Szemszárazság: a szem leggyakoribb betegsége - Így védekezz ellene!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Szemszárazság: a szem leggyakoribb betegsége - Így védekezz ellene! A szemszárazság a szemmel kapcsolatos megbetegedések között az egyik leggyakoribb. Nemcsak kellemetlen és rontja az életminőséget, hanem kezeletlenül veszélyessé is válhat, a szem szaruhártyáját maradandó károsodás is érheti. Fontos időben felismerni! A szemszárazság a szemmel kapcsolatos megbetegedések között az egyik leggyakoribb. Nemcsak kellemetlen és rontja az életminőséget, hanem kezeletlenül veszélyessé is válhat, a szem szaruhártyáját maradandó károsodás is érheti. Fontos időben felismerni!

A szemszárazság egy vagy több tünetétől a lakosság 20-30 %-a szenved. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában. Idősebb korban a tünetek még gyakoribbak, a 65 éves kor felettiek 50-60 %-át is érinthetik. A szemszárazság felismerése gyakran nehéz. Sokan nincsenek ugyanis tisztában magával a betegséggel, csak tapasztalják a tüneteket, érzik, hogy valami „nincs rendben”. Pedig a korai felismerésnek és kezelésnek nagy jelentősége van.


Szemszárazság - idősebb korban a tünetek még gyakoribbak

Mitől alakulhat ki a szemszárazság?
A szemszárazságot az időjárástól kezdve a gyógyszeres kezelésig gyakorlatilag bármi kiválthatja, és bármely életkorban előfordulhat.
Enyhébb irritációt a szél, a por, a füst, a szennyezett városi levegő, a légkondicionáló, a fénycsöves világítás, vagy akár a szolárium vagy uszoda is okozhat. De kiválthatja a tüneteket a kontaktlencse használat is, különösen a kontaktlencsével való alvás.

Az olyan tevékenységek, melyeknél hosszabb ideig megerőltetjük a szemünket, szintén fokozhatják a panaszokat. Így különösen érintettek azok, akiket munkájuk a számítógéphez köt, vagy akik hosszú időt töltenek például autóvezetéssel, tévénézéssel vagy olvasással.
Nagyon gyakran fordul elő hormonális változásokkor: terhesség, szoptatás, menstruáció vagy menopauza alatt.
Emellett gyakori kiváltó ok az egyes gyógyszerek (például vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátlók) szedése, és jelentkezhet bizonyos betegségek kísérő tüneteként is (például pajzsmirigy- vagy cukorbetegség, asztma).
A számos lehetséges kiváltó ok hatására még egészséges szem esetén is, hetek-hónapok alatt kialakulhat a száraz szem.

Így kezeld a szemszárazságot! »

Melyek a szemszárazság jellemző tünetei?
Mivel a szemszárazságban szenvedők esetében a folyamatos könnyellátás szenved csorbát, ezért a szemhéj folyamatosan „súrlódik”, az ember gyakrabban hunyorog vagy pislog.  A leggyakoribb tünetek között a viszkető, szúró, égető vagy idegentest érzés, homályos látás, túlzott fényérzékenység, illetve a szem kivörösödése szerepel. Valódi szárazság érzése azonban ritkán fordul elő, sőt meglepő módon a betegség - a nevével ellentétben - gyakran vezet heves könnyezéshez. A szem ugyanis annyira kiszáradhat, hogy túltermeli a könnyeket, de ez már nem segít, mivel az így termelt könnyben nincsenek meg a megfelelő síkosító anyagok.

Hogyan kezeljük a szemszárazságot?
Sajnos az esetek nagy részében nem bukkannak a betegség valódi okára, így csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. Mivel csaknem mindig krónikus betegséggel van dolgunk, nagy hangsúlyt kell fektetni a kezelés folyamatosságára. A száraz szem újranedvesítésére különböző szemcseppek állnak rendelkezésre.
Különösen hatékonyak azok a szemcseppek, melyek nátrium-hialuronátot tartalmaznak. A nátrium-hialuronát természetes anyag, az emberi szem nélkülözhetetlen alkotóeleme. Minden egyes pislogáskor stabil védőréteget képez a szem felszínén. Emellett stimulálja a szem felszínén lévő hámsejtek regenerációját, és elősegítheti a nedvesség hiányában károsodott szemfelszín gyógyulását is.

A piacon található készítmények többségére jellemző, hogy tartósítószert tartalmaznak. A gyakori és hosszas kezelés miatt a készítményekben található tartósítószer amellett, hogy allergizálhat, a szárító hatás miatt irritálja az egyébként is érzékeny szemet. Ügyeljünk arra is, hogy számos szemcsepp felbontást követően csak rövid ideig (4-6 hétig) őrzi csak meg a szavatossági idejét, vagy hűtést is igényel. Ez utóbbit sokszor nehéz megoldani, ha a táskában, autóban vagy a munkahelyen szeretnénk tárolni. Kontaktlencsét viselők számára fontos szempont, hogy a szemcsepp a lencsehasználat mellett is biztonságosan alkalmazható legyen.
Ha igazán megbízható szemcseppet választunk, naponta többször is, szükség szerint alkalmazhatjuk, akár hosszú időn át, folyamatosan.

ÍGY KEZELD A SZEMSZÁRAZSÁGOT! »

Promóció (x)

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.02.08