Papírmasé massza készítése házilag, természetes anyagokból - Lépésről lépésre leírás és fotós ötletek!

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Papírmasé massza készítése házilag, természetes anyagokból - Lépésről lépésre leírás és fotós ötletek! A papírmasé készítése észrevétlenül fejleszti a gyerekek kézügyességét, miközben erősíti, mélyíti a gyerek-szülő vagy gyerek-nagyszülő kapcsolatot - mondják a szakemberek. Fotókon ötleteket mutatunk arra, hogy mi minden készíthető papírmaséból, illetve egy jól bevált papírmasé receptet is adunk. A papírmasé elkészítése nagyon egyszerű. A művelethez létezik ugyan hobbiboltokban kapható kész porkeverék, de az relatív drága, és nem árt tudni, hogy otthon, házilag is el lehet készíteni ugyanezt - mégpedig jóval olcsóbban.

Ne ijedjünk meg, a papírmasé előállítása elsőre bonyolultnak tűnhet, ám annál egyszerűbb kivitelezni, és igen sokrétűen felhasználható kreatív alapanyag. Nem kell hozzá más, mint újságpapír, csiriz, egy kis fantázia és némi szabadidő, ami egy nagyszülőnek bármikor van, amikor az imádott unokája őt meglátogatja...

Mi készíthető papírmaséból?


Virágtartók, tálak, tároló dobozok, tolltartók, farsangi maszkok, állatfigurák, mesefigurák, játéktárgyak, díszithető húsvéti tojások, anyák napi ajándéktárgyak, karácsonyfa díszek vagy akár bonyolultabb építmények, mint várak, kastélyok.

Készíts papírmasét a gyerekkel közösen - ezt ajánlja a logopédus


- Öt-hat éves gyerekeknél hasznos lehet az újságpapír tépkedést vagy a papírmasék készítését előtérbe helyezni. Nem csak a finommotorikus készségeket fejleszti, ami az iskolában a szépírásnál lesz hasznos, hanem remek szülő-gyermek, illetve kisebb-nagyobb testvér kooperációs helyzetet teremt. Miközben a papírmasé készül, a gyerek testileg-szellemileg észrevétlenül fejlődik. Gyakran tapasztalom, hogy a szülők az 5-6 éves korosztályt rajzoltatókkal, színezőkkel és más feladatfüzetekkel terhelik, amit én nem javaslok, hacsak ezt más szakember előírása nem indokolja. Helyette sokkal inkább olyan közös játékokra van szükség, ami a kéz intenzív használatát igényli. A kisgyereknek sokat kell tapasztalnia és érzékelnie a kezeivel, másznia, kapaszkodnia, fogódzkodnia, hogy a kézfejének, ujjainak finom izmocskái időről-időre ügyesedjenek. A papírmasé készítése is ilyen remek ujjgyakorlat. Így kedveli majd meg a rajzolást és az iskolapadban az írást - mondja Kákonyi Tímea logopédus.

Papírmasé recept - papírmasé készítése lépésről-lépésre


1. Csiriz készítéséhez 1,5 deci vizet egy közepes lábasban felmelegítünk.

2. 3 kanál búzalisztet fél deci hideg vízzel csomómentesre keverünk, amit óvatosan a langyosodó vízhez öntünk.

3. Gyakori kevergetés mellett sűrű, opálos csirizmasszát főzünk.

4. Hűtjük, időként átkevergetjük. Félretesszük.

5. Kiválasztjuk a megfelelő sablontárgyat. Ha például bonbonkínáló tálat készítünk, akkor egy közepes tálformát válasszunk. Fontos, hogy majd a kész alkotás könnyen kivehető legyen a sablonunkból.

6. Ollóval vagy kézzel aprítsunk fel jó sok színes vagy fekete-fehér újságpapírt legalább 4x5 centiméteres darabokra.

7. A sablonunkat zsíros krémmel alaposan kenjük ki, például babakrémmel vagy akár natúr sertészsírral - ezáltal könnyebben kiszabadítható lesz a sablonból az elkészült bonbonkínáló tárgy.

Rétegezés

8. Az első réteg készítéséhez minden egyes papírdarabot mártsunk bele vízbe, és ha már egy kicsit átázott, rásimogatjuk a bezsírozott sablon belsejébe. A keletkezett redőket mindig simogassuk ki.

9. Ha kész az első réteg, akkor csirizt kenünk rá (kézzel vagy ecsettel).

10. További áztatott újságpapír és csiriz rétegeket viszünk fel, miközben a levegőt folyamatosan kiszorítjuk a rétegek közül.

A rétegek száma a tárgy felhasználhatóságától függ. Példák:
  • Farsangi maszk 8-10 réteg
  • Tálka, tolltartó 10-15 réteg

11. Vegyük ki a kész művet (itt: bonbonkínáló tálkát) a sablonból. A széleket ollóval igazítsuk ki. Érdemes az első (=belső) réteget ragasztással lefedni, ami egyben remek dekoráció fedés is lehet (lásd lenti képötletek).

12. Teljes száradás után a papírmasé csiszolható, festhető, dekorálható, lakkozható.


Ötletek papírmasé készítéséhez - fotók


1. Kedvelt állatfigurákat vagy mesefigurákat bármikor előállíthatunk. Íme.


Forrás: aboutfamilycrafts.com

2. A kislányok inkább színes és látványos tárgyak elkészítésére lesznek rávehetők. Az utolsó réteget ragasszuk le valamilyen látványos dekoranyaggal vagy csomagolópapírral. úgy mint a fotón.


Forrás: pinterest

3. Anyák napi ajándéktárgyak, például ékszerek is készülhetnek papírmaséból, amitől minden anyuka és nagymama el fog olvasni. Nézd csak!


Forrás: biotex.dk

4. A lenti kép kiváló példa arra, hogy a papírmasé tetszés szerint dekorálható. A dinnye hatású tál elképesztően kreatív ötlet, minden elsimerés az ötletgazdának!


Forrás: Red Ted Art

5. A lenti fotón már egy magasabb szintű, művészibb kivitelezést látunk, jó példa arra, hogy a műveltnek valóban csak az idő és a képzelet szabhat határt. Ennek láttán megfogalmazódhat a gondolat, hogy itt az ideje felvenni az új hobbink közé a papírmasé készítést.


Forrás: Tractor Home

6. Minden más hobbit vagy kedvelt szabadidő eltöltést is meg lehet jeleníteni papírmasé segítségével.


Forrás: Ann Wood Handmade

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2017.01.30