Napszemüveg: jó vagy ártalmas a gyereknek? A szemész válaszol

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Napszemüveg: jó vagy ártalmas a gyereknek? A szemész válaszol Milyen egy igazán jó napszemüveg? Árt-e a pupillának, ha túl sokat hordjuk a napszemüveget? Bátran adhatunk-e a gyerekekre napszemüveget nyáron, erős napsütésben? Árt-e a szemnek, ha a gyerekkel a naplementében gyönyörködünk? Szemész orvos szakértőnk oszlatja el a kételyeket. A napszemüveget nyáron nap mint nap felvesszük, de csak ritkán gondolunk bele abba, hogy vajon ártunk-e vele a szemnek vagy sem. Dr. Ungváry Lilla szemészorvos szakértőnket a napszemüvegről és annak lehetséges ártalmairól kérdeztük.

Milyen a jó napszemüveg?
A jó napszemüvegek akárcsak más használati eszközök, különböző helyzetekre vannak kialakítva. Más egy jó szemüveg a vízparton, az utcán,  más síeléskor, autóvezetéskor vagy repülőgép vezetéshez. A gyártók a speciális igényekre más-más színeket, bevonatokat alakítanak ki, és ezt fel is tüntetik a szemüveg használati utasításában kis rajzokon. Amennyiben tehát erős fénynek és UV sugárzásnak tesszük ki a szemünket, akkor ilyen, professzionális napszemüvegeket válasszunk. Mik ezek a körülmények? Vízi sportok, síelés, járművezetés. Ez utóbbiaknál az is fontos, hogy a színeket ne változtassa meg a szemüveg színezése. Az utcai, inkább divatból hordott szemüvegeknél az lehet egy általános tanács, hogy nem kell nagyon sötétnek lenni a színezésnek, például lássuk a tükörben a szemünket, ha felvesszük a szemüveget.

Honnan lehet tudni, hogy egy napszemüveg UV-szűrős-e?
A szemüveg UV szűrő rétege szabad szemmel nem látható. Csak műszeres vizsgálattal lehet megállapítani, hogy rendelkezik-e valójában a napszemüvegünk ilyennel. Az üvegből készült lencsék az üveg miatt UV szűrősek, de manapság már ritka az üveg szemüveg - inkább műanyag lencséket használnak a gyártók. Ezért ha valóban meg akarunk bizonyosodni szemüvegünk UV-szűréséről, optikushoz kell forduljunk aki megméri azt.

Kitágul-e a pupilla a napszemüveg gyakori  hordásakor?
A sötétre színezett napszemüveg mögött a pupilla kissé kitágul, ami nem jó, mert a szórt sugárzásból több érheti a szemet. A mai napszemüveg kultusz inkább divat, semmint valódi védelmet szolgáló eszköz. A valódi  UV védelmet az árnyékoló sapkák, ernyők adják.

Árt-e vagy sem gyerekeknek a napszemüveg?
Gyerekeknél inkább a sapkákat és az árnyékolást jó használni, ne napszemüveget adjunk rájuk. Inkább ügyeljünk, hogy a játéktér megfelelően le legyen árnyékolva, főleg a déli órákban. Ha mégis napon van, viseljen világos sapkát, ami az arcát is árnyékolja.

Bele szabad-e nézni a napba, ha napszemüveget hordunk?
Sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek nem jó, ha a napba néznek akár viselnek napszemüveget, akár nem. Ha csak átsuhan rajta a tekintet az nem okoz bajt, de hosszabb belebámulás már igen, ezért erről világosítsuk fel a gyerekeket. A lemenő vagy felkelő nap piros fényét lehet együtt nézni, az már nem ártalmas.

Szakértő: dr. Ungváry Lilla
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.07.17