Kinek ne lennének emlékei a balatoni nyarakról, a biciklin közeledő „Mais, bitte!” kiáltásokról, a közös családi falatozásokról? Az egyszerűségében is ízletes főtt kukoricát minden generáció szereti. Mi most két izgalmasabb alternatívát mutatunk a népszerű zöldség elkészítésére. Az unokák is garantáltan szeretni fogják!
Sajtos kukorica-krémleves
Hozzávalók (4 főre):
60 dkg kukorica (konzerv)
1 csokor újhagyma
1 ek. vaj
só és bors ízlés szerint
6 dl alaplé vagy víz
20 dkg krémsajt
8 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
1. A kukoricát szűrőben mossuk át, majd csepegtessük le. (Ha egy keveset félreteszünk, azzal díszíthetjük majd a kész levest tálaláskor.)
2. A póréhagymát vágjuk apróra, majd kevés vajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a lecsepegtetett kukoricát, fűszerezzük sózzuk-borsozzuk, majd az alaplével vagy a vízzel öntsük fel, és főzzük forrásig.
3. Ezután botmixerrel pürésítsük simára, majd keverjük hozzá a krémsajtot és a reszelt sajtot. Főzzük még pár percig.
4. Az elkészült levest aprított petrezselyemmel, kukoricaszemekkel, pirított kenyérkockákkal, chips-morzsával is megszórhatjuk. Mártogathatunk bele tortillát, kenyeret, vagy chipset.
Chilis vajas sült kukorica recept
Hozzávalók:
2 db csöves csemegekukorica
1 ek vaj
1 tk chilipehely
egy csipet só
Elkészítés:
1. Olvasszuk fel a vajat és keverjük el benne a chilit és a sót.
2. A kukoricát vágjuk kb. 3 cm-es darabokra, majd egy ecset segítségével kenjük be őket a chilis vajjal.
3. Csomagoljuk őket alufóliába, úgy, mintha szaloncukor lenne! Tegyük 180 fokos sütőbe 35-40 percre.
Ötlet: egy kis lime levével még pikánsabbá tehetjük az ízkavalkádot.
Fotó: Freepik