Szőlő gyógyhatásai: Gyulladásgátló, véd a rák és a szívinfarktus ellen, segíti a vérképzést - Még mire jó?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Szőlő gyógyhatásai: Gyulladásgátló, véd a rák és a szívinfarktus ellen, segíti a vérképzést - Még mire jó? A szőlő nemcsak egészséges, és sokat segíthet egészségünk megóvásában, illetve a klasszikus őszi-téli betegségek megelőzésében, hanem a konyhában is remekül felhasználható. Ha a szőlőre gondolunk, szinte mindenkinek a szép szőlőfürtök, a must és a szüret jut eszébe. Pedig a szőlőben sokkal több lehetőség van. Talán nem véletlen, hogy a szőlő neve latinul "vitis", ami a latin "vita", vagyis "élet" szóból ered.

Az Európai Friss Csapat összegyűjtött a szőlő áldásos tulajdonságai közül néhányat, amelyek minden korosztálynak meghozzák a kedvét a szőlőfogyasztáshoz vagy épp egy isteni szőlős különlegesség elkészítéséhez.

A szőlő ugyanis nemcsak egészséges, és sokat segíthet egészségünk megóvásában, illetve a klasszikus őszi-téli betegségek megelőzésében, hanem a konyhában is remekül felhasználható. Egyfelől szinte minden része ehető - a megfelelő módon elkészítve -, másfelől nagyon sokféleképpen építhetjük be a család étrendjébe.

Még a szőlőmag is egészséges
Ahogyan a legtöbb zöldség és gyümölcs, úgy a szőlő is kifejezetten egészséges, pláne, hogy a héja és magja is tele van tápanyagokkal, vitaminokkal.

Szőlő gyógyhatásai: Gyulladásgátló, véd a rák és a szívinfarktus ellen, oldja a stresszt, segíti a vérképzést - Még mire jó?

A szőlőbogyónak, bár 80%-a víz, magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá a kálium-, a szelén-, a biotin-, a vas- és a folsavtartalma. Emellett kiváló mangánforrás és antioxidánsokban is gazdag. Vigyázni kell vele azonban, mert energia- és szénhidráttartalma jelentős.

Fontos: rágjuk meg bátran a szőlőmagot, mert erős antioxidáns hatása miatt az is nagyon egészséges:
- csökkenti az ízületi fájdalmakat,
- jó hatással van a szív- és érrendszerre,
- oldja a stresszt,
- mérsékeli az allergiát

Jótékony hatásai miatt a szőlő magjából olaj is készül, ami egészséges kiegészítője lehet bármelyik étkezésnek.

Kiemelkedő vitamin-, nyomelem- és tápanyagtartalmának köszönhetően a szőlőnek számos szuper tulajdonsága van, amelyek mind hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez, különösen ebben az esős, őszi időszakban.

A szőlő jótékony egészségügyi hatásai:
- támogatja szervezetünk önvédelmi képességét,
- véd a fertőzések ellen,
- gyulladásgátló hatású,
- hatékony méregtelenítő,
- elősegíti a vérképzést,
- csökkenti a vérnyomást és a szívinfarktus-, valamint a daganatos betegségek kockázatát.

Összességében a szőlő hatékony segítség lehet az egészségügyi problémák prevenciójában, és az elhízás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is.

Frissen a legegészségesebb
A nagyszemű, ropogós, édes csemegeszőlők frissen fogyasztva a legegészségesebbek és a legízletesebbek. Ha szeretnénk még csábítóbbá tenni a szőlőfogyasztást, érdemes például a gyümölcssalátában játszani a szőlőszemek színével, de készíthetünk belőlük mininyársakat is.

A mininyársak nagyon egyszerűek: fogpiszkálóra vagy koktélpálcára először egy szem szőlőt, majd egy kocka sajtot húzunk, és már készen is vannak a sós-édes ízű finomságok.

Szőlő gyógyhatásai: Gyulladásgátló, véd a rák és a szívinfarktus ellen, oldja a stresszt, segíti a vérképzést - Még mire jó?

Kifejezetten édesszájúak a nyársra a szőlő után más gyümölcsöt: almát, körtét szúrhatnak fel, és akár egy kevés mézzel is meglocsolhatják. Kisebb gyerekeknek inkább magnélküli fajtákat válasszunk, és fokozottan figyeljünk a nyársakra is.

A friss csemegeszőlő különleges ízvilágú saláták egyik összetevője is lehet. Dióval, kéksajtokkal, esetleg pikáns mézes-mustáros öntettel sültek mellé vagy akár önálló fogásként is kitűnő választás.

Gondolj másképp a szőlőre: pekmez, tőtike és a többiek
A fekete vagy kék színű, húsos bogyójú szőlőből igazán finom lekvárt vagy zselét lehet főzni, amelyekkel fánkot, rétest és kelt tésztát is tölthetünk.

Különleges csemege, az Alföldön népszerű szőlőbefőtt is, amit a megmosott, musttal leöntött szemekből dunsztolással tartósítva készíthetünk.  Ha valami gyorsabb szőlős finomságra vágyunk, főzhetünk a szőlőből hideg levest egy kis tejszínhabbal megbolondítva, de akár a natúr húsokat is feldobhatjuk ízletes szőlőmártással.

Ha nemcsak a szőlőszemeket szeretnénk felhasználni, akkor mindenképpen próbáljuk ki a tőtikét vagy a pekmezt.

A tőtike a szőlő leveléből készülő húsos finomság: a levelekbe húsgombócokat töltünk, és a töltött káposztához hasonlóan főzzük készre a laktató ételt. A szőlő levelét emellett, a kaccsal és a termővenyigék végén található másodterméssel együtt savanyúságok téli tartósításához is használhatjuk.
 
A friss szőlőlé, vagyis a must nemcsak zamatos üdítőital, hanem például egy ritka keleti eredetű édesség a pekmez, vagy másnéven mustméz alapanyaga is. A pekmez úgy készül, hogy a mustba birsalma- vagy sütőtök-szeleteket teszünk, és addig főzzük együtt, amíg mézsűrűségű, krémes masszát nem kapunk.

Forrás: Európai Friss Csapat
Fotók: Pixabay, Freepik/8photo

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2022.10.03