Köszönöm! - Vajon kinek mondjuk többször ezt a szót: idegeneknek vagy családtagoknak? Egy friss kutatásból kiderült

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Köszönöm! - Vajon kinek mondjuk többször ezt a szót: idegeneknek vagy családtagoknak? Egy friss kutatásból kiderült Egy friss kutatás szerint az emberek a feltételezettnél sokkal kevesebbszer mondják, hogy "köszönöm", legkevésbé akkor, amikor családtagjaikkal vagy közeli barátaikkal beszélnek. Az emberek ritkán mondanak köszönetet a hozzájuk legközelebb álló személyeknek - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Royal Society Open Science című szaklapban publikálta az eredményeit.

Azt mondani, hogy "köszönöm", amikor valaki segítséget kap egy másik személytől, a hála kifejezésének egy módja, amelyet általában el is várnak az embertől az udvarias viselkedés jegyében.

Mindez azonban leginkább csak a nyilvános beszélgetésekre érvényes, az emberek ritkán mondanak köszönetet a hozzájuk legközelebb álló személyeknek - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.


Az emberek ritkán mondanak köszönetet a hozzájuk legközelebb állóknak


Hogyan zajlott a kutatás?

Annak érdekében, hogy többet megtudjanak a hála kifejezésének módjairól a különböző társadalmi érintkezésekben, a szakemberek mikrofonokat szereltek fel a kutatásban részt vevő önkéntesek otthonaiban és közösségi találkozóhelyein.A kutatók 1057 beszélgetést rögzítettek, majd megszámolták, hogy ezekben hányszor mondott valaki köszönetet a másiknak az olyan hétköznapi élethelyzetekben, mint amikor valaki kér és kap is segítséget egy másik személytől. A tanulmány öt kontinensre és nyolc nyelvre terjedt ki.

Milyen gyakran mondjuk, hogy köszönöm? A kutatás eredményei
  • Az eredmények szerint az emberek a feltételezettnél sokkal kevesebbszer mondják, hogy "köszönöm", legkevésbé akkor, amikor családtagjaikkal vagy közeli barátaikkal beszélnek.

  • A más-más nyelvet beszélők között ugyanakkor vannak különbségek: az angolul beszélők például az idő 14,5 százalékában mondtak köszönetet a hangfelvételeken. Az olaszul beszélőknél ez az arány 13,5 százalék, a lengyeleknél 2 százalék volt. Összességében nézve az átlag 5,5 százalék volt.

Kevés köszönöm=Nem tiszteljük eléggé a saját családtagjainkat?
A kutatók szerint az eredmények nem azt jelentik, hogy az emberek lazábban kezelik az udvariasságot a családtagjaik körében, hanem hogy a hétköznapi szituációkban a kölcsönösség az egymás támogatását és az együttműködést övező jogok és kötelességek hallgatólagos elfogadására épül.Ez azt jelenti, hogy családi körben az "igen" az alapvető válasz, amikor az embertől kérnek valamit, és az az alapelvárás, hogy az illető teljesíteni fogja, amit kérnek tőle. A kutatók szerint egy átlagos párbeszédben az emberek nagyjából minden másfél percben kérnek valamit a másiktól.

Érdekes, szinte fel sem tűnik, ha már valaki nem köszöni meg a dolgokat
Az eredmények szerint az embereket nem zavarta, ha nem mondtak nekik köszönetet, amikor teljesítették a másik kérését - sőt, a köszönetnyilvánítás elmaradása csak nagyon ritkán tűnt fel nekik.

Olvasd el ezt is!
4 életbölcsesség, amit átadhatsz az unokádnak »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik/katemangostar, Freepik

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2018.05.29