Az adventi hangolódás során fontos, hogy nyugodtan, energiánkat beosztva, stresszmentesen készüljünk az ünnepekre. Nem kell mindent az utolsó napra hagyni, szükségtelen mindent egyszerre elkészíteni. A linzer egy olyan nagyszerű desszert-alternatíva, melyet jó előre elkészíthetünk, sőt, az elkészült süteménynek még jót is tesz a pihentetés.
Minden évben megfogadjuk, hogy „idén nem hajtom túl magam”, végül mégis maximalistán állunk az ünnepi készülődéshez. Legyen idén másként!
Íme a népszerű és elronthatatlan lekváros linzer receptje, melyet akár napokkal előre elkészíthetünk.
Hozzávalók (8 adaghoz):
- 300 g finomliszt
- 200 g vaj (hideg)
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 db tojássárgája
- 200 g baracklekvár (vagy amit szeretünk)
- 1 kk. só
- 6 ek. porcukor (szóráshoz)
Elkészítés:
1. Keverjük össze a lisztet, sót és a porcukrot. Kockázzuk vagy reszeljük bele a hideg vajat és morzsoljuk össze. Mehet bele a tojássárgája, vaníliás cukor és citromhéj is. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, majd formázzunk a tésztából egy laposabb cipót, és csomagoljuk be frissentartó fóliába. Hűtőben pihentessük 30-40 percet (akár egy egész éjszakára is ott hagyhatjuk).
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten.
3. Nyújtsuk ki lisztes gyúródeszkán 2-3 mm vékonyra, majd kör vagy virág alakú formával szúrjuk ki. (Kb. 50-60 darab várható). A virágok tetejének szúrjuk ki a közepét, például egy habcsővel, vagy más, kisebb formával (pl. fenyő vagy csillag).
4. A linzervirágokat tegyük sütőpapíros tepsire, és nagyjából 12-15 perc alatt süssük világos színűre. (Mialatt kihűl, még úgyis tovább „sül", tehát semmiképp sem marad nyers!)
5. Miután teljesen kihűltek a virágformák, az aljakra nyomjunk egy kávéskanálnyi lekvárt (akár habzsákból). A tetőket pedig porcukrozzuk le, végül illesszük össze a lekváros aljakkal.
Akkor lesz igazán jó, ha egy napot áll, így kellően összepuhul.
Szerző: Nagyszülők Lapja
Fotó: Freepik