Rovarcsípések kezelése homeopátiával: mit használj darázs-, szúnyog-, hangya-, bögölycsípésre?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Rovarcsípések kezelése homeopátiával: mit használj darázs-, szúnyog-, hangya-, bögölycsípésre? Tudtad, hogy a rovarcsípéseknél is kitűnően használható a homeopátia? Miért hagynánk a gyerekeket napokig szenvedni, amikor akár néhány óra alatt is csökkenthetők a tünetek? Milyen szereket használjunk szúnyog- és darázscsípésre? Mit használjunk babáknál, csecsemőknél? A tavaszi napos hétvégéken, nyári szabadságok idején legtöbb időnket a szabadban, vízparton, hegyekben töltjük, ilyenkor többet tartózkodunk a kertben, teraszon, játszótereken, parkokban, ahol akarva-akaratlanul nem csak mi, hanem unokáink is ki vannak téve a kellemetlen rovarcsípéseknek. A leggyakoribb csípést okozó rovarokról és a rovarcsípések homeopátiás kezeléséről dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász főorvost kérdeztük.

Tavasszal és nyáron különösen ki vagyunk téve a rovarcsípések kellemetlenségeinek
Bőrünk az, ami a külvilág hatásaival szemben első vonalbeli védekező szervünk, ilyenkor nagyrészt fedetlen, szabad prédájává válva a rovaroknak, vérszívóknak. A rovarok csíphetnek önvédelemből, ilyenkor a mérgüket beleeresztik az áldozatukba, máskor  táplálkozási céllal szúrnak. Bár sokan félnek a rovaroktól, mint én magam is, pedig csak kis hányaduk képes csípésre - mondja dr. Sebő Zsuzsanna.

Rovarcsípések


Szúnyog - csípése felülfertőződhet
Magyarország legismertebb szúnyogfajtája a dalos szúnyog. A hímek az emberre nézve ártalmatlanok, kizárólag növényi nedvekkel táplálkoznak, míg a nőstények a melegvérű állatok és az ember vérét szívják.
A nőstények hosszú szúró-szívó szájszervükkel behatolnak a bőrbe, ahová a nyálukkal együtt véralvadásgátló anyagot juttatnak, majd vért szívnak. A forró, napos helyeket kerülik, míg a hűs, árnyékos területeken szívesen tanyáznak. Csípéskor a bőrön egy erősen viszkető, vörös göb vagy hólyag képződik. Ennek elvakarása nemcsak a viszketést fokozza, de a másodlagosan fellépő fertőzéseket is okozhat. Ezért is nagyon fontos a szúnyogcsípés utáni tünetek enyhítése.

Hangyák - csípése helyi tüneteket okoz
Magyarországon mintegy 70 hangyafajt írtak le a biológusok. A legismertebbek a fekete-, a dél-kelet-ázsiai eredetű fáraó- és erdei vöröshangyák. A hímek és a nőstények szárnyasok, míg az úgynevezett dolgozók és katonák - melyek valójában tökéletlen ivarszervű nőstények - szárny nélküliek.
A hímek párzás után elpusztulnak, velük szinte nem is találkozunk, annál inkább a hangyaboly dolgozóival és katonáival, amik legtöbb esetben védekezéskor, esetleg élelem keresésekor, tévedésből marnak az emberbe. Az aránylag nagy és erős rágóikkal okozott sérülés az ember bőrén csak helyi tüneteket okoz, és rövid időn belül javulás következik be.

Méh, darázs, lódarázs - csípése fájdalmas, egyeseknél életveszélyes állapotot is okozhat
A csípés éles fájdalmat okoz, az érintett terület megdagad, elszíneződik (először kivörösödik, majd kifehéredik). Mérgük gyakran vált ki enyhébb, vagy súlyosabb allergiás reakciót. Hogy ha a csípés a szájüregben vagy a torokban következik be, a rohamosan fokozódó gégevizenyő könnyen elzárhatja a légutakat, aminek következtében életveszélyes állapot is kialakulhat. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni. Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha a bőrünket több helyen csípték meg a darazsak vagy méhek.

Bögöly - véralvadásgátló anyagot juttat a bőrbe
Ezek a rovarok tulajdonképpen közepes és nagyméretű legyek. A hímek teljesen ártalmatlanok, hiszen csak a virágok nektárjait gyűjtögetik, míg az ormányszerű szájszervvel felfegyverzett nőstények vért szívnak. Párhuzamosan véralvadásgátló anyagot juttatnak be a bőrbe, ami miatt pár centiméter átmérőjű kemény, igen fájdalmas duzzanat keletkezik, ami csak több nap után szívódik fel. Támadásaikra leginkább a nedves területeken, főleg tavak és lassú folyású vizek partján számíthatunk.


Homeopátiás szerek rovarcsípésre


A rovarcsípések és azok kellemetlen következményeire a nyugati orvoslás kevés segítséget tud adni (borogatás, gyulladáscsökkentő kenőcsök ) és bár a legtöbb csípés életet nem veszélyeztet, de alaposan megkeseríthetik utána következő napjainkat.

Homeopátiával a tünetek kialakulása megelőzhető, vagy ha már kialakultak, jelentősen csökkenthető. Segítségével a viszkető, égő, esetleg fájdalmas göbcsék, duzzanatok, hólyagok a szokásos néhány nap helyett, akár néhány óra alatt megszűnnek.

