Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol Bár a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete már hetek óta kering a sajtóban, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk elárulja, kik jogosultak rá, mikor érkezik a juttatás, mekkora összegre számíthat a nyugdíjas.

Bár az MTI-ben már az elmúlt hetekben szóba került a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium ígérete, sok kérdés merült fel a juttatások körül. Nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin cikkében kitér a részletekre is.


Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium - Szakértőnk pontosította a sajtóban keringő híreket


A novemberi visszamenőleges nyugdíjemelést és nyugdíjprémiumot a novemberi aktuális havi ellátásokkal kapják kézhez a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok. Azok, akik postán kapják az ellátásukat, november 15-től várhatják a kézbesítést.

Fontos változás, hogy a nyugellátásokat 2017 november 1-től már nem az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, hanem a Magyar Államkicstár utalja, mivel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és  Nyugdíjfolyósító Igazgatóság is a Magyar Államkincstárhoz tartozik.
 

Ki jogosult a novemberi nyugdíjemelés korrekciójára?
Öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, mezőgazadasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi özvegyi járadékban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs járadékban, rokkantsági járadékban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban, honvédelmi, illetve a rendvédelmi szervek hozzátartozói.

Milyen mértékű a nyugdíjemelés-korrekció?
Mivel a gazdasági mutatók szerint 2017. január és augusztus között az infláció a várt 2,6% szemben csak 2, 4% volt, így erre való tekintettel a novemberi korrekciós emelés során a folyósított ellátásnak veszik a 0,8% -át és azt megszorozzák 12-vel. Ez azt jelenti, hogy így decemberben nem lesz emelt összegű nyugellátás, hiszen november hónapban a decemberi „korrekció” is kifizetésre kerül. Az egyösszegű kifizetés összege megegyezik a jogosult részére folyósítása kerülő ellátás(ok) 2017. november havi összegének 9,6 százalékával.

Ki jogosult nyugdíjprémiumra?
Azon  ellátásban részesülők akik a 2016. évben legalább egy napig, illetve 2017. novemberében öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, balettművészeti-táncművészeti járadékban, rokkantsági ellátásban rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban , bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékban, rokkantsági járadékban, illetve a honvédelmi, valamint rendvédelmi szervek hozzátartozói, és a nemzeti helytállásért pótlékban részesülők. A prémium a nyugdíjak kifizetésével egy összegben történik!

Nyugdíjprémium-kalkuláció
A  prémium a nyugdíjak kifizetésével együtt, egy összegben történik. 2017-ben 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely alapján számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok, annál is inkább, mert a másik feltétel, a költségvetési hiánycél is teljesülni látszik.

A nyugdíprémium a 4,1%-os GDP növekedést feltételezve és 80 ezer Ft feletti öregségi nyugdíjat tekintve: (4,1-3,5) x 20.000 = 12.000,- Ft.
A legkisebb öregségi nyugdíjat (nyugdíjminimum) nézve a nyugdíjprémium (4,1-3,5) x (28.500 x 0,25) = 4.275,- Ft.
Aki tehát novemberben 80.000 Ft összegű ellátással, vagy efeletti összeggel rendelkezik, annak a nyugdíjprémium összege 12.000,- Ft lesz.

Példák:

  • Akinek 40.000 Ft az ellátása, annak 40.000 osztva 4 = 10.000, ez szorozva 0,6%= 6.000,- Ft
  • 50.000 Ft-os ellátás esetén 7.500,- Ft
  • 60.000.-Ft os ellátás esetén 9.000,- Ft
  • 70.000.-Ft os ellátás esetén 10.500,- Ft
  • 80.000.-Ft –tól  maximum.  12.000,- Ft a prémium összege!

Amennyiben a jogosult több prémiumra jogosító ellátásban részesül, úgy az együttes ellátások összegére való tekintettel kell kiszámolni!

Egyéb juttatás
December hónapban a 2016. évhez hasonlóan, várhatóan 10.000 Ft összegű  Erzsébet utalványt küld a Nyugdíjfolyósító a fent felsorolt ellátásban részesülők részére.

További információ kérhető
Természetesen ha az érintett nem érti, hogy  az egyösszegű novemberi ellátás végösszeg  miből alakult, akkor írásos illetve szóbeli tájékoztatást kérhet a legközelebbi Kormányhivataltól valamint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól.

Bővebb információ itt olvasható »


Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: Szülők Lapja

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2017.11.09