Szomatodráma - csodálatos gyógyulások lelki okok kezelésével

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Szomatodráma - csodálatos gyógyulások lelki okok kezelésével „Orvosként szeretem gyűjteni a csodákat. Azokat a történeteket, ahol olyan gyógyulások történnek, amelyek a logikus gondolkodás számára nem érthetőek. És sok ilyennel találkozom.” – meséli dr. Ungvári Lilla szemész a szomatodráma kapcsán. A testi-lelki gyógyítás híve vagyok. Jómagam sok éve foglalkozom olyan gyógymódokkal, amelyek így működnek. A szemészeti szakmában is találkozom olyanokkal, akik felismerik a meditáció pozitív hatásait vagy felismerik a lelki problémák szemre gyakorolt káros hatásait.

Szomatodráma – megtudhatod, mit üzen a testted
Szeretnék most bemutatni egy viszonylag új gyógymódot, amit néhány éve ismertem meg, és szinte az elsők között sajátítottam el. 3 éve találkoztam dr. Buda László szomatodráma módszerével, ami azonnal megtetszett. Így aztán elmentem, és részt vettem alap és haladó tanfolyamán is, mígnem immár önálló terapeutaként magam is vezetek terápiás csoportokat. Mit mond a módszerről annak kitalálója?

"A szomatodráma egy játékos, kreatív önismereti és terápiás módszer, mely üzeneteket közvetít a testtől a tudatig és vissza, ezáltal egy aktív-, értelem- és érzelemteli kommunikáció lehetőségét nyitja meg belső világunkkal."

Mindig a saját döntésünk, hogy akarunk-e életünkön változtatni
Életünk során sokféle tapasztalat alakítja testünk, lelkünk állapotát. Tapasztalatom szerint, valódi változtatáshoz, gyógyuláshoz szükség van a felelősségvállalásra tehát arra, hogy felismerjük: saját magunkban van a lehetősége annak, hogy megváltozzon az életünk. Amíg másra hárítjuk a felelősséget, amíg más kezébe adjuk a cselekvés, döntés lehetőségét, addig csak hánykolódunk az élet hullámain. Amikor azonban úgy döntünk, hogy kezünkbe vesszük az életünket és felelősséget vállalunk testünk-lelkünk állapotáért, akkor fantasztikus lehetőségek tárulnak fel előttünk.

Csodálatos gyógyulások – kigyógyíthatjuk magunkat a betegségekből?
Orvosként szeretem gyűjteni a csodákat. Azokat a történeteket, ahol olyan gyógyulások történnek, amelyek a logikus gondolkodás számára nem érthetőek. És sok ilyennel találkozom. Ezek egy részével a szomatodrámázások során. A biztonságos közegben ugyanis egy támogató segítő jelenlétével ismét találkozhatunk életünk nagy elakadásaival és nemcsak találkozhatunk ezekkel, hanem másképp kerülhetünk velük kapcsolatba. helyet cserélhetünk 1-1 szereplővel, megérezhetjük az ő akkori érzéseit, kifejezhetjük haragunkat, fájdalmunkat vagy megbocsáthatunk neki. Nagyon érvényes az a szófordulat, hogy "más szemmel nézni a dologra" mennyire felszabadító tud lenni. Ha másképp tudunk ránézni a világra, a világ is másképp tud reagálni ránk.

Mit üzennek a szembetegségek?
A szembetegségek éppen olyan természeti törvényszerűségeket követnek, mint más betegségeink. Éppen úgy javulhatnak és romolhatnak  mint más állapotok. Az életmód, a látásmód megváltoztatása a szemre, látásra is kihat. Ha valaki ezt meg szeretné tapasztalni, annak szerencsére már számos lehetősége van erre. Az egyik ilyen az általam is szeretett és használt szomatodráma.

Szerző: dr. Ungváry Lilla szemész

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.05.29