Alvászavarra ajánlott homeopátiás szerek

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Alvászavarra ajánlott homeopátiás szerek Mielőtt végleg nyugtatókhoz nyúlnánk, megpróbálhatjuk alvászavarunkat homeopátiás szerrel kezelni. Más-más szert kell szedni éjszakai felriadásra, tartós virrasztásra, bánat és gyász okozta álmatlanságra, korai felébredésre. Mikor-milyen homeopátiás szer javasolt? Orvos válaszol. Az alvászavar nagyon sok embert érintő probléma, egyes vizsgálatok szerint a lakosság egyharmada szenved tőle. A mindennapi életet, teljesítmény leginkább megzavaró alvászavar az álmatlanság, amelyre a nehezített elalvás vagy pedig az ébredésekkel megszakított, nem kielégítő alvás a jellemző.

Az átmeneti álmatlanság könnyen átalakulhat krónikus alvászavarrá
Az álmatlanság számos tényező következménye lehet. Okozhatja életmódbeli probléma, egyes pszichiátriai vagy egyéb betegségek, gyógyszerek. A rövid távon fennálló, átmeneti álmatlanság átalakulhat krónikus alvászavarrá is, ezért fontos, hogy próbáljuk meg minél hamarabb helyreállítani a megzavart alvásritmust.

Homeopátiás szerekkel is segíthetünk az álmatlanságunkon
Az akut álmatlanság kezelésében nagy segítséget jelenthetnek a homeopátiás szerek, ha azonban nem sikerül 1-2 héten belül rendezni alvásunkat, feltétlenül forduljunk orvoshoz további kezelés céljából.

Az alábbiakban felsorolt szerekre gyakran van szükség alvászavar esetén. A kiválasztott szerből C12-C30-as potenciát javasolt alkalmazni olyan módon, hogy lefekvés előtt 1-2 órával kell bevenni egy adagot (5 golyó), majd szükség esetén az éjszakai felébredéskor az megismételhető.

•    Aconitum: ijedtség, testi-lelki sokk után alakul ki alvászavar, pánikszerű félelemmel, éjszakai felriadásokkal.
•    Argentum nitricum:  folytonos szorongás, valamilyen közelgő eseményre való várakozás, előrevetített aggodalom jellemző. Az izgalmak miatt gyakran  felébred, nem tudja átaludni az éjszakát. Fél, hogy elalszik és emiatt elkésik valahonnan.
•    Arsenicum album: éjszakai felébredés éjjel egy és három óra között, nem mer egyedül maradni, nyugtalann válik és járkál.
•    Cocculus: tartós virrasztás, fizikai túlterheltség miatt zavart lesz az alvás-ébrenlét ciklusa (pl. éjszakai műszak, betegápolás.) Görcsö ásítozás, kábaság, szédülés jellemző.
•    Staphisagria: sértődöttség, megaláztatás, elfojtott harag miatti álmatlanság.
•    Ignatia: bánat, veszteség, gyász miatti állapot. Érzemi problémáim iatt nem tud elaludni, sóhajtozik, gombócérzés a torokban.
•    Nux vomica: túlzásba vitt evés, ivás, túlzott kávéfogyasztás, pörgős életmód, emésztési zavarok miatti alvászavar. Nem jön álom a szemére vagy könnyen felébred, mert túlérzékeny a külső ingerekre, hangokra, apró zajokra.

Szerző: dr. Herczeg Márta, Magyar Homeopata Orvosi Egyesület
Fotó: FreeDigitalPhotos

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.04.22