Visszahívott vérnyomáscsökkentők: a szennyezett termékek visszavihetők a patikákba, de mikor és hol veszik vissza őket?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Visszahívott vérnyomáscsökkentők: a szennyezett termékek visszavihetők a patikákba, de mikor és hol veszik vissza őket? Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket július 4-én vontak ki a forgalomból - közölte az OGYÉI. A gyógyszertáraknak július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől. Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket július 4-én vontak ki a forgalomból - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2018.07.16-án, hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az OGYÉI kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a forgalomba hozatali engedélyre jogosultak megállapodtak abban, hogy a gyógyszertáraknak július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől.

OGYÉI: augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek


Emlékeztetőül
Az OGYÉI június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak, azonban nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érint az intézkedés.

Hogyan történik a gyógyszerek visszavételezése?
Betegenként legfeljebb két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, az érintettek visszavétel időpontjában érvényes térítési díjat kapják vissza. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni számla nélkül is - írták.

Hozzátették, a dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a betegeknél.
Mielőbb keresse fel minden érintett a háziorvosát!
Ismételten hangsúlyozták, hogy a gyógyszer szedését senki se hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt nőhet a vérnyomás, ami emelheti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát. Fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében - hívták fel rá a figyelmet.

Már csak tiszta, szennyezésmentes gyógyszer kapható a patikákban
Kiemelték, az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, így már csak a megfelelő minőségű készítmények érhetők el.

A korábbi közleményt a gyógyszerlistával együtt itt találod »

További információ az OGYÉI ügyfélszolgálatán kérhető
Munkaidőben hívható +36-1-8869-409 telefonszámon, valamint a ogyei@ogyei.gov.hu e-mail címen.

Tudtad, hogy az uborka jótékony hatással van a magas vérnyomásra? »

Forrás: MTI
Fotó: Pxhere

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.07.18