Értékes őszi vitaminforrás a birsalma
A birsalma bővelkedik értékes vitaminokban, ásványi anyagokban, ásványi sókban. Tartalmaz A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, valamint P-vitamin is. Ez a koleszterinszint szabályozásában fontos. Jelentős mennyiségű foszfort, kalciumot, káliumot, vasat is tartalmaz, és magas a pektin tartalma. A pektin a birsalma héjban található, ami nagyon értékes rost az emberi szervezet számára.
Milyen jótékony hatással van szervezetünkre?
Nyersen a legegészségesebb fogyasztani az értékes összetevői miatt. A nyers birsalma és birsalmalé fokozza az anyagcserét, a gyümölcs savassága az emésztőrendszert megmozgatja, védőréteget képezve a bél nyálkahártyáján, így válik a székrekedés hatékony ellenszerévé. Bátran fogyasszuk puffadás esetén is, mert kiválóan enyhíti a panaszokat.
Ismert még görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása. Menstruációs panaszok, gyulladások, bélgyulladás esetén javasolt napi 2-3 alkalommal fél pohár birsalmalevet meginni. Égési sebekre, fagyásra, reumás panaszokra szintén jótékonyan hat. A népi gyógyászatból tudjuk, hogy a skorbut gyógyítására is használták P-vitamin tartalma miatt, valamint vérzékenységre.
Felhasználása
A gyümölcsből leggyakrabban birsalmasajtot készítünk mézzel, de főzve kitűnő leves készíthető belőle. Ilyenkor savanykás ízét ellensúlyozhatjuk olyan aromás fűszerekkel, mint a szegfűszeg vagy a fahéj. Ezek mellett befőtt is készülhet belőle.
Milyen betegségekre jó?
- székrekedés
- emésztési problémák
- menstruációs görcsök
- gyulladásos megbetegedések
- sebek
- fagyás
- reuma
- koleszterin probléma
- vérképzési probléma
Fotó: Pixabay, Freepik/KamranAydinov