Szemviszketés allergia miatt: 6 módszer, amivel enyhítheted a kellemetlen érzést - Szemész szakorvos ajánlása

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Szemviszketés allergia miatt: 6 módszer, amivel enyhítheted a kellemetlen érzést - Szemész szakorvos ajánlása A szemviszketés leggyakoribb oka az allergia, vagyis a túlérzékenységi reakció valamilyen anyagra. Hogy mi mindennel próbálkozhatunk az allergiás időszakokban, arról dr. Ungváry Lilla szemész szakorvost kérdeztük. A szemviszketés leggyakoribb oka az allergia, vagyis a túlérzékenységi reakció valamilyen anyagra. Hogy mi mindennel próbálkozhatunk az allergiás időszakokban, arról dr. Ungváry Lilla szemész szakorvost kérdeztük.

Így kezeld a kellemetlen szemviszketést - 6 tipp a szemésztől


1. Arcmosás hideg vízzel
A legegyszerűbb, hogy megmossuk az arcunkat hideg vízzel és nem kezdjük el dörzsölni a szemet. Ugyanis ha dörzsöljük, akkor egyre jobban fog viszketni. Szembe csapvizet tenni nem kellemes, mivel a vízben lévő klór irritálhatja a szemfelszínt. 

2. Műkönny
A szemeket ellenben kimoshatjuk egy kis műkönnyel, amit recept nélkül megvehetünk a gyógyszertárakban. A szemcsepp előnye a hatóanyagon túl, hogy rendszeresen átmossuk vele a szem felszínét, ezzel kimossuk az allergént, nedvesítjük a szemfelszínt és ezek a tényezők jelentősen tudják javítani a közérzetet.

3. Antiallergiás szemcsepp
A gyógyszertárakban szintén recept nélkül kapható allergia ellenes szemcseppet időben kell elkezdeni cseppenteni, a legjobb már a tünetek (erős viszketés) kialakulása előtt. Aki tudja, mire allergiás és az milyen időszakban fordul elő, az ezt könnyen megteheti. Akire váratlanul tör rá a szemviszketés, az is jó hatásfokkal tudja a tüneteket ezekkel a szerekkel csökkenteni.
Kisgyermeknek csak olyan szemcseppet adj, amit a gyermekorvos írt fel.

4. Tartózkodás páradús környezetben
Ezért kellemes általában az is, ha allergiás időszakban víz közelben, párás levegőjű helyen vagyunk, vagy ha esik az eső.

5. Népi gyógymódok allergia kezelésére
Máriatövis, csalán, gyömbér, probiotikumok fogyasztása jó hatással lehet az allergia javítására - gyerekek esetén szintén érdemes szakember tanácsát kikérni.

6. Akupunktúrás kezelés allergia enyhítésére
Felnőttek akupunktúrával is felkészülhetnek erre az időszakra. Az akupunktőr rendezi a testben lévő diszharmonikus állapotot és így a túlzott immunválaszra már nem kerül sor.

Érdekes lehetőség az is, ha valamilyen módon kiadjuk magunkból a visszafojtott dühöt, haragot: erre jók akár különböző pszichoterápiás módszerek, de egy jól megtalált sport tevékenység is remek levezetője lehet a lelki feszültségeknek.

Szerző: dr. Ungváry Lilla szemész szakorvos
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.08.23