Mozgásszervi fájdalmakra krémek, tapaszok, gyógyszerek - Melyik segít?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Mozgásszervi fájdalmakra krémek, tapaszok, gyógyszerek - Melyik segít? A kor előrehaladtával elkerülhetetlenül jelentkeznek az ízületi- és izomfájdalmak. Milyen fájdalomcsillapítási módszert alkalmazzunk? Mikor használjunk kenőcsöt, tapaszt vagy gyógyszert? Miért fontos, hogy a nem múló fájdalommal időben orvoshoz forduljunk? A tapaszok, kenőcsök, orvosi összefoglaló néven külsődleges készítmények helye a mozgásszervi fájdalmak kezelésének közkedvelt eszközei. Ha egy mozgásszervi problémán életmód változtatással, nyugalomba helyezéssel, pihentetéssel nem tudunk segíteni és nem nagyon erős fájdalomról van szó, akkor a tapaszok, krémek, kenőcsök választása a legcélszerűbb.

Segítenek-e egyáltalán a kenőcsök, tapaszok?
Csak akkor érdemes tablettás fájdalom illetve gyulladáscsökkentőkhöz nyúlni, ha ezek nem hoznak megfelelő mértékű javulást. Ezt írják elő a szakmai irányelvek is. A szájon át szedett fájdalomcsillapítók ellenőrzés nélküli szedése mellett főleg a gyomor-bélrendszert érintő mellékhatások fordulhatnak elő. Gyakran lép fel gyomorfájdalom, nyálkahártya felmaródás, vérzés a tápcsatornában, mely sokszor sürgős kórházi kezelést igényel, sajnos nem ritka az ebből adódó haláleset sem. Sokszor tapasztaljuk a készítmények máj- veseműködésre, szív és érrendszerre, ezen belül a vérnyomásra, a vérképzésre kifejtett kedvezőtlen hatását, illetve a gyakori allergiás jelenségeket, melyek kiütésekben vagy légzési nehézséggel járó asthmás rohamban is megnyilvánulhatnak. Ezektől külsődlegesen alkalmazható szerek esetében jóval kevésbé kell tartanunk. A helyileg használt szerek többsége nagyon jól felszívódik, és az alkalmazás helyén a szövetekben, izmokban, inakban, ízületben, előírás szerinti rendszeres alkalmazás mellett olyan magas hatóanyagszint érhető el, mely vetekszik a szájon át szedhető gyógyszerekével.

A kenőcsök, illetve tapaszok nagy része vény nélkül kapható készítmény, ilyenek főleg a diclofenac, ibuprofen tartalmúak, de számos, alapvetően gyógynövény tartalmú is kapható. Ezek közül a diclofenac hatóanyagot tartalmazó tapaszt alkalmazzák talán a leggyakrabban. A ketoprofén tartalmú tapasz illetve gél vényköteles, mivel ezek nem kellő körültekintéssel használva gyakrabban okozhatnak napsugárzás hatására, az alkalmazás helyén vagy kiterjedten bőrgyulladást, mint a többi külsődleges készítmény, bár azoknál is célszerű a napozást kerülni a kezelés alatt és utáni még kb. két hétig. Természetesen allergiát, helyi bőrvörösséget, viszketést, bármely helyileg alkalmazható krém, kenőcs vagy tapasz előidézhet. Ilyen esetben a kezelést azonnal fel kell függeszteni és orvoshoz fordulni. Az allergiát okozó készítmény ismételt használatát kerüljük a továbbiakban.

Mikor kell nagyobb bajra gyanakodni, vagy azonnal orvoshoz fordulni?
A mozgásszervi panaszok, fájdalmak gyakoriságuknál fogva szinte minden korosztályt érintenek, természetesen idősebb korban ezek gyakoribbak és tartósabbak, úgynevezett idült problémának mondhatóak. Hátterükben többnyire valamilyen kopásos ízületi és gerincprobléma, vagy a lágyrészek ezekhez társuló vagy önálló betegsége áll. Ritkábban gyulladásos betegség a fájdalmak oka. A leglényegesebb kérdés, hogy ismerjük-e a panasz eredetét, azt a betegséget, melynek a tüneteit észleljük. Ha igen, akkor könnyebb helyzetben vagyunk, ha nem, akkor nehezebb az öngyógyítás. Utóbbi esetben, ha nem erős, jól körülhatárolt panaszunk van, például kerti munka, vagy sportolás után fáj a könyökünk, alkarunk, akkor az, megerőltetés okozta, feltehetően lágyrész fájdalom. Erre akár egy lokális kenőcs is elégséges lehet, a pihentetés mellett megkönnyíti a gyógyulást. Általában, ha egy héten belül az adott kenőcs vagy tapasz mellett jelentősen csökken, vagy megszűnik a panaszunk, az a probléma nem igényel feltétlenül további orvosi vizsgálatot.
Ha például tartós derékfájdalmunk, a csípőforgóba sugárzó, vagy éjszaka is fennálló, duzzanattal járó ízületi fájdalmunk van, amely a kenőcsre nem csökkent, akkor valószínűleg az nem is fog elmúlni külsődleges készítménytől, orvoshoz kell fordulni mielőbb a probléma tisztázása céljából.

Milyen következményei lehetnek az otthoni félrekezeléseknek?
Az otthoni félrekezelés elsődleges hátránya az idővesztés. Az adott probléma, a fájdalom kedvezőtlenül befolyásolja az életünket, nem tudjuk esetleg ellátni a munkánkat, maga a betegség megfelelő terápia nélkül előrehalad, és nehezebb lesz a kezelése illetve gyógyítása. Ha ismert problémánkat kezeljük már kipróbált külsődleges készítménnyel, akkor nyilván ilyen hibába kevésbé eshetünk. A legcélszerűbb a problémát háziorvosunkkal megbeszélni és a tanácsa szerint eljárni tapasz vagy kenőcs használat vonatkozásában.

Szerző: Dr. Vereckei Edit
Fotó: Freedigitalphotos.net

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.05.27