Tea-kisokos: Fekete tea, zöld tea, gyümölcs tea, gyógytea, rooibos tea, maté tea - Mi mire jó? Mikor mit igyunk?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Tea-kisokos: Fekete tea, zöld tea, gyümölcs tea, gyógytea, rooibos tea, maté tea - Mi mire jó? Mikor mit igyunk? Mi a legnagyobb tévhit a zöld teával kapcsolatban? Milyen teát nem ihat az, akit véralvadásgátló gyógyszert szed? Melyik gyümölcsteát válasszuk az óriási választékból? Milyen tüneteket erősíthet fel a borsmenta tea? Melyik teát kerüljenek a várandós kismamák? Válaszok a cikkben. A tea a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital, amiből több mint 3000-féle létezik. A klasszikus gyógyteák és a gyümölcsteák mellett az elmúlt években új szereplőkkel bővült a teák felhozatala, gondoljunk csak a rooibos teára vagy a maté teára. Itt az ideje megismerni a legnépszerűbb teaféléket, hogy legközelebb könnyedén tudjunk választani a kínálatból.


TEA-KISOKOS  - TEÁZÁSI TANÁCSOK DIETETIKUSOKTÓL

Fekete tea és zöld tea készítése, fogyasztása


Jó tudni  - mivel sokan tévhitben élnek e téren -, hogy a gyerekkorból jól ismert fekete tea és a felkapott, trendi zöld tea egyrészt azonos növényből származik, másrészt mindkettő tartalmaz koffeint. Viszont amíg a fekete tea előállítása során történik fermentáció, addig a zöld tea készítésekor a tea enzimeit inaktiválják. A feldolgozásból eredően tehát különbözni fog a nem fermentált zöld és a teljesen fermentált fekete tea a színében, a  polifenolos vegyületeiben és számos más tulajdonságában.

A zöld tea nyugtat, a fekete tea élénkít
Mindkét tea a koffein (korábbi nevén tein) mellett kis mennyiségben teobromint és teofillint is tartalmaz, továbbá egy nyugtatóan ható, csak a teában megtalálható L-teanin (etil-glutamin) nevű aminosavat is. A fekete teánál csökken a cserzőanyag és az L-teanin tartalom a feldolgozás során, a zöld teánál viszont a magas cserzőanyag tartalom miatt a koffein felszívódása és annak élénkítő hatása mérséklődni fog. Ezért inkább nyugtató a zöld tea és élénkítő a fekete.


Teaültetvény Kolumbiában (Fotó: Pixabay)

Miért igyunk fekete vagy zöld teát?
A fekete és a zöld tea rendszeres fogyasztásának jótékony hatását számtalan kutatás igazolta, így aki napi szinten legalább egy csészével iszik, az elmondhatja, hogy nemcsak gondol a szívére és az érrendszerére, annak egészségére, hanem tesz is érte valamit.

A rendszeres fekete vagy zöldteafogyasztás antioxidáns, antimikrobiális, kemopreventív vagy gyulladásgátló hatása sokat kutatott téma. A szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos megbetegedések kockázatának csökkentése mellett még számos összefüggés kapcsán vizsgált például a neuroprotektív, az antidepresszáns, az elhízásellenes, az antidiabetikus, az öregedésgátló vagy a szájüregben és a bélrendszerben kifejtett hatása.

Lényeges kérdés azonban, hogy egy adott felmérésben ki számít rendszeres fogyasztónak: néhol az, aki napi egy csészével iszik, míg másutt ennek a többszöröse szükséges.

Fontos tudni annak, aki véralvadásgátlót szed: a zöld tea és a matcha tea fogyasztása befolyásolja a véralvadásgátló hatását.

Hogyan javasolt elkészíteni a fekete és zöld teát?
A tea készítéséhez frissen forralt lágy víz ajánlott, a vízforralóban maradt vizet ne forraljuk újra. Az előzőleg forró vízzel átöblített és így felmelegített teáskannába csészénként egy teáskanálnyi teafű (2 gramm) kerül és egy extra adag „jár a teáskannának” is.

A fekete teafüvet forrázást követően 3-5 percet javasolt áztatni, a zöld teát viszont nem lobogó forró vízzel kell leforrázni és 1-3 perc alatt kész. A teát nem érdemes a javasoltnál hosszabb ideig áztatni - aki erősebb teát szeretne, az a teafű mennyiségét növelje. Aki tejjel inná a fekete teát, az a teát öntse a tejbe, mert a tej fehérjéi megkötik a csersavat, így csökkenthető a kesernyés íz.