A szer kiválasztásához figyeljük meg, milyen a csípés külleme, tapintata, színe. Fontos lehet a  hogy mi az a természetes külső tényező, ami a panaszokat csökkenti. (Például hideg vagy meleg borogatásra javul a fájdalom, a viszketés) Néhány jellegzetesség megfigyelése után több homeopátiás golyó közül választhatunk.

Belladona
Az első használandó szerek egyike csípéseknél és gyulladásoknál, ha hirtelen, rövid idő alatt, lüktető fájdalom lép fel, a bőr élénk piros a sebzésnél, a szúrás környékén. A panaszok fokozódnak a hideg levegőtől, érintéstől, mozgástól, míg melegben, nyugalomban javulás észlelhető.  

Apis
Bár az egész méh testéből állítják elő, de a gyógyszerkészítés során olyan fokban hígítják a kiindulási anyagot,  hogy méh allergiások is bátran szedhetik. Fontos, hogy C,CH 15,30 potencia alatt ne használjuk, és kezdetben gyakran (akár negyedóránként), majd a tünetek javulásakor ritkábban kell bevenni. Kisgyermeknél, vagy gyorsan kialakuló tüneteknél feloldva is adható. Leghatékonyabb, ha a csípés helye piros, nagyon duzzadt, szúró fájdalmat érez a beteg és ezek a panaszok csökkennek hideg borogatásra. Gyors és hatékony segítség.

Urtica
A csalánból készült homeopátiás szer akkor válik be igazán, ha a csípések hasonlítanak a növény érintése után kialakult bőrelváltozásokra, azaz sok apró viszkető, égő, kicsit fájdalmas göbcse van a bőrön,  a viszketés mindenféle hideg alkalmazására felerősödik.

Cantharis
Erősen égő, viszkető, nagy hólyagos bőrelváltozások, melyek javulnak hideg borogatásra. (Hasonlóan az Apishoz, de a nagy hólyag az, amely megkülönbözteti tőle).

Staphysagria
A szúrt, vágott sebek jól bevált szere, de a nagyon viszkető bőrjelenségekre kiválóan hat, legyen az rovarcsípés, vagy ekcéma.

Ledum
A csípés helye lilás-vörös, körülötte lehet halvány, és a bőrt hűvösnek érezzük az érintett területen. A hűvösség ellenére a hideg borogatás enyhíti a fájdalmat.
Ennek a szernek a különlegessége, hogy ha igen alacsony potenciában szedjük, elkerülnek a rovarok, főleg a szúnyogok. Csípés megelőzésére legalkalmasabb a D6 potencia.
Lehet akár két óránként elszopogatni 5-5 golyót. Csecsemőknek egyszerűbb oldatot készíteni, és néhány cseppet a szájukba cseppenteni rendszeresen.

Ezeket a leggyakrabban használt szereket legjobb C, CH 15 vagy 30 potenciában szedni, kezdetben akár óránként (Apist sűrűbben), de később a szedés gyakoriságát csökkenteni kell. Próbáljunk meg egyszerre egy, maximum két gyógyszert kiválasztani a tünetek alapján.
A golyókat el lehet szopogatni, vagy kis vízben feloldva kortyolgatni (egy-két korty).

Bármelyik szert választjuk, mindig érdemes a HISTAMIN C,CH 30 homeopátiás szerrel kombinálni, hiszen a rovarcsípések hatására fellépő jelenségek hátterében a hisztamin szinte mindig ott van.

Csecsemők és babák kezelése csípés esetén
Gyógyszertárakban kapható egy gél, amely Apis-t és Ledum-t tartalmaz. Egészen kis csecsemőknél is használható csípések esetén és nagy előnye, hogy nem okoz fényérzékenységet, így szabadban is használhatjuk a duzzadt, viszkető bőrterületekre.

Méh- és darázscsípés allergiások azonnali orvosi segítségre szorulnak
Természetesen a heveny allergiás reakciók orvosi beavatkozását életveszélyes homeopátiás szerekkel helyettesíteni. Akinek méh- vagy darázscsípés allergiája van, azonnali segítségre (öninjekció, orvos, mentő) szorul, de ezek megérkezéséig legalább két szert adjunk váltakozva öt percenként. Ezek a szerek az Apis C, CH 30 és az  Aconit C, CH 30.

Fontos a rovarcsípések megelőzése
Végezetül a megelőzés fontosságára szeretném a figyelmet felhívni. A szúnyogháló felszerelése, a nedves, iszapos helyek kerülése, a leterített takaró használata, a csecsemők ágyának pl. tüllel való védelme, sok csípéstől tud megkímélni. A hagyományos rovar-riasztók többsége kémiai szer, alaposan megfontolandó használatuk, de a természetes alapú oldatokat, kenőcsöket, illóolajokat már szívesebben ajánlom. A korábban említett Ledum palustre tényleg nagyon hatékony homeopátiás szer, elsősorban a szúnyogcsípések ellen.

Mindenkinek kívánom, hogy a nyári pihenések felhőtlenül teljenek a homeopátia segítségével.

Szerző: dr. Sebő Zsuzsanna
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.04.20