Te is imádod a szilvalekvárt? Emlékszel még, ahogy még a te nagymamád készítette és a régi, bevált családi recept alapján te is évről évre belevágsz a lekvárfőzésbe? A kétpói Lekvárfőző fesztiválon a Kárpát-medence szilvalekvárja is elkészült, nézd!
Megfőzték a Kárpát-medence lekvárját
Elkészült a szilvalekvár, a Kárpát-medence-lekvárja a Lekvárfőző fesztiválon Kétpón 2018. szeptember 15-én. A fesztiválon elkészítették a Kárpát-medence lekvárját, amihez a határon túlról (Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) valamint az ország több településéről hozták a szilvát.
A gyümölcsöket egy üstbe öntötték és közel nyolc órán át, folyamatosan kavargatva főzték lekvárrá.
Miért fogyassz minél több szilvát?
A szilva gazdag vitaminban és ásványi anyagban, magas rosttartalma miatt székrekedésre ajánlott, különösen az aszalt szilva. Vizelethajtó, vitamin, ásványi anyag és antioxidánsai miatt immunerősítő, véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, alacsony a kalóriatartalma, fitotápanyagai gátolják a rákos sejtek növekedését.
Felhasználása
Fogyaszthatjuk nyersen - hisz így a legegészségesebb -, de elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Készíthetünk belőle kompótot, ivólevet, vagy lekvárt, amelyhez a jó érett szilva a legalkalmasabb. De kiváló süteményekbe is, vagy sült húsok mellé szósznak.
Hogyan tehetsz el télire a zamatos gyümölcsöket, zöldségeket? »
Forrás: MTI, Szülők Lapja
Fotó:MTI / Mészáros János