
Az az állítás, hogy a vacsora az egyik legfontosabb étkezés, manapság már bizonytalanabb lábakon áll, mint korábban, és a különféle táplálkozási- és életmód-irányzatok sűrűjében nehéz kiigazodni. A vacsora időpontját és tartalmát illetően azonban a szakértők egyetértenek.
Aki nem a böjtöt választja az esti órákban (hiszen az időszakos böjtnek, pl. a 8 órás étkezési ablak módszerének is megvannak a maga előnyei), annak arra érdemes odafigyelnie, mikor fogyasztja el a nap utolsó étkezését.
Ne a késő esti filmezés közben!
Kutatások szerint a vacsora időpontja közvetlenül befolyásolja egészségi állapotunkat és energiaszintünket.
A kései étkezés negatív hatással van a szervezetünkre: álmatlanságot, alvászavart, emésztési problémákat, pl. refluxot okozhat, valamint a már lassabb anyagcsere miatt elősegítheti a hízást, és nőhet a cukorbetegség kialakulásának esélye is.
Ezzel szemben ha aránylag korán fogyasztjuk el a vacsorát (és még az összetételére is ügyelünk), az előnyös hatású az egészségünkre és életminőségünkre is:
- segít a vércukor-ingadozások elkerülésében,
- jó irányba befolyásolja az alvásminőséget,
- segíti az emésztést, sőt,
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.
A szakértők azt javasolják, hogy vacsoránkat lefekvés időpontja előtt 3-4 órával fogyasszuk el.
Mit vacsorázzunk?
Ne este próbáljuk megenni mindazt, amit napközben nem volt lehetőségünk! A mennyiség helyett a minőségre ügyeljünk! Nem véletlen a mondás, hogy „reggelizz úgy, mint egy császár, ebédelj, mint egy király, és vacsorázz úgy, mint egy koldus”.
A késő délutáni-esti órákra könnyed, fehérjében gazdag ételeket, savanyú tejtermékeket és zöldségeket ajánlanak a szakemberek.
Íme néhány lehetőség:
- zöldséges omlett
- csirkés vagy halas saláta
- zöldséges quinoa-saláta sajttal
- avokádó csirkével, zöldségekkel, joghurttal vagy kefirrel
via
Fotó: Freepik