6 dolog, amire jó a sárgabarack - Nem csak finom, de több betegségen és problémán is segít

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


6 dolog, amire jó a sárgabarack - Nem csak finom, de több betegségen és problémán is segít Mire jó a sárgabarack? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a sárgabarack áldásos hatásait. A sárgabarack egészségvédő hatásai
A sárgabarack A- és C-vitaminban gazdag. Szervezetünk számára, napi 2-3 szem biztosítja az A-vitamin szükségletet, valamint hasznos béta-karotin-, folsav-, és niacin forrás. Jelentős mennyiségű A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a máj működésére, a zsíranyagcserére, erős rákellenes és érvédő hatású, de ne feledkezzünk meg a szemre gyakorolt pozitív hatásáról sem, hisz késlelteti a látásromlást.

Magas az ásványianyag-tartalma. Említést érdemel a kálium, mivel mennyisége biztosítja szervezetünk káliumszükségletét, de foszforban és kalciumban is gazdag.

Magas víztartalmú gyümölcs a sárgabarack, mivel 85%-a víz. A kalóriatartalma alacsony, így a fogyókúrázók könnyen beilleszthetik étrendjükbe, de figyeljenek oda, hogy aszalt formájában több kalóriát tartalmaz. Értelemszerűen ásványianyag-tartalma is arányaiban magasabb aszalva, de bevethető székrekedés esetén is, mivel ilyen formájában enyhe hashajtó hatású. Használhatjuk kozmetikumként is, mivel értékes összetevőinek köszönhetően regenerálja a száraz bőrt.

Felhasználása
A sárgabarack könnyen megpuhul, ezekből a szemekből készíthetünk lekvárt, amivel megtölthetjük a süteményt vagy a palacsintát. A keményebb szemeket befőzésre ajánlatos felhasználni, de készülhet belőle gombóc is. Sült húsok mellé is kiváló választás, és gyümölcslevesként, joghurtként, ivóléként is fogyaszthatjuk. Feltört magjának beléből a marcipánhoz hasonlóan perszipán készíthető, de vigyázzunk, mert a megtört mag bele nagy mennyiségben fogyasztva mérgező lehet arzén- és ciántartalma miatt. Ezek kesernyés ízűek, de az édes ízű magok fogyaszthatók biztonságosan.

Kisbabának hozzátáplálás során 7-8 hónapos kortól adhatod pépesítve - neki ne adj a magjából!

Milyen betegségekre és problémákra jó?
  • májbetegségek
  • rákos megbetegedések
  • érrendszeri megbetegedések
  • látásromlás
  • székrekedés
  • bőrszárazság

Hasonló cikkek a témában:


Nézz be az Edd magad egészségesre rovatunkba, ahol még több zöldség, gyümölcs és fűszer áldásos hatását ismerheted meg! Körülnézek az Edd magad egészségesre rovatban »

Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.07.02