Mi változik a testben a változókorral? 5 dolog, amire figyelj oda, hogy megőrizd az egészséged

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Mi változik a testben a változókorral? 5 dolog, amire figyelj oda, hogy megőrizd az egészséged A változókor a nők életének egyik meghatározó szakasza, de ez nem betegség, hanem egy természetes folyamat, a menopauza után is törekedni kell a nőiség megőrzésére, megélésére és a minél teljesebb életre. 5 dolog is van, amelyre fokozott figyelmet érdemes fordítani a változó korban.

A változókor a nők életének egyik meghatározó szakasza, 10-15 évig is eltarthat. Jelentős hormonális változások mennek végbe ekkor, amelyek az egész szervezetre hatással vannak.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez az időszak nem betegség, hanem egy természetes folyamat, s a menopauza után is törekedni kell a nőiség megőrzésére, megélésére és a minél teljesebb életre. Dr. Supák Dorina szülész-nőgyógyász összegyűjtötte azt az öt területet, amelyre fokozott figyelmet érdemes fordítani a változó korban lévő hölgyeknek.
 

Változó korba lépett? Erre az öt dologra figyeljen! 


1. Haj és körmök
A haj és a körmök minősége az ösztrogénszint csökkenése miatt változhat. A haj szárazabbá, töredezettebbé válhat, s gyakran találkozhatunk kisebb-nagyobb mértékű hajhullással is. Érdemes ezért olyan táplálékkiegészítőket szedni, amelyek változókorban lévő nők számára készültek és figyelembe veszik fokozott igényüket egyes vitaminokkal és ásványi anyagokkal szemben. Jótékony hatású többek között a vas és a biotin is.

2. Hőhullámok
Gyakran említett panasz a hőhullámok megjelenése és a nagyfokú izzadás. Vizsgálatok igazolták, hogy a csökkenő ösztrogénszint zavart hoz létre az idegsejtek működésében, valamint az idegsejtek közötti kommunikációban, amelyek így téves információt közvetítenek az agynak, így az erek kitágulnak, hőleadás, izzadás kezdődik. A panaszok hónapokig, akár évekig is fennállhatnak. Rendszeres sportolással, hűvösebb hőmérsékletű szobában történő alvással, egészséges táplálkozással, káros szenvedélyek kerülésével (kávé, alkohol, dohányzás) a panaszok jelentősen enyhíthetők. Egyes esetekben hormonpótlásra is szükség lehet, amelyet megfelelő kivizsgálás után a nőgyógyász ír fel a páciens részletes tájékoztatása és beleegyezése után.

3. Csontok
Közismert tény, hogy a menopauzától kezdve fokozatosan csökken a nők csontállománya, a korral előrehaladva pedig egyre súlyosabb csontritkulás léphet fel. A hölgyek esetében 80 éves korukra gyakorlatilag a fiatalkori csontállományuk fele marad csak meg, ez pedig komoly ortopédiai következményekkel jár. A csontok szilárdsága csökken, olyan deformitások alakulhatnak ki, mint a hát és a nyak görbülete, gyakorivá válnak a törések. Nagyon fontos, hogy figyelmet szenteljünk a fokozott kalcium és D-vitamin bevitelnek.

Olvasd el ezt is: A csontritkulás oka, tünetei és kezelése »
 

4. Koleszterinszint
A klimaxot követően emelkedik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata is, hiszen az addigi érfal-védelmet biztosító női hormonok aránya jelentősen csökken. Rendszeres mozgással, egészséges, zsírszegény táplálkozással azonban a rizikót nagymértékben csökkenthetjük. Ügyeljünk tehát koleszterin- és vérzsírszintünkre, járjunk rendszeres ellenőrzővizsgálatokra!  

5. Intim területek kémhatása 
A hormonális változások az intim területek pH-értékét is befolyásolják. Menopauza idején a hüvelyhám elvékonyodik és bakteriális flórája a bőréhez hasonlóvá válik, ami a pH-érték emelkedésével jár. Mindenképpen javasolt az életciklusnak megfelelő lúgosabb kémhatású intim mosakodó használata, hiszen a pH-érték fenntartása segít fenntartani a hüvely természetes védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén.


Forrás: Dr. Supák Dorina
Fotó: Freepik/peoplecreations


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.10.31