Tojáslikőr recept - klasszikus változat (elkészítési idő: 25 perc)
Hozzávalók 12 decihez:
500 milliliter zsíros tehéntej
250 milliliter habtejszín (30-32%-os)
2 db vaníliarúd egészben
100+150 gramm porcukor
5 darab tojássárgája
250 milliliter jóminőségű fehér rum
Elkészítés:
1. A tejet és a tejszínt a félbevágott és kikapargatott vaníliarúddal összekevered, és hozzáadsz 100 gramm porcukrot. Felforralod, majd a tűzről lehúzod.
2. A tojások sárgáját alaposan kikevered 150 gramm porcukorral.
3. Az előzőleg félretett, de még forró tejet óvatosan, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a porcukros tojássárgákhoz kevered. Azért szükséges a folyamatos és gyors kevergetés, hogy a tojássárga ne csapódjon ki, ne főjjön meg. A forró tejre pedig azért van szükség, mert az pasztörizálja a tojássárgákat - így biztonságos lesz a fogyasztása.
4. Hagyd hűlni langyosra, majd öntsd hozzá a jóminőségű fehér rumot. (A rum vodkával helyettesíthető, mert a vodkának nincs karakteres mellékíze).
5. Töltsd üvegekbe a vanília rudakkal együtt. A palackot bármilyen húsvéti csomagolópapírral, textiliával dekorálhatod kedved szerint.
6. Legalább fél napot hagyd pihenni a hűtőben, de igazából 1 teljes hét után fog finom, telt krémlikőrré érni.
Tojáslikőr recept - alkoholmentes változat (elkészítési idő: 25 perc)
Hozzávalók 4-6 fő részére
4 tojássárgája
2 evőkanál kókuszliszt
2 evőkanál mandulaliszt
1 liter zsíros tehéntej
100 gramm porcukor
2 darab vanília rud egészben
1 bögre tört jég
ízlés szerint őrölt szegfűszeg
1. A tojássárgákat keverd ki jól a porcukorral, majd add hozzá a liszteket és a félbevágott, kikapargatott vaníliarudat.
2. Folyamatos és gyors kevergetés mellett öntsd hozzá a hideg tejet. Ügyelj arra, hogy a tojássárga ne csapódjon ki.
3. Állandó kevergetés mellett főzd pár percig. Ügyelj továbbra is tojássárgák kicsapódására.
4. Ízlés szerint tehetsz bele egy egész kevés őrölt szegfűszeget. Ha kihűlt, hűtőben tárold - mivel nincs benne alkohol, ezért a tárolási ideje maximum 2-3 nap, tehát erre a változatra nem érvényes, hogy minél előbb elkészíted, akkor annál jobb lesz.
5. Felszolgálás előtt zúzott jéggel turmixold kásásra.
Kezdőkép: Pixabay