A klasszikus almás pite receptje - Illatos, omlós finomság, ami hidegen és melegen is finom

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


A klasszikus almás pite receptje - Illatos, omlós finomság, ami hidegen és melegen is finom Almás pite recept, ahogy a nagymamák készítik. Finom omlós, almával gazdagon megrakott pite, amit fahéjjal, gyömbérrel, mazsolával, dióval bolondíthatsz tovább ízlés szerint. Ha kihűlt, akkor porcukorral szórd meg – úgy az igazi! Az almás pite klasszikus változatát mutatjuk, amiről nagymamáinknál töltött fahéj illatú délutánok jutnak eszünkbe. Ez az almás sütiváltozat finom, puha és omlós finomság gazdag almatöltelékkel. Melegen-hidegen, tejjel-teával, tízóraira-uzsonnára, bármikor bárhogyan jó!

Almás pite - recept




Hozzávalók a tésztához:
  • 50 deka liszt
  • 25 deka vaj
  • 25 deka porcukor
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3  darab"L"-es tojás
  • +1 tojás a tészta tetejének megkenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 75 deka meghámozott édes alma
  • 5-10 deka dió (helyettesíthető madulaszirommal)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 deka porcukor ízlés szerint (elhagyható)
  • Ízlés szerint fahéj, gyömbér, citromhéj, mazsola

Elkészítés


1. A tésztához összemorzsoljuk a hozzávalókat: a lisztet, vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, tojás.

2. A tésztát alaposan átgyúrjuk, majd két szép cipóra osztjuk.

3. A hűtőben vagy hideg helyen körülbelül 1 órát pihentetjük.

4. A töltelékhez lereszeljük az almát, amit dióval és fűszerekkel ízesítünk. Aki nagyon édesen szereti, tehet még hozzá 10-15 deka cukrot, de ez el is hagyható. (A tölteléket nem szükséges párolni - mehet nyersen reszelve).

5. A két szép tésztacipónkat tepsi formátumura nyújtjuk (körülbelül 20x30 centisre).

6. A tepsibe sütőpapírt helyezünk - erre kerül rá az első kinyújtott tésztalap.

7. A tésztalapot az előre megízesített almatöltelékkel gazdagon megszórjuk.

8. Az almatöltelékre helyezzük a másik kinyújtott tésztalapot. Finoman megnyomkodjuk, villával ritkán megszurkáljuk.

9. A süti tetejét tojássárgájával bekenjük, hogy szép barna legyen a sütés után.

10. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül 35 percig sütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk.

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2016.10.13