Lilakáposzta-krémleves: A karácsonyi menü különleges színfoltja

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Lilakáposzta-krémleves: A karácsonyi menü különleges színfoltja

Ha feldobnád a klasszikus káposztás fogást, akkor idén válaszd a lilakáposztát, és készíts belőle egy gazdag, fűszeres, szemet gyönyörködtető krémlevest!

Ha az idei karácsonyon a megszokott ételek közé meglepetést csempésznénk, adjunk egy esélyt a lilakáposztának! Az alma, kömény, a gyömbér, a fahéj, a csillagánizs, a szegfűbors és a narancs aromáival utánozhatatlan, selymes fogást varázsolhatunk az ünnepi asztalra.

Hozzávalók 8 személyre
- 2 kg lila káposzta
- 6 ek. olívaolaj
- 4 fej vöröshagyma apróra vágva
- 10 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 ek. friss gyömbér apróra vágva
- 4 nagyobb krumpli meghámozva, kockákra vágva
- 4 közepes alma megpucolva, kockákra vágva
- 2 dl száraz vörösbor
- 3 tk. só
- 1 tk. bors
- 1,4 liter zöldségalaplé vagy víz
      
- Fűszerek: 2 rúd fahéj, 6-6 db szegfűszeg, szegfűbors, babérlevél, 4 db csillagánizs, chilipehely (egy másik ízkombináció: 6 db babérlevél, 2 tk. kömény, és vörösbor helyett 4 ek. fehérborecet)

- 8 dl (kókusz)tej
- 2 közepes narancs leve és reszelt héja


Elkészítés:

1. A káposzta külső, sérült leveleit szedegessük le, vágjuk ki a torzsáját, majd daraboljuk kb. 3x3 cm-es kockákra, és tegyük félre.

2. Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb lábasban, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a chilipelyhet,. Együtt is pirítsuk 1 percig.

3. A további fűszereket (ízlés szerint: kömény, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, babérlevél, csillagánizs) is keverjük el benne néhány másodpercig (hogy ne égjenek meg; de később is beletehetjük őket a levesbe, pl. egy feafilterrel), majd jöhet is bele a krumpli, az alma és a vörösbor.

4. Alacsony/közepes hőfokon főzzük 2-3 percig - vagy amíg az alkohol elpárolog - majd keverjük az alaphoz a feldarabolt káposztát, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel az alaplével.

5. Fedjük le és főzzük 35-40 percig, vagy amíg a káposzta teljesen meg nem puhul. Időnként keverjük át.

6. Szedjük ki a fűszereket. Keverjük a leveshez a tejet, a narancs levét és héját, és turmixgéppel vagy botmixerrel dolgozzuk krémesre.


Krutonnal (pirított kenyérkockákkal), reszelt sajttal, pirított magokkal is isteni, tápláló étel.

Fotó: Freepik
 


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.12.16