Rendszeres szűréssel a daganatos betegségek harmada megelőzhető lenne! - Milyen tüneteknél gyanakodj rákra?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Rendszeres szűréssel a daganatos betegségek harmada megelőzhető lenne! - Milyen tüneteknél gyanakodj rákra? Miért érdemes rákszűrésre járni? Milyen figyelmeztető jelei vannak egy rákos megbetegedésnek? Hány százalékkal növeli meg az elhízás a daganatos betegség kialakulását? Miért érdemes rákszűrésre járni? Milyen figyelmeztető jelei vannak egy rákos megbetegedésnek? Hány százalékkal növeli meg az elhízás a daganatos betegség kialakulását? Ezekről beszélt Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szeptember 16-án az M1 aktuális csatornán.

Mint a szakember elmondta, rendszeres szűréssel a daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető lenne.

Mi utalhat daganatra?
Azt is hozzátette: a daganatos betegségeknek vannak figyelmeztető jelei, legalább két hétig fennálló testi változások, amelyek esetén mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni.

Daganatos megbetegedést jelenthet egy anyajegy színének vagy nagyságának változása, több mint 10 százalékos testsúlycsökkenés racionális magyarázat nélkül, nyelési nehézségek, köhögés, illetve csomó észlelése.

Az egészségtudatosság a daganatos betegségek megelőzésében is nagyon fontos - hangsúlyozta Rozványi Balázs, megjegyezve, hogy az elhízás 20-30 százalékkal növelheti daganat kialakulásának veszélyét.A magyar emberek többségéből hiányzik az egészségértés
A Magyar Rákellenes Liga már korábban is hasonló dolgokra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon sajnos kiemelkedő probléma az egészségértés és az öngondoskodás hiánya. A lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések megelőzéséért. Holott ezeknek a harmada megelőzhető lenne, a legtöbbet pedig mi magunk tehetünk saját egészségünkért. Hogy miként kerülheted el nagyobb eséllyel a rákot, azt itt olvashatod el »

Szerencsére már sokféle betegségre létezik szűrés: a 45-65 éves nőknek a rendszeres, évenkénti mammográfiai vizsgálatot ajánlják, a férfiaknak pedig érdemes vastagbélrák-szűrésre járnia - hazánkban sajnos gyakran túl későn jut orvoshoz a vastagbélrákos beteg, ezért a statisztikák szerint a betegek fele bele is hal a rákba.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2020.09.18