Közeledik a gyermeknap! Lepd meg unokád a következő, igazán különleges édességek egyikével, vagy készítsétek el együtt! Így a csodás ízekhez és illatokhoz sok szép közös élmény is fűződik majd.
Természetesen nem csak gyermeknapon, hanem más családi összejövetelek alkalmával is jólesnek majd mindenkinek ezek a különleges, édes finomságok.
1. Hólabda
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 40 dkg porcukor
- 8 kanál forró víz
- 2 ek. kakaó
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
A krémhez:
• 1,2 liter tej
• 5 ek. liszt
• 20 dkg vaj
• 25 dkg porcukor
• 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A 8 tojássárgáját a 40 dkg porcukorral és a 8 kanál forró vízzel habosra keverjük. Ehhez adjuk a két kanál kakaót, a 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, és a 8 tojásfehérje felvert habját. Előmelegített sütőben, közepes lángon nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
2. A krémhez az 1,2 liter tejet és az 5 kanál lisztet sűrűre főzzük. Kikeverünk 20 dkg vajat, 25 dkg porcukrot és 1 csomag vaníliás cukrot, majd összekeverjük a kihűlt krémmel.
3. A tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kettesével összeragasztjuk őket a krémmel. Mikor ezzel elkészültünk, a maradék krémmel kívül is megkenjük a gombócokat, végül kókuszreszelékkel megszórjuk őket. A tetejére olvasztott csokoládét csurgathatunk.
2. Szivárványos palacsintatorta
Hozzávalók 10 szelethez:
• 4 db tojás
• 4 dkg kristálycukor
• 30 ml olaj
• 5,5 dkg vaj
• 5 dl tej
• 25 dkg liszt
• ételfesték
A krémhez:
• 5 dl habtejszín
• 5 dkg kristálycukor
• 1 tk. vaníliaaroma
Elkészítés:
1. Keverjük simára a tojásokat a cukorral, az olajjal, a megolvasztott vajjal, a tejjel és a liszttel. Az így kapott masszát osszuk el ötfelé, és színezzük meg mindegyik adagot pár csepp ételfestékkel.
2. Vajazzunk ki egy serpenyőt, és mindegyik árnyalatú tésztából süssünk ki 3-3 db palacsintát.
3. A krémhez verjük kemény habbá a tejszínt a cukorral és a vaníliaaromával. 1 db rózsaszín palacsinta kivételével kenjük meg mindegyiket a krémmel, helyezzük őket egymásra tetszőleges sorrendben, végül fedjük be az üres palacsintával.
4. Tegyük a palacsintatortát a hűtőbe 2-3 órára, hogy kissé megszilárduljon. Felszeletelve tálaljuk. Tetszés szerint mézzel, fagyival vagy tejszínhabbal is kínálhatjuk.
3. Citromos sült tejberizs
Hozzávalók:
• 8 dkg vaj
• 30 dkg rizottórizs
• 1 liter tej
• 1 dl tejszín
• 1 csipet só
• 8 dkg cukor
• fél tasak vaníliás pudingpor
• 2 db tojás
• 1 db citrom
• porcukor
Elkészítés:
1. 3 dkg felforrósított vajon megpirítjuk az átmosott rizst, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Egy csipet sóval ízesítjük. Felforraljuk, és alacsony hőfokon, lefedve, de gyakori keverés mellett kb. 30-35 percig főzzük.
2. Ha a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a cukrot, és lefedve pihentetjük kb. 5 percig. Az elkészített tejberizshez hozzákeverünk 5 dkg vajat és a vaníliás pudingport, majd hagyjuk kihűlni. Végül beleforgatjuk a felvert tojásokat és belereszeljük a citrom héját.
3. Kivajazunk egy tűzálló edényt, és beletöltjük a citromos tejberizst. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz (ez nagyjából 35-40 perc).
4. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, porcukorral és reszelt citromhéjjal megszórva, de kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy lekvárt is.
4. Szívecske süti
Hozzávalók:
- 11 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 1 tk vaníliakivonat
- 14 dkg liszt
- 2 ek keményítő
- 10 dkg piros színű dzsem (málna, meggy, eper)
1. A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd keverjük hozzá alaposan a tojássárgáját és a vaníliakivonatot. Szitáljuk bele a lisztet és a keményítőt, dolgozzuk össze a tésztát, majd szedjük 12 részre, és mindegyikből formázzunk golyót.
2. Nyomjuk mindegyik tésztába a hüvelykujjunkat úgy, hogy egy-egy szív alakú mélyedést formázzunk (egyszer jobbról, egyszer balról úgy, hogy alul találkozzanak). Az így kapott „szíveket” töltsük meg a dzsemmel.
3. Toljuk be a sütiket 10-12 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe, vagy addig, míg az aljuk aranybarna lesz.
Fotó: Freepik