Tudtad? Nem is az oxigénhiány miatt ásítunk - Érdekességek az ásításról

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Tudtad? Nem is az oxigénhiány miatt ásítunk - Érdekességek az ásításról Taníts meg az unokának minden nap valami újat! Taníts meg neki olyan érdekességet, amiről eddig még sejtése sem volt. Taníts neki olyat, amivel könnyebben megértheti a körülötte lévő világot. Tudásmorzsák: az ásításról. Minden nap ásítunk, de bizonyára csak ritkán fordul meg a fejünkben, hogy vajon mi lehet ennek az oka. Több feltevés is született az ásításról, sőt, régen még népi hiedelem is kapcsolódott hozzá.

Tudtad-e, hogy...

… egyesek szerint az ásítást a test az agy hőmérsékletének szabályozására használja? Az eljárás, ami az agy lehűtésére szolgál, nagyon hasonlít arra, ahogyan a számítógépek ventilátorai működnek. Vagyis az ásítás szükséges lehet az agy hidegen tartásához.

… az állatoknál az udvarlásnál vagy békülésnél jelentkezik.

… a népi hiedelem szerint ásításkor keresztet kell a szánkra vetni, nehogy belénk bújjon a gonosz.

… tévhit, hogy azért ásítunk, mert oxigénhiányunk van. A baba is ásít az anyaméhben, pedig nem szájon át lélegzik.


A magzat ásításából fejlődési rendellenességekre is következtetni lehet
Az újfajta ultrahang elterjedése óta számos képen látható, amint a magzat "ásít". Ez vitát váltott ki a kutatók körében, többen azon a véleményen voltak, hogy ilyenkor a kicsik csak tátognak. A tudósok ma már biztosak abban, hogy nem pusztán erről van szó. Cikkünket itt olvashatod tovább »

Milyen elméletek születtek eddig az ásításra?
Egyes feltevések szerint az ásítás akkor következik be, hogyha valaki vérében megnövekedik a szén-dioxid tartalom és ezért oxigénre van szüksége. Kutatók régóta bebizonyították, hogy ez hibás állítás.

Másik feltételezett oka az ásításnak, hogy ilyenkor arra vágyunk, hogy egy jó nagyot nyújtózzunk. Erre vonatkozó kutatások állítják, főleg a lélektani ragályos ásítás azért fejlődött ki, hogy az állatok egyes csoportjait készenlétben tartsa: ha egy állat álmos vagy unatkozik, nem tud annyira felkészülni az esetleges riasztásra és rögtön menekülni vagy támadni.

Egy harmadik vélemény szerint az ásítást a test az agy hőmérsékletének szabályozására használja. Kísérletek bemutatták, hogy ha a vizsgált személyek egy lehűtött tárgyat tartottak a homlokukhoz, és szigorúan csak orron át lélegezhettek, akkor kevésbé voltak érzékenyek a ragályos ásításról nézett videókra.

Megint újabb feltételezés szerint: az ásítás unalommal, érdeklődés hiányával párosul, és gyakran jelentkezik akkor, ha a vizsgált személy sokat aggódik, netán veszélyes szituációval kénytelen szembenézni.

Forrás: Wikipédia, MTI, Szülők Lapja
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.08.28