Vesekő megelőzése: Ezért fontos a vízfogyasztás! - Mennyi vizet kell inni naponta? Milyen vizet javasol a szakember?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Vesekő megelőzése: Ezért fontos a vízfogyasztás! - Mennyi vizet kell inni naponta? Milyen vizet javasol a szakember? Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával hatékonyan megelőzhető a vesekövesség. Milyen folyadékot fogyasszunk elsősorban? Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával hatékonyan megelőzhető a vesekövesség. Milyen folyadékot fogyasszunk elsősorban? A Semmelweis Egyetem közleménye.

Örökölhető a hajlam
Magyarországon a lakosság 2-3%-a él át veseköves panaszokat élete során, az urológiai osztályokon kezelt betegek 10-15%-a emiatt került felvételre. A vesében vagy vesevezetékben előforduló kő férfiak körében háromszor gyakoribb. Érdemes tudni, hogy ha a családban már volt húgyúti kövesség, akkor 25%-os valószínűséggel alakul ki az utódokban is.

Ha egyszer volt veseköved, könnyen kiújulhat
A betegség kialakulásának mind genetikai, mind környezeti (pl.: külső hőmérséklet, ruhaviselet, bőrön keresztüli párologtatás, stb.), mind életmódbeli (stressz, kevés testmozgás), mind táplálkozási (pl. a fogyasztott víz keménysége, összetétele, mennyisége, egészségtelen táplálkozás, stb.) okai ismertek. Megfelelő megelőző intézkedések nélkül a betegség kiújulása öt éven belül 30-50%-ra tehető.A megelőzés érdekében teljes életmódváltás szükséges, amely ugyanúgy magában foglalja:
- a testsúly rendezését,
- a húsfogyasztás visszaszorítását,
- több növényi rostfogyasztást,
- a rendszeres testmozgást,
- a megfelelő folyadékbevitelt

Legalább 2 liter folyadék kell naponta!
A megfelelő folyadékbevitel alatt értjük a megfelelő mennyiség fogyasztását. Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi folyadékot kell fogyasztania, ez függ a környezet hőmérsékletétől, a levegő páratartalmától, az izzadástól, a ruházattól, a fizikai erőkifejtéstől, az étrend mennyiségi és minőségi összetevőitől, a testsúlytól, a nemtől, az életkortól, bizonyos betegségektől, gyógyszerek szedésétől, stb., de egy átlagos felnőttnek általában napi több mint két liter fogyasztása javasolt.

Egyenletesen osszuk el a vízfogyasztást
A megfelelő mennyiség mellett fontos, hogy azt egyenletesen elosztva vigyük be a szervezetbe, azaz ne legyen olyan napszak, amikor a szervezetünk kiszárad (a szomjúságérzés ezt jelzi!). Ugyancsak fontos a bevitt folyadék minősége: a szénsavas üdítők helyett javasolt a víz ivása.

Vízből lehetőleg az alacsony ásványianyag-tartalmú, kisgyermekeknek is javasolt ásványvizet vagy csapvizet válasszunk, ez a leghatékonyabb a húgyúti kövesség megelőzésében.

Fontos még odafigyelni, hogy a fogyasztott víz nitrit- és nitrátmentes legyen, mivel a kisgyermekek szervezete különösen érzékeny ezekre a nemkívánatos anyagokra.

A nátriumtartalom tekintetében is a "minél kevesebb, annál jobb" elve érvényesüljön, mivel a táplálkozásunkat jellemző túlzott sófogyasztással már így is bőséges a szervezetünkbe történő bevitel.

Az enyhén lúgos kémhatású vizek fogyasztása (ahol a pH 7,0 felett van) nem csak a kőképződés megelőzésében, de a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is kedvező szerepet játszik.

Végül, de nem utolsósorban érdemes odafigyelni arra is, hogy a fogyasztott víz vagy eleve mentes legyen a klórtól, vagy fogyasztás előtt lehetőleg távolítsuk el, mivel élettani hatásai nem kedvezőek az emberi szervezetre nézve.

Ez is érdekelhet!
Mennyi folyadékot és mit kell írni? Elárulja a dietetikus »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2020.02.18