Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol Miért fontos a nyugdíjas éveinkre időben felkészülni? Hogyan fogjuk hozzá? Nyugdíjigénylés menete, nyugdíjigényléshez szükséges dokumentumok, nyugdíj-előleg, mikor forduljunk szakértőhöz? A nyugdíjazással kapcsolatban nagyon sok hír és információ kering a sajtóban és az interneten. Ezeknek az útvesztőjében az igénylő könnyen eltévedhet, - a megértése nagy körültekintést igényel, hogy átlássa az „igényérvényesítési” eljárás menetét. Ebben segít nyugdíjszakreferens szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

Miért fontos a nyugdíjas éveinkre időben felkészülni? Hogyan fogjuk hozzá?


A nyugdíjigénylés menete


A nyugdíjigénylés lépcsőzetes ügyintézésre épül
Mindenkinek a figyelmébe szeretném ajánlani, hogy aki Adategyeztetési eljárásra kap hivatal által felszólító levelet, az saját érdekében időben nyilatkozzon, hogy elfogadja a részére kiküldött kimutatásban szereplő bér- és szolgálati adatot. Amennyiben hiányosságokat, eltérést tapasztal, feltétlen jelezze, tegyen észrevételt! A kiegészített szolgálati időt és kereseti adatot csak hiteles dokumentummal vagy közjegyző által hitelesített igazolással lehet bizonyítani, amelyet az észrevételező nyilatkozat mellé kell csatolni. A hivatal nem fogad el másolatot a dokumentumokról!


Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi az optimális dátum vagy feltétel, amely feljogosít az öregségi nyugdíjra és kedvező az igénylőre nézve?


A nyugdíjba vonulás előkészülete:
1. Első lépésként, minden esetben tisztázzuk a szolgálati időt, kereseti adatokat a kezdetektől a nyugdíjba vonulás napjáig. (Ez a legfontosabb, mert ettől függ az elismert éveink száma és az induló nyugdíj összege!) Akkor tekinthetjük elfogadottnak az általunk ledolgozott éveket, és a hivatal által elfogadott kereseti, illetve béradatokat, amennyiben erről jogerős határozat született.

Régebben az ilyen típusú határozat úgynevezett szolgálati idő elismerő határozat volt, jelenleg Adategyeztető határozatként küldi ki a hivatal. Ha rendelkezünk a kettő közül az egyikkel, akkor nyugodtak lehetünk, hiszen felkészültünk a nyugdíjba vonulásra, jogerős határozattal rendelkezünk arról, hogy elismerésre kerültek a szolgálati évek és a kereseti adatok.

Jogviszony igazolás nyugdíjhoz: miért érdemes időben beszerezni? Nyugdíjszakértő válaszol című cikkünkben erről részletesebben olvashatsz, itt »

2. Ezt követően meg kell nézni, hogy az elismert szolgálati idő és a nyugdíjba vonulás napja között mennyi még a plusz ledolgozott idő. Érdemes a teljes évhez szükséges időt megszerezni (és ennek megfelelően igényelni a saját jogú nyugdíjat). Fontos tudni, hogy 40 év után, 1988-tól a nyugdíjba vonulás napjáig az átlag kereset 80%-át veszik figyelembe.

A nyugdíjigénylés elsősorban a munkaviszonyban álló dolgozókat gondolkoztatja el
Amikor valaki öregségi nyugellátást igényel, a munkaviszonyát meg kell szüntetni, tekintettel arra, hogy a nyugdíjba vonulás napján semmilyen biztosítási jogviszonyban nem állhat. Nem tartozik ebbe a csoportba az egyéni vagy társas vállalkozást működtető igénylő, mert az automatikusan kiegészítő tevékenységgé alakul át.

A nyugdíjigény benyújtásakor a munkáltató által kiadott munkaviszony megszűnését igazoló dokumentumot le kell adni vagy pótlólag csatolni! Ezt követően a hivatal az igénylőlapon feltüntetett adatok és az igazolások alapján megállapítja az igénylő szolgálati idejét, illetve a nyugdíj összegét.

