Megható kezdeményezés: Óvoda nyílt az idősek otthonában! Imádnak oda járni a gyerekek

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


Megható kezdeményezés: Óvoda nyílt az idősek otthonában! Imádnak oda járni a gyerekek Óvoda nyílt egy idősek otthona falai között! Az ötletgazdák elképzelése bevált: az idős emberek azóta magukra találtak, az ovisok pedig boldogan vesznek részt a közös foglalkozásokon. A szülőknek csak egy gondjuk van mindezzel: az idős otthont annyira felkapták a családok, hogy a túljelentkezés miatt igencsak nehéz bekerülni a speciális intézménybe. Az Amerikai Egyesült Államok Seattle nevű városában egy különleges kezdeményezésnek örülhetnek óvodás korú gyerekek szülei és az idős emberek. A Providence Mount St. Vincent elnevezésű idősek otthona egy eddig szokatlan, de zseniális módszert valósított meg: az idősek otthona óvodát nyitott.


Az ötéves Alex Stafie és 92 éves Wallace Scherer együtt csomagoják a szendvicseket a város hajléktalanjainak. (Forrás: seattletimes)


Minden nap közös foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek és az idősotthon lakói
Az idősotthonban 400 szépkorú ember éli mindennapjait, a nemrég nyílt óvodába pedig 125 három és öt év körüli gyermek jár.
Az időseknek és a kisgyerekeknek minden nap közös programokat szerveznek: együtt hallgatnak mesét, zenélnek, táncolnak, kézművesekednek együtt, közösen kenik a szendvicseket a város hajléktalanjai számára.

Gyerekekre és idősekre egyaránt jó hatással van a fantasztikus kezdeményezés
Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősek sokkal jobbkedvűek és oldottabbak lettek, amióta a speciális óvoda megnyílt. A közös foglakozások még az emlékezetükre is jó hatással lett, sőt azóta szívesebben alakítanak ki kapcsolatokat. Egyes  beszámolók szerint ezek az idős emberek, akik főképpen 90 év fölött járnak, teljesen átszellemülnek, amikor a gyerekek az oviba érkeznek.
A módszer megálmodói úgy gondolták, hogy a közös idős-ovis közeg a gyerekekre is jó hatással lesz: fejleszti a szociális érzékenységüket, könnyebben tudják kezelni a növekedéssel és elmúlással járó folyamatokat, képesek lesznek a gyengébbeket és elesetttebbeket helyén kezelni és tisztelni.

A város kisgyerekes családjai nagyon megkedvelték az intézményt, oly annyira, hogy hosszú várólista előzi meg a sikeres óvodai felvételt.


Marie Loken a közös foglalkozás után elköszön a négyéves Finn Boatmantől. (Forrás: seattletimes)

Videó - A Mount St. Vincent Idősotthon összehozza az időseket és gyerekeket
Érdemes megnézni a megható videóösszeállítást, hogy mennyire felvillanyozódnak az idős emberek, amikor a kislátogatók megérkeznek hozzájuk. A beszédes képsorok bemutatják, hogy a gyerekek mennyire természetesen kezelik az elesett időseket, és az idősotthon lakói milyen vidámak lesznek már attól, hogy az izgága, életvidám kisgyerekek megérkeznek hozzájuk.Forrás, fotók - külföld: heftig, seattletimes, Youtube

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2016.03.04