Mesejátszótér a Budai várban: Ezért imádjuk a Mátyás király játszóteret - és ezt hiányoljuk! Fotókkal

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Mesejátszótér a Budai várban: Ezért imádjuk a Mátyás király játszóteret - és ezt hiányoljuk! Fotókkal Itt van az ősz, nincs az a tomboló hőség, érdemes újabb játszótereket szemrevételeznünk. Ezúttal a Budai várban levő Mátyás király játszóparkot céloztuk a gyerekekkel, azzal az elszánt céllal, hogy igazak-e a pletykák és tényleg olyan szuper-e ez a játszótér, ahogy mondják. Itt van az ősz újra, már nincs az a tomboló hőség, érdemes újabb és újabb játszótereket szemrevételeznünk. Ezúttal a Budai várban levő Mátyás király játszóparkot céloztuk a gyerekekkel, azzal az elszánt céllal, hogy igazak-e a pletykák és tényleg olyan szuper-e ez a játszótér, ahogy mondják.

2015-ben nyílt meg ez a játszótér a nagyközönség előtt, de rengeteg kritikát kapott, a szülők sorban jelezték, hogy mennyi veszélyes, átgondolatlan megoldás van a játszótéren, így bármennyire is szép volt és új, egy időre be kellett zárni, hogy ezeket a hibákat korrigálják. Négy, 4-5 éves gyereket engedtünk szabadon a játszón, hogy kiderüljön, mit bír el a tér.

Mátyás király játszótér a Budai várban - most minden kiderül


Budavári Mátyás király játszópark (8/10)
Kalandosan érkeztünk a játszótérhez, ami jól el van dugva a fák között, így ha nem lett volna nálunk a segítő GPS, talán még ma is ott kóborolnánk a környéken. Vagy megkérdeztünk volna valakit, aki jobban ismeri a terepet, mint mi... Annyira ügyesen el van rejtve a kíváncsi szemek elől, hogy ha csupán a Mátyás templom, a Halászbástya körül korzózunk, nem is tűnik fel, milyen kincs lapul meg a fák között.

Megközelítés: A legkönnyebben BKV-val a 16-os "várbusszal" lehet megközelíteni, mely a Széll Kálmán tér és a Deák tér között közlekedik. Elég leszállni a Szentháromság térnél és pár perc sétával már ott is vagyunk. A Mátyás-templom melletti téren kell elhaladni, de elég megadni a GPS-nek, hogy Hunyadi János út 24, ez ugyanis a játszótér hivatalos címe.A gyerekzsivaj persze kihallatszódik, nem csoda, hogy visongás és kacagás vár minket, az egész játszótér lenyűgöző, mind a színeit, mind a formáit, a tér kihasználtságát tekintve. A nyüzsgés jellemzően este 6-ig tart, akkor megcsappan a gyerekszám, ezzel végtelen lehetőséget nyitva meg a később érkezők (igen, ezek mi voltunk) előtt.A szülők kényelmesen el tudnak helyezkedni a nézelődőknek szánt padokon, van elég ülőhely számukra, az aggódósabbak (nem mi vagyunk azok) pedig felmászhatnak a várba és a játékokra a gyerekekkel, mert stabil, masszív szerekezetek. A korábban hallott veszélyes elemeket mi nem láttuk, ezek szerint vagy sikerült eltávolítani őket vagy tényleg nem vagyunk elég aggódó szülők...Mindössze egyetlen, aggodalomra okot adó dolgot láttunk, bár ez is inkább a meggondolatlan hozzátartozónak köszönhető - egy nagymama ugyanis ottjártunkkor körbesétáltatta a kis kétév körüli totyogósát a várfalon, a kezét fogva, és persze ezen felbátorodva rögtön volt is olyan kisgyermek, aki ugrott és a padon felmászva fent termett a várfalon, hogy utánozza.

És most nem a játékvárra gondolok, hanem a játszótér külső szegélyét alkotó falra, ahonnan nagyon nagyot lehet esni. Bár van egy kis korlát, nem túl magas. Nem jó példa, mert mi van, ha legközelebb a fiúcska már maga mászik fel és próbál egyedül körbesétálni? Mert megmutatták neki, milyen egyszerű.De térjünk vissza a játszótér leírására! Maga a játszópark olyan, mintha besétáltunk volna egy középkori várba. Ágyúk, várfalak, tornyok, lőrések, tömlőc, ügyesen összekombinálva a gyerekek mozgásigényével. Mindenhol visszaköszönnek a Mátyás király történeteiből ismerős motívumok, a mesék, a budai kutyavásár, az udvari bolond és hasonlók.Bőven van hintázási, csúszdázási és mászó lehetőség is, így van miből válogatnia a lurkóknak. Sőt, egy integrált mérleghinta is elhelyezésre került a parkban, így azt mozgássérült gyermek is tudja használni.
Budavári Mátyás király játszótér - Előnyök:
  • Olyan jól el van dugva, hogy illetéktelenek csak véletlenül tévedhetnek erre
  • Van ivókút, ami jól jön, ha már mindent megittak a rohangálásban kitikkadt gyerekek
  • Van elegendő pad, ülőhely, szemeteskuka
  • Minden nagyon jó állapotban van, pár apróságtól eltekintve - látszik, hogy folyamatos a karbantartás
  • A területen található fák árnyékot biztosítanak hőség idején, a homokozó felett pedig árnyékoló ponyva került elhelyezésre
Budavári Mátyás király játszótér - Hátrányok:

  • Nincs illemhelyiség. E hiány láttán alig térek magamhoz. Megkérdeztem egy anyukát, akin látszott, nem először jár ezen a játszótéren, mégis hogyan oldják meg, ha a gyermekre rájön a szükség? (Vagy a szülőre). A válasz: a játszótér bejárata melletti bokrosban a folyóügyeket, a nagyobbat hazaviszi az ember. Mármint ha a környéken lakik. Ha nem, akkor marad a Főváros üzemeltetésében lévő, 250,-FT/alkalmas nyilvános mosdó. Mondjuk legalább az tiszta.
  • A párakapu nagyon jó és hasznos - nyáron. Szeptemberben, ahogy már hűvősödik az este, annyira nem jó ötlet. Persze a gyerekek nem bírták kihagyni, így biztos ami biztos, váltóruhával készüljön mindenki! (Remélhetőleg ezt a hűvösebb idő közeledtével kikapcsolják)
  • Közel van a pad a külső várfalhoz, pillanatok alatt fel tud rá csimpaszkodni egy kisgyerek.Az említett hiányosságoktól eltekintve azt kell mondanom, szuper kis játszótér, máskor is elmegyünk ide!

Fotók: Szülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2018.09.20