Nagyszülőknek kötelező minél több barackot enni, mert az csökkenti a vérnyomást, és jótékonyan hat a szívpanaszokra; az unokák pedig a gyümölcs magas C-vitamin és B-vitamin tartalma miatt lesznek egészségesebbek tőle. Süssünk-főzzünk az őszibarackkal minél többet, hisz olyan rövid a szezonja!
Barackos lepény recept - krémes változat
Hozzávalók a tésztához:
20 deka kókuszzsír (miért éppen kókuszzsírt? »»)
2 egész tojás
15 deka porcukor
40 deka liszt
1 csomag sütőpor
citromhéj
Hozzávalók a barackos krémhez:
2 csomag vaníliás puding
4-6 evőkanál cukor
6 deci tej
2 deci tejföl
2 deci tejszín
4 tojásfehérje
őszibarack
Elkészítés:
1. A tésztához a kókuszzsírt, a porcukrot és a tojásokat csomómentesre keverjük, reszelt citrom héjával ízesítjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, majd jól összedolgozzuk.
2. Hűtőben pihentetjük.
3. A krémhez elkészítjük a pudingot (pudingport tejjel elkeverjük, felfőzzük, majd jól kiforraljuk).
4. Amikor már kihűlt a puding, beleöntjük az apróra felkockázott őszibarackot és a tejfölt.
5. A pihentetett tésztát két részre választjuk. Az egyik felét nyújtsuk ki akkorára, amekkora nagy a tepsiformánt alja.
6. Terítsük bele a tésztát a sütő aljára, és szurkáljuk meg villával.
7. Verjük kemény habbá a 4 tojásfehérjét, és óvatosan forgassuk bele a barackos krémbe úgy, hogy a hab ne törjön össze.
8. A barackos krémet öntsük rá a kinyújtott tésztalapra.
9. A tészta másik felét nyújtsuk pont akkorára, mint az előzőt, és fedjük be vele a krémes réteget. Óvatosan a tetejét is megszurkálhatjuk hústűvel vagy villával. A tetejét kenjük be tojással.
10. 180-200 fokon körülbelül 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.