Gyümölcstea készítése, fogyasztása


A gyümölcstea az a kategória, ahol a vásárlás során rá kell szánni az időt és ki kell bogarászni, hogy  az adott teában mennyi gyümölcsre számítsunk, mivel a gyümölcstartalom alapvetően meghatározza a tea vitamin-, ásványianyag- és antoxidáns-tartalmát. Az eredmény a legtöbb esetben néhány százalék lesz csupán, viszont a kedvező antioxidáns tartalmú csipkebogyó vagy hibiszkuszvirág jelenléte már bizakodásra ad okot. A gyümölcstea esetében nincs limitáló érték, így a piacon lévő gyümölcsteák gyümölcstartalma nagy szórást mutat, és persze az sem mindegy, hány grammos a filter.

Hogyan készítsük el a gyümölcsteát?
A gyümölcstea készítésekor legalább 5 perc teljen el (de egyes teáknál akár 15 is) mielőtt a filtert kivesszük a bögréből. Akár hidegen, akár melegen ihatjuk a természeténél fogva koffeinmentes gyümölcsteánkat, azonban bármilyen teáról legyen szó, égetően forrón soha ne igyuk meg, hagyjuk kicsit hűlni a teát a saját torkunk védelmében.  

Gyógytea készítése, fogyasztása


A gyógynövények legelterjedtebb felhasználási módja a gyógyteák készítése. Sokan fordulnak manapság is az erdők, mezők patikájához, egy csésze tea elkészítése nem olyan bonyolult, azonban a terápiás hatás eléréséhez  megfelelő ismeret kell, mert az internetes fórumozó vagy a szomszédasszony a legjobb szándéka ellenére is árthat, egy egészséges embernek is,  nem beszélve arról, aki már eleve 2-3 féle gyógyszert szed.

A gyógyteák között nem egyszerű eligazodni a fogyasztóknak, vannak, amelyek gyógyterméknek minősülnek, itt a betegtájékoztató hiteles információt nyújt, míg más gyógyteák esetében ez nem elérhető.

Ahogy jelenősége van annak, hogy forrázatot, netán főzetet vagy esetleg hideg vizes kivonatot készítünk, gondoljunk csak a csipkebogyóra, úgy annak is van jelentősége, hogy a felírt gyógyszer és az elfogyasztott gyógytea között fellép-e bármi interakció. Egy kérdés a patikában számos tévhitet tisztázhat, és akkor nem fordul elő például az, hogy valaki gyomorsavtúltengés ellen szedett gyógyszer mellett borsmenta teát iszik, ami fokozza a tüneteit.


A gyógyteák a leginkább télen a megfázásos időszakban kerülnek elő (Fotó: Pixabay)

Cukrozzuk vagy sem a gyógyteákat?
A gyógyteák elkészítésekor mindig követendő az útmutató és érdemes azt is tudni, hogy az étvágyjavító teák nem édesítendők. Néha jó emlékeztetni magunkat, hogy méregtelenítésre a természet megalkotta a májunkat és a két vesénket, így a napi megfelelő folyadékbevitellel (azaz nyolc pohár folyadékkal) máris tettünk valamit az ügy érdekében. Megjegyzendő, hogy a hazai ajánlások szerint ebből a nyolc pohárból öt ivóvíz legyen.

Rooibos tea készítése, fogyasztása


A rooibos tea hazája Dél-Afrika, az africaans nyelven vörös bokornak, azaz rooibos-nak nevezett vörös fokföldi rekettyét 45 cm magasan lenyírják január és április között. A hosszúkás, lándzsaszerű leveleket 3-4 mm-re vágják, és kétféle teát készítenek belőle: a feldolgozás módjától függően vörös vagy zöld rooibos tea lesz a végeredmény. A hagyományos rooibos tea téglavörös színét, édeskés ízét és illatát a fermentációnak köszönheti. A zöld rooibos tea nem fermentált, illata a szénára emlékeztet, kellemes fűszeres gyógynövényes íze van, mindössze 2001 óta létezik.

Milyen gyógyhatása van a rooibos teának?
Fogyasztói nyomásra készült ez a változata a rooibos teának, mivel a fermentáció miatt csökken a polifenolos vegyületek mennyisége és így az antioxidáns hatás is. A gyógyteákhoz és a valódi gyümölcsteákhoz hasonlóan a rooibos tea is koffeinmentes. A rooibos tea a helyi népi gyógyászatban használt, gazdag polifenolokban,  antioxidáns és kemopreventív hatással bír.

Hogyan készítsük el a rooibos teát?
A rooibos tea készítésekor is frissen forralt vizet használjunk, 3-5 perc elteltével vegyük ki a teafiltert a csészéből. Nincs követendő szabály, mitől lesz autentikus e tea, ahogy jólesik, tejjel vagy anélkül, mézzel vagy akár citrommal fogyasztható. Amennyiben gyümölcsös ízesítésű a tea, akkor kerülendő a tej hozzáadása.

