Almás pite - recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 deka liszt
- 25 deka vaj
- 25 deka porcukor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 darab"L"-es tojás
- +1 tojás a tészta tetejének megkenéséhez
Hozzávalók a töltelékhez:
- 75 deka meghámozott édes alma
- 5-10 deka dió (helyettesíthető madulaszirommal)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 deka porcukor ízlés szerint (elhagyható)
- Ízlés szerint fahéj, gyömbér, citromhéj, mazsola
Elkészítés
1. A tésztához összemorzsoljuk a hozzávalókat: a lisztet, vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, tojás.
2. A tésztát alaposan átgyúrjuk, majd két szép cipóra osztjuk.
3. A hűtőben vagy hideg helyen körülbelül 1 órát pihentetjük.
4. A töltelékhez lereszeljük az almát, amit dióval és fűszerekkel ízesítünk. Aki nagyon édesen szereti, tehet még hozzá 10-15 deka cukrot, de ez el is hagyható. (A tölteléket nem szükséges párolni - mehet nyersen reszelve).
5. A két szép tésztacipónkat tepsi formátumura nyújtjuk (körülbelül 20x30 centisre).
6. A tepsibe sütőpapírt helyezünk - erre kerül rá az első kinyújtott tésztalap.
7. A tésztalapot az előre megízesített almatöltelékkel gazdagon megszórjuk.
8. Az almatöltelékre helyezzük a másik kinyújtott tésztalapot. Finoman megnyomkodjuk, villával ritkán megszurkáljuk.
9. A süti tetejét tojássárgájával bekenjük, hogy szép barna legyen a sütés után.
10. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül 35 percig sütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk.