívrohama.

A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal, akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.A csokoládéban egészséges tápanyagok is vannak
A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin - HDL - szintjét - magyarázta a kutató.

Elmondta, hogy nem vizsgálták azt, hogy milyen típusú csokoládé az, amely hasznosabb a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás.

- A csokoládé ígéretesnek tűnik a szív-koszorúér betegség megelőzésében, de további kutatások szükségek annak kimutatására, hogy mekkora mennyiségű és milyen fajta csokoládét javasolhatunk e célból - tette hozzá.

Ez is érdekelhet!
A Kinder bueno receptje házilag - Csokis-krémes finomság a családnak »


Túl sok csoki ártalmas az egészségre
Krittanawong azonban óvott a túlzott csokoládéfogyasztástól.

- A mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem. A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében - magyarázta.

Olvasd el ezt is!
Jó a depresszió, magas vérnyomás, 2-es számú diabétesz ellen - Ezért kövesd te is a mediterán étrendet! »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2020.07.23