Az ügyintézési határidő hosszabbodása esetén nyugdíjelőleg kerül folyósításra
Amennyiben az igényelbírás során szolgálati idő és kereseti adat tisztázása érdekében a társszervek, illetve egyéb hatóságok megkeresése válik szükségessé, az hosszabbítja az ügyintézési határidőt. Ebben az esetben a hivatal nyugdíjelőleget állapít meg és folyósít az igénylő részére. A hivatal a nyugdíjelőlegről minden esetben postai úton végzést küld az igénylőnek.

Jogorvoslatnak helye van!
A végzés ellen fellebbezéssel nem lehet élni, hiszen ez még nem a végleges nyugdíj összeg. Ha Ön azt tapasztalja, hogy a beadott igényre nem kapott választ írásban, kérjen információt az ügye alakulásáról és amennyiben nehéz élethelyzetben van, igényeljen nyugdíjelőleget!

A nyugdíjhatározat tartalma
A nyugdíj végleges összegének megállapítása minden esetben határozattal zárul. Tartalmazza a nyugdíj kezdő napját, a megállapított nyugdíj összegét, és az indoklási részt, illetve a hivatal által alkalmazott jogszabályt. Ezen kívül mellékletként a szolgálatiidő-adatlapot.

Mi a teendő, ha nem értünk egyet a határozat tartalmával, nem értjük bizonyos részeit, illetve nem tudjuk, miért lett ennyi a nyugellátás összege?
Először is, kérjük ki a határozat számítási mellékleteit és amennyiben ezt áttanulmányozva kérdéseink merülnek fel, akkor kérjük szakember segítségét! Ha a megállapító határozatba foglaltakkal nem ért egyet és fellebbezéssel szeretne élni, ahhoz alapos indok és megfelelő dokumentum vagy az egykori munkáltatói igazolás szükséges.

Mit tehetünk, hogy gyorsítsuk az ügyintézési folyamatot?
A nyugdíjigény-elbírálás a hivatal részéről minden esetben többlépcsős, hosszadalmas eljárás, ezt az időt növeli, ha az igénylő nem rendelkezik olyan határozattal, amiben összes eddigi szolgálati éveit elismerték.

Segítsük az ügyintézési folyamatot elő azzal, hogy a nyugdíjigény benyújtásakor minden rendelkezésre álló dokumentumot, bizonyítványt, munkakönyvet csatolunk a beadványhoz! Bízhatjuk szakemberre is, aki teljes körű meghatalmazással intézkedhet helyettünk, levéve a többkörös ügyintézési folyamat terheit a vállunkról. Így biztosan olyan összegű nyugellátás kerül megállaptíásra, amennyire valóban jogosult.

Fontos felhívni a figyelmet a nyugdíjba készülők, illetve a fiatalabb korosztály figyelmét is, hogy minden munkáltatói, egyéb biztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumot és végzettséget igazoló bizonyítványt gondosan őrizzen meg! Az ügyfelek azt gondolják, hogy nem kell régi munkaszerződéseket és kilépő papírokat megőrizni, pedig ez nem így van, a nyugdíjigénylésnél minden esetben az igénylőt terheli a bizonyítás ténye!  Semmit ne dobjon ki, hiszen a későbbiekben így tudja hitelt érdemlően igazolni a ledolgozott éveinek számát és a nyugdíjösszeg alapjául szolgáló béradatait.

A nyugdíjba vonulás egy fontos életszakasz lezárásához kapcsolódó döntés, ami komoly megfontolást igényel, és ehhez kapcsolódóan számos kérdést vet fel, hiszen a nyugdíjigénylés elbírálása szigorú jogszabályokban előírtak szerint zajlik, amely minden esetben rögzítésre kerül a megállapító vagy elutasító határozatban, a határidők feltüntetésével együttesen.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin nyugdíjszakértő
Fotó: pixabay

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2017.08.14