Paleo étrend: Nem olyan egészséges, mint azt hangoztatják! - Miért árt a szervezetnek a sok hús, kevés szénhidrát?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Paleo étrend: Nem olyan egészséges, mint azt hangoztatják! - Miért árt a szervezetnek a sok hús, kevés szénhidrát? Összefügghet a szívbetegségek egy jelzőanyagának nagy mennyisége és a paleo étrend követése egy új ausztrál kutatás szerint. Ráadásul a paleo étrenden élők bélrendszerében kevesebb a hasznos baktérium is. Összefügghet a szívbetegségek egy jelzőanyagának nagy mennyisége és a paleo étrend követése egy új ausztrál kutatás szerint. Ráadásul ismét kimutatták, hogy a kevés szénhidrát nem tesz jót a szervezetnek.

Azoknak a szervezetében, akik az "ősemberi" étrendet követik, a szívbetegségekhez köthető, a vérből kimutatható jelzőanyag dupláját találta az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatócsoportja - számolt be róla a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A vizsgálatban 44 paleoétrenden élő és 47 hagyományos ausztrál étrendet követő ember vett részt.

Fokozott szívinfarktus-veszély a paleósoknál
A European Journal of Nutrition című szaklapban ismertetett kutatás során a trimetilamin-N-oxid (TMAO) mennyiségét vizsgálták a résztvevők vérében. A TMAO a bélrendszerben képződik, az ott élő baktériumok termelik. Ha a vérben magas a szintje, az fokozza a szívinfarktus és a trombózisos betegségek kockázatát.

Mi az a paleo étrend?
A vitatott paleo, vagyis paleolitikus, őskőkori étrend hívei főként húst, zöldségeket, magvakat és néhány gyümölcsfélét esznek, kerülik a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejtermékeket, a sót, a finomított cukrot és olajakat.Pont azért ártalmas, mert nem esznek gabonát
Angela Genoni, a kutatás vezetője elmondta, hogy a paleodiéta növekvő népszerűsége miatt fontos megismerni, milyen hatással van az étrend az egészségre.

- A paleo hívei gyakran hangoztatják, milyen jót tesz az étrend a bélrendszernek, a mi kutatásunk azonban azt mutatja, hogy a bélben termelődő TMAO-ra ez nem igaz, mivel ennek nagy koncentrációja a szív egészségét károsítja. Azt is megállapítottuk, hogy a paleoétrenden élők bélrendszerében kevesebb volt a hasznos baktérium, ami az alacsony szénhidrátbevitellel függ össze. Ez hosszú távon más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet - magyarázta.

A TMAO nagy koncentrációja valószínűleg a teljes kiőrlésű gabonák hiánya miatt alakul ki.

- Ez lehet az oka, hogy a sok teljes kiőrlésű gabonát fogyasztó népesség körében viszont alacsony a szívbetegségek kockázata - tette hozzá Genoni.

Szükség van elemi rostra és szénhidrátra
A paleocsoportnál a TMAO-t előállító baktériumok koncentrációja is nagyobb volt.

- A paleoétrend kizárja a gabonaféléket. Tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák remek forrásai a fel nem szívódó keményítőnek és sok más rostnak, melyek létfontosságú szerepet játszanak a bélflóra egészségében. Mivel a TMAO a bélben termelődik, a teljes kiőrlésű gabonafélék hiánya annyira megváltoztathatja a bélflórát, hogy a TMAO-ból több jöhet létre - mutatott rá.

A paleodiétán élők naponta fogyasztanak vörös húsokat, amelyekben a TMAO előállításához szükséges előanyagok vannak, ráadásul az ajánlott mennyiség kétszeresét viszik be telített zsírokból, ami aggodalomra adhat okot a kutató szerint.

Nem ez az első kutatás, ami erre az eredményre jutott, ez is érdekelhet:
Ezért fontos, hogy napi szinten fogyassz gabonát, zöldséget, gyümölcsöt - Árthat a szívnek a szénhidrátok megvonása »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2019.07.24