Akárcsak a rooibos teára, a következő teára, a matéra is igaz, hogy ha valaki szereti, akkor igya, de ne igya senki az egészsége érdekében prevenciós célzattal vagy netán terápiás megfontolásból.


Maté tea készítése, fogyasztása

Dél-Amerika kedvenc itala a maté tea. A maté fa fiatal levelinek koffeintartalma 1.4%, míg az öregebb levelekben már csak 0.16% található. A feldolgozástól függően a levelei világoszöldek vagy akár sötétbarnák, füstöletlen, illetve füstölt változata létezik.

Mi a különbség a maté tea és a zöld tea élettani hatása között?
A maté tea antioxidáns aktivitása a zöld teához hasonlítható, azonban van néhány lényeges különbség, és ennélfogva nem ugyanabban a súlycsoportban versenyeznek. A maté polifenoljai között nem katechinek, hanem klorogénsav-származékok vannak, így például cserző tulajdonság híján nem fogja csillapítani a hasmenést sem, továbbá a koffein is gyorsabban és nagyobb arányban fog felszívódni.

Ihatnak-e maté teát a várandós kismamák?
Felnőtteknél egyszerre 200 mg koffein bevitele biztonságos, illetve a napi rendszerességgel elfogyasztott 400 mg koffeinnek nincs az egészségre nézve káros következménye. A túladagolás mennyiségét napi 600 mg felett állapították meg. Terhesség esetén viszont napi 200 mg-nál nem ajánlott több koffeint fogyasztani.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), wwww.mdosz.hu
Kép: Pixabay

Felhasznált irodalom:
1.    Tea and Herbal Infusions Europe: Compendium of Guidelines for Herbal and Fruit Infusions. 2014; Issue 5  
2.    Tea and Herbal Infusions Europe: Compendium of Guidelines for  Tea (Camellia sinensis). 2016; Issue 4
3.    European Food Safety Authority (EFSA): Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015;13(5):4102
4.    Mair V., Hoh E.: The True History of Tea. Thames & Hudson Ltd, London, 2009.
5.    Varga, Zs: A tea minősége, összetétele, szerepe az egészséges táplálkozásban. 2013., Semmelweis Egyetem ETK, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék. Kézirat
6.    Csupor, D: Maté, az argentinok teája. http://www.gyogynovenylap.hu/mate-az-argentinok-teaja/(2106.12.18.)
7.    Peták Zs, Csupor D: Gyógytea-fogyasztási szokások napjainkban - egy felmérés tapasztalatai. Gyógyszerészet 2015; 59: 207-212
8.    Gouws P.,  Hartelb T.,  van Wykb R.: The influence of processing on the microbial risk associated with Rooibos (Aspalathus linearis) tea. J Sci Food Agric 2014; 94: 3069–3078, doi: 10.1002/jsfa.6719
9.    Li J., Joung Joung H., Lee W. et al: The influence of different water types and brewing durations on the colloidal properties of green tea infusion. International Journal of Food Science and Technology 2015, 50, 2483–2489
10.    Miller P. et al.: Associations of Coffee, Tea, and Caffeine Intake with Coronary Artery Calcification and Cardiovascular Events. Am J Med. 2016 Sep 15. doi: 10.1016/j.amjmed.2016.08.038. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27640739
11.    Swati B., Revant C.: Green tea: Its potential health implications and other benefits. International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases. 2015 Ápril-June; 5(2): 46-49.
12.    http://evgyogynovenye.hu/kezdemenyezes (2106.12.18.)
13.    Fujioka K., Iwamoto T., Shima H., Tomaru T. et al: The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect. Molecules 2016, 21, 474; doi:10.3390/molecules21040474
14.    Mednyánszky Zs: Aromaanyagok összehasonlító vizsgálata fajtaazonosítás céljából. 2012., Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszerkémiai és Táplálkozástudományi Tanszék, Ph.D. dolgozat
15.    Heck C.,  Demejia E.: Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations. Journal of Food Science 2007; 72: 138-151, doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00535.x
16.    Koszonits, R: 10 dolog amit a teáról tudni kell. Új Diéta, 2015;5:10.
17.    Liu J. et al.:Association of green tea consumption with mortality from all-cause, cardiovascular disease and cancer in a Chinese cohort of 165,000 adult men. Eur J Epidemiol. 2016; 31(9):853-65.doi:10.1007/s10654-016-0173-3.
18.    Noguchi-Shinohara M., Sohshi Yuki S., Dohmoto C. Et al: Consumption of Green Tea, but Not Black Tea or Coffee, Is Associated with Reduced Risk of Cognitive Decline. Plos One. 2014 May; 5, e96013

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.01.25