3 különleges, finom ital recept az agyoncukrozott üdítők helyett - a gyerekek imádni fogják

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


3 különleges, finom ital recept az agyoncukrozott üdítők helyett - a gyerekek imádni fogják

Már szinte unásig ismételt közhely a nyári folyadékfogyasztás fontossága. Mivel azonban a gyerekek  programok alatt vagy a játék hevében gyakran észre sem veszik az ivás szükségességét, fontos, hogy odafigyeljünk rájuk. Ha már unalmasnak tartják a vizet, de azt sem szeretnénk, hogy ragacsos üdítőket igyanak, íme néhány igazán üdítő ötlet!

A nyári melegben azért érdemes odafigyelni néhány dologra.

Fontos, hogy ne az édes gyümölcslevek legyenek az elsődleges folyadékforrások, első helyen mindig a tiszta víz álljon!
A dobozos gyümölcslevek, színezett és ízesített vizek sok cukrot és színező anyagot tartalmaznak, a koffein tartalmú energiaitalok pedig nem gyerekeknek valók (de leginkább senkinek sem javasoljuk).
Ha nem akar semmit inni a gyermek, ne essünk pánikba. A levesek, a gyümölcsös, hígított turmixok is remek folyadékforrásként szolgálnak! 
A jégkása kivételével a nyári italok frissítő hatása jég és hűtés nélkül is tökéletesen érvényesül. A kánikulában a szervezetnek is jobban esik a szobahőmérsékletű ital, mint a sokkolóan hideg folyadék.


1. Rózsás limonádé

 

Hozzávalók:

• 10 ek. cukor
• 1,5 dl víz
• 1 l ásványvíz
• 1 dl citromlé
• 1 db citrom (felkarikázva)
• 2 ek. rózsavíz
• 1 db rózsa (nem permetezett)

Elkészítés:

1. A jégkockákat előző nap készítsük el: a rózsát mossuk meg. A jégkockatartó mélyedéseibe tegyünk 1-1 szirmot, majd töltsük meg vízzel és tegyük a fagyasztóba.

2. A cukrot keverjük el a 1,5 dl vízzel, és forraljunk belőle szirupot, hűtsük ki.

3. Egy nagyobb kancsóban keverjük össze a citromlevet, rózsavizet és a szirupot. Öntsük fel az ásványvízzel, dobjuk bele a felkarikázott citromot és a rózsás jégkockákat.

 

2. Dinnyeital


Hozzávalók:

• görögdinnye
• víz
• citromlé (nem szükséges)
• eper (nem szükséges)

Elkészítés:

1. Leturmixoljuk a dinnyét és ízlés szerinti mértékben vízzel hígítjuk. Ha eperrel akarjuk gazdagítani az italt, azt is zúzzuk péppé, sőt, akár egy mentalevél is turmixolható bele.

2. Összekeverjük, végül egy kis citromlével vegyítjük. Menta vagy eperlevelekkel díszítjük.

 

3. Narancsos jégkása

 

Hozzávalók:

• 5 dl frissen facsart narancslé
• 5-8 dkg cukor

Elkészítés:

1. A narancslevet a cukorral együtt felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.

2. Ha kihűlt, a fagyasztóba tesszük, és óránként villával megkeverjük. 5-6 óra múlva kásás lesz, ekkor kivesszük és poharakba töltjük. (Ha tovább fagyasztjuk, akkor fogyasztás előtt át kell villával keverni, hogy kásássá váljon.)

Természetesen más gyümölcsből is elkészíthető.

 

Nyári ételek, italok: Mit adj az unokádnak enni, inni a nyári melegben? Mire figyelj az ételkészítésnél?

 

Fotó: Freepik


 


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.07.04