Más a nagyszülők feladata, mint a szülőké! 4 fontos szempont, amit tarts szem előtt, ha nagyszülő vagy

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Más a nagyszülők feladata, mint a szülőké! 4 fontos szempont, amit tarts szem előtt, ha nagyszülő vagy Lehetnek-e mások a szabályok otthon, mint a nagyszülőknél? Szabad-e minden alkalommal ajándékot vinni a kisunokának? Baj-e, ha a nagymamánál máskor kell este lefeküdni, mint otthon? Mit érdemes tisztáznia a szülőnek és nagyszülőnek egymással az unoka kapcsán? Sokan azt gondoljuk, hogy ha felneveltünk két-három gyereket, akkor a kisunokával való pár órás foglalkozás sem jelenthet nagy kihívást. Miközben elfelejtjük, hogy a szülői szerep, amibe az évtizedek alatt jól beletanultunk és beleszoktunk, teljesen mást jelent, mint nagyszülőnek lenni, amivel tulajdonképpen csak mostanában ismerkedünk. Egy nagyszülőre ugyanis már egészen másfajta feladatok hárulnak, a családon belüli funkcióik is módosulnak - nem beszélve az időközben eltelt 20-30 év alatt megváltozott divatról és a szokásokról.

Ezúttal egy svájci családi portálra látogattunk, hogy kiderítsük, az ottani szakemberek milyen nevelési tippeket adnak a nagyszülőknek. A jótanácsok nagy részével egyetértettünk, és volt, amivel nem.

Tippek a modern nagyszülőséghez


Amikor az unokádnak rád van szüksége, akkor legyél vele! Vedd magadnak a fáradtságot, no meg és az időt, és hallgasd meg, ha kéri. Ha jól esik, akkor egy kicsit el is kényeztetheted, de arra ügyelj, hogy az engedékenységet ne vidd túlzásba! Ne ajándékozd meg őt minden egyes találkozásotok alkalmával, vagy ha már ajándékozol, akkor előtte mindenképpen beszélj a szülőkkel, hogy mire van a leginkább az unokádnak szüksége - írja legforróbb tippként a svájci Familienleben családi magazin.

1. A nagyszülők feladata nem a gyermeknevelés, hanem egészen más
- A nagyszülők feladata a törődés, nem pedig a gyermeknevelés. Egyszerűen maradj ki a gyermeknevelésből! - ezt tanácsolja sarkosan Francois Höpflinger szociológus minden nagyszülő számára. Természetes hogy a nagyszülők lazábbak az unokával, és jóval több mindent megengednek nekik, amikor a kisunokák náluk időznek. Ugyanakkor a nagyszülőknek mindenkor tartaniuk kell magukat bizonyos szabályokhoz, olyanokhoz, amiket a szülők kérnek tőlük. Egészen addig nem lesz probléma, amíg a szülők és nagyszülők nevelési stílusa és elvei közel állnak egymáshoz. Tanácsos a szülőknek és a nagyszülőknek mihamarabb lefektetniük az alapvető gyermeknevelési célokat - így lesznek elkerülhetők később a komolyabb konfliktusok.
Ilyen tipikus vitapont például a lefekvés kérdése. A nagyszülőknek figyelembe kell venniük, hogy mi a szülők kérése az esti lefekvés időpontját, menetét, szigorúságát illetően.
Sőt, még olyan ártatlannak tűnő esetekben is érdemes a szülőkkel egyeztetni, ha a nagyszülők az unokának szeretnének felnőttkorára egy kis pénzt megtakarítani - tanácsolja a szakember.

2. Kritizálás helyett valódi támasz
A hétköznapok során többször is előfordulhat, hogy a nagyszülők azt tapasztalják, hogy az unoka nevelése nem egészen abba az irányba halad, ami számukra elfogadható (túl sok délutáni foglalkozás, korai idegen nyelvtanulás, válogatás az asztalnál). Ilyen esetben a nagyszülőnek mindig először a saját fiával vagy a lányával kell beszélgetnie. Őszintén meg kell fogalmazni a nagyszülői észrevételeket, de soha ne szabad beleszólni a szülők döntésébe, és nem szabad neki szemrehányást tenni.
Ha a nagyszülők azt tapasztalják, hogy a felnőtt gyermekük bizonytalan egy-egy nevelési területen, akkor a legjobb, ha higgadt és bátorító szavakkal támogatják a családot, építőjelleggel segítenek nekki, nem pedig a szülők személyét kritizálják, mert az nem vezet sehová.

3. Nagyszülő-unoka kapcsolat - nem a távolság számít
- Ha távol lakik a család a nagyszülőktől, és a kapcsolattartás nehézkes, a találkozások pedig ritkák, akkor a nagyszülőnek az új technikai eszközök elsajátítása marad egyetlen megoldásként. Ha a nagyszülő nem tudja, hogy hogyan kell kezelni az okostelefonokat, tabletet, laptopot, akkor kérje meg az unokáját, hogy segítsen neki megtanulni. Egy mai modern nagyinak, nagypapinak már tudnia kell sms-t és emailt írnia, a skpe-olás sem egy nagy ördöngösség.
Fontos szem előtt tartani, hogy úgysem az lesz a "döntő", hogy a nagyszülő az unokájával milyen gyakran találkozik, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire zárja szívébe az unoka a nagymamát vagy nagypapát - mondja Maria Eva Reinholz német gyermekpszichológus.

4. Váláskor még több gondoskodást igényelnek az unokák
Szintén fontos szerep hárul a nagyszülőkre, ha a család krízishelyzetbe kerül, és a szülők szétköltözésen gondolkodnak, netán válni készülnek - ebben a helyzetben még inkább jelen kell lenni az unoka életében. A legszerencsésebb ilyenkor kívülállónak megmaradni, nem állást foglalni egyik vagy másik szülőfél mellett, hanem inkább "pártalannak" feltűnni az unoka szemében.
Ha a válásból adódó körülmények miatt a nagyszülőnek ellehetetlenül az unoka láthatása, természetesen abba nem kell belenyugodni, hanem jogi segítséget kell kérni.

Forrás: Külföld / Familienleben
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.